Motiverende helsevesen: Ha fokus på mental helse

Motiverende helsevesen: Ha fokus på mental helse

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 04.01.18 | Sist redigert: 02.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å takle diabetes går hånd i hånd med mental helse. Vi må håndtere sykdommen minst like mye psykisk som fysisk, og det kan være svært utfordrende.

Annonse

Jeg har hørt flere si det, og det er sant; Det snakkes ikke mye om mental helse i helsevesenet når det kommer til diabetes.

Det jeg derimot har erfart, er at min diabetessykepleier og diabeteslege på mitt nåværende sykehus er veldig bevisst på å indirekte påvirke min mentale helse, ved å være positive og motiverende.

LES OGSÅ: Psykt perfekt

Oppmuntrende diabeteskontroll

Et eksempel på dette er nylig da jeg var på min årlige helsekontroll hos min diabeteslege. Han målte langtidsblodsukkeret mitt, noe som jeg vet har vært litt høyt de siste månedene.

8,1 % (årets beste!)

I stedet for å skjelle meg ut fordi jeg har høyt og svingete blodsukker, så gir han meg en post it-lapp hvor det står følgende: «8,1 % (årets beste!)»

Annonse

LES OGSÅ: Få mer ut av legebesøket!

Positiv motivasjon gir mestringsfølelse

8,1 er ikke et kjempebra tall når det kommer til langtidsblodsukker, men legen min klarte å se det positive med det litt for høye tallet; det var mindre enn sist, og årets beste!

Han fikk meg til å føle meg glad og stolt, og han ga meg noe av det viktigste vi mennesker kan kjenne på, enten om vi er syke eller friske: Mestring.

LES OGSÅ: Evnen til å se det positive

Mental helse er viktig

Mental helse er et altfor stort tema til å brette ut om i en kort tekst som dette, men for meg spiller mestring en fundamental rolle i min psykiske tilværelse som en person med diabetes.

Selv om alle kortene ikke alltid legges direkte på bordet i en time hos legen, så er jeg takknemlig for et helsevesen som nettopp tar hensyn til de mentale aspektene ved å motivere til mestring.

LES OGSÅ: Veien til et sunnere liv

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: