Ha fokus på mental helse

Ha fokus på mental helse

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.

Å takle diabetes går hånd i hånd med mental helse. Vi må håndtere sykdommen minst like mye psykisk som fysisk, og det kan være svært utfordrende.

Jeg har hørt flere si det, og det er sant; Det snakkes ikke mye om mental helse i helsevesenet når det kommer til diabetes.

Det jeg derimot har erfart, er at min diabetessykepleier og diabeteslege på mitt nåværende sykehus er veldig bevisst på å indirekte påvirke min mentale helse, ved å være positive og motiverende.

LES OGSÅ: Psykt perfekt

Diabeteskontroll

Et eksempel på dette er nylig da jeg var på min årlige helsekontroll hos min diabeteslege. Han målte langtidsblodsukkeret mitt, noe som jeg vet har vært litt høyt de siste månedene.

8,1 % (årets beste!)

I stedet for å skjelle meg ut fordi jeg har høyt og svingete blodsukker, så gir han meg en post it-lapp hvor det står følgende: «8,1 % (årets beste!)»

LES OGSÅ: Få mer ut av legebesøket!

Positiv motivasjon

8,1 er ikke et kjempebra tall når det kommer til langtidsblodsukker, men legen min klarte å se det positive med det litt for høye tallet; det var mindre enn sist og årets beste!

Han fikk meg til å føle meg glad og stolt, og han ga meg noe av det viktigste vi mennesker kan kjenne på, enten om vi er syke eller friske: Mestring.

LES OGSÅ: Evnen til å se det positive

Stort tema

Mental helse er et altfor stort tema til å brette ut om i en kort tekst som dette, men for meg spiller mestring en fundamental rolle i min psykiske tilværelse som diabetiker.

Selv om kortene ikke alltid bringes direkte på bordet i en time hos legen, så er jeg takknemlig for helsevesen som nettopp tar hensyn til de mentale aspektene ved å motivere mestring.

LES OGSÅ: Veien til et sunnere liv

 

 

 

 

 

 

Del: