Finn din energikilde – det hjelper på blodsukkeret!

Finn din energikilde – det hjelper på blodsukkeret!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 22.12.16 | Sist redigert: 01.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

De fleste av oss opplever vekslende energi i løpet av dagen og uka. For de med kronisk sykdom merkes dette i større grad enn for de som er friske. Hva gir oss energi og hva kan vi selv gjøre?

Annonse

Svaret på spørsmålet er selvfølgelig ulikt for alle. Likevel har jeg prøvd å finne fem av mine viktigste energigivere som jeg håper kan inspirere andre.

Dette er så viktig for meg og det er også noe jeg jobber med daglig! Da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 for ti år siden var jeg virkelig ekstremt utmattet og tappet for energi.

Det tok mange år å bygge seg opp igjen og jeg har bestemt meg for at jeg aldri skal tilbake dit igjen.

Selvsagt har ikke jeg råderett over alt hva som skjer i livet, men de aspektene jeg kan endre på til det positive er noe jeg virkelig vil jobbe med.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med Diabetes type 1?

Annonse

Her finner du min liste over ting i hverdagen som gir meg mer energi i livet!

Riktig kosthold hver dag

Etter omlegging av kostholdet har jeg både fått mer energi og blodsukkeret er enklere å regulerere.

Jeg spiser karbohydrat-redusert kost med mye grønnsaker og magre meieriprodukter. Jeg spiser kjøttfritt annenhver uke, men det er mer for miljøet enn for helsa.

Jeg koser meg fortsatt når jeg ønsker det, men holder meg stort sett alltid unna raffinert sukker, hvetemel, pasta, ris og andre raske karbohydrater.

Omlegging av kostholdet har gitt meg mye mer overskudd og energi, uten at jeg synes det har gått på bekostning av noe. Det finnes gode og sunne erstatninger for det meste av det usunne, og jeg synes ikke det er noe problem så lenge helseeffekten er så god som den er.

LES OGSÅ: Energityven – hvordan blir jeg mindre sliten?

Få til litt trening

Trening gir meg alltid energi, uansett mengde og intensitet. Jeg angrer aldri på en treningsøkt og får alltid mer energi når treningen er over. Jeg prøver å legge inn en økt hver dag. Noen ganger blir den veldig kort, men litt er langt bedre enn ingenting.

Treningen påvirker også blodsukkeret og gjør det enklere å regulere. Jeg trenger mindre insulin, og særlig ved trening med høy intensitet.

Jeg er ikke medlem av et treningssenter, men trener hjemme eller ute. Det fungerer utrolig godt!

LES OGSÅ: Slik får jeg motivasjon til å trene

Ta med deg det positive

Mye sitter i hodet. Det er her du må begynne dersom du vil snu noe som er negativt. Jeg er ofte bekymret i forkant av ulike situasjoner fordi jeg for eksempel er redd for føling. I tillegg til å forberede meg praktisk, tenker jeg og går gjennom ulike senarioer.

Noen ganger oppstår situasjoner jeg ikke var forberedt på. Ved å ha tenkt gjennom andre vanskelige utfall er det enklere å takle det som oppstår. Jeg prøver å tenke positivt i de fleste situasjon og det er enklere når jeg er godt forberedt. Det ene er avhengig av det andre for å fungere godt.

LES OGSÅ: Viktig fokus på mental helse

Omgi deg med fine folk

Mennesker kan stjele energi og jeg er bevisst på hvem jeg omgås. De som er positive og kan gi meg energi, er de jeg helst vil være sammen med. De jeg er trygge med og som kjenner og godtar meg som den jeg er.

Familien min er de viktigste støttespillere for meg og også de jeg bruker mest tid med. Jeg har i tillegg gode venner som gir meg glede og energi. Jeg er også heldig som har et lite, men hyggelig kollegium som er positive og energigivende.

Jeg har blitt veldig bevisst de siste årene på hvilke mennesker som gir meg energi og hvilke som tapper meg for energi. Noen har jeg dermed hatt mindre kontakt med og noen kuttet helt ut. En vanskelig, men viktig bevisstgjørende prosess.

LES OGSÅ: Hvordan er det å bo med en som har diabetes?

Vær i forkant

Planlegging har blitt en av mine viktigste faktorer når det kommer til energi. Stress tapper meg enormt for energi, og jeg prøver å unngå det for en hver pris. Er jeg godt forberedt og alt ligger til rette for å håndtere en situasjon, er det mye enklere å få energi ut av den.

Det kan være alt fra å forberede middagene og innkjøp i hverdagen, legge frem klær kvelden før og være forberedt før et møte. Jeg nyter de små hendelsene i livet dersom jeg er i forkant, og kan få energi der det i utgangspunktet er en stressfelle.

LES OGSP: 6 positive sider ved å ha diabetes

Hva gir deg energi?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: