Dette er diabetes type 1

Dette er diabetes type 1

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 19.05.17 | Sist redigert: 04.05.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Har du fått diabetes type 1 eller lurer på hvilke symptomer det er ved sykdommen? Dette må du vite om diabetes type 1!

Annonse

Diabetes type 1:

Diabetes type 1, også kalt insulinavhengig diabetes, oppstår når kroppens immunsystem ødelegger betacellene som finnes i de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen.

Immunsystemet vårt oppfatter de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen som fremmedelementer og ødelegger dem. Som et resultat av dette produseres lite eller ikke noe insulin.

En person med type 1 diabetes må ha insulintilførsel via injeksjoner eller fra en insulinpumpe.

LES OGSÅ: Har du diabetes type 1? Dette skjer i kroppen din!

Hvem får diabetes type 1?

Diabetes type 1 oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn og unge.

Annonse

Symptomer:

Sykdommen starter ofte med sterke symptomer og er derfor lett å diagnostiseres fort. Vanlige symptomer er tørste og munntørrhet, hyppig vannlating, tretthet og mangel på energi, plutselig vekttap, sår som helbredes sent, tilbakevendende infeksjoner og uskarpt syn.

Årsaken til de kraftige symptomene er at uten nok insulin, eller uten insulin i det hele tatt, stiger sukkernivået i blodet, og kroppen får ikke energi.

Når sukkerinnholdet i blodet stiger, kommer det sukker i urinen. Dette fører til økt urinmengde og hyppig vannlating. Mange blir svært tørste. Sukkerutskillelsen i urinen gir også et kaloritap og fører ofte til at man går ned i vekt.

Kroppen begynner også å forbrenne fettstoffer og proteiner for å skaffe seg energi. Et biprodukt av fettforbrenningen er ketoner, og når disse havner i blodet, kan det utvikles ketoacidose – eller syreforgiftning.

I så tilfelle vil allmenntilstanden reduseres raskt, Du blir dehydrert og typiske symptomer er oppkast, magesmerter og kortpustethet. Ketoacidose kan føre til koma og er en livstruende tilstand.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Behandling:

For å få god kontroll på diabetesen og riktig behandling kreves kunnskap om egen sykdom.

For å kontrollere diabetes type 1 er det viktig med insulintilførsel sammen med sunne matvaner, fysisk aktivitet og regelmessig blodsukkermåling.

Personer med diabetes type 1 må ha tilførsel av insulin gjennom injeksjoner eller fra en insulinpumpe for å leve.

Nye hjelpemidler og medisiner gir stadig bedre muligheter for en enklere hverdag for personer med diabetes.

Bedre behandlingsmetoder og ny kunnskap om betydningen av sunt kosthold, fysisk aktivitet og egenomsorg reduserer sjansene for å utvikle alvorlige komplikasjoner.

Alle med diabetes type 1 er avhengig av å tilføre kroppen insulin, og det er du selv som må ta det daglige ansvaret for dette. Hele tiden utfordres du fordi blodsukkeret påvirkes av mange faktorer.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og type 2 er ikke samme sykdom

Blodsukkermåling

Blodsukkermåling er en viktig del av behandlingen. Hvilke behov og mål man har for blodsukkerkontrollen, og hvordan måleresultatene skal brukes, varierer fra person til person og bør diskuteres med legen.

Ved hjelp av HbA1c (langtidsblodsukker) og dine blodsukker kan legen vurdere rett behandling sammen med deg.

Det er viktig å kontrollere vekt, blodtrykk, kolesterol og triglycerider, og foreta undersøkelser av øyne, føtter og nyrer årlig.

Nyrene kontrolleres både ved hjelp av en blodprøve og ved å måle mengden av eggehvite i urinen.

Ideelt sett bør blodsukkeret ligge fastende mellom 4 og 6 mmol/l, og helst lavere enn 10 mmol/l et par timer etter et måltid.

Blodsukkerverdier under 4 mmol/l kalles hypoglykemi (lavt blodsukker/føling). De fleste merker ubehag eller får en reaksjon når blodsukkeret kommer ned på 3,3-2,5 mmol/l.

Men det varierer fra person til person både hvor lavt blodsukkeret er når du får føling og hvordan du merker følingen.

Hva er diabetes from Lev med diabetes on Vimeo.

Fakta om Diabetes type 1:

  • 28.000 personer i Norge har Diabetes type 1.
  • Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom som ikke skyldes levevaner, men som oppstår helt tilfeldig.
  • Ved type 1 blir cellene som lager insulin ødelagt. Uten insulin får ikke cellene i kroppen energi. Derfor trenger man å tilføre dette selv for å leve.
  • Det finnes ingen kur mot diabetes type 1.
  • Viktig behandling er: tilførsel av insulin, mye kunnskap om sykdommen, blodsukkermåling, sunt kosthold, regelmessig fysisk aktivitet.

Les også: Dette bør du kunne om insulinsjokk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: