Så ofte bør du måle HbA1c

Så ofte bør du måle HbA1c

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 20.01.17 | Sist redigert: 19.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mestring av egen sykdom er en viktig del av diabetesdiagnosen. Vi behandler mye av sykdommen selv og det er viktig at vi får til akkurat dette. En viktig ting for å ha kontroll er å kunne håndtere det daglige- og langtidsblodsukker (HbA1c).

Annonse

Hva er HbA1c?

Langtidsblodsukkeret er et gjennomsnitt av blodsukkerverdiene de siste 6 til 12 ukene. En person uten diabetes skal ha verdier på HbA1c mindre enn 6,5 prosent. Velregulerte personer med diabetes kan ha verdier opp til 7 prosent. Det betyr gjennomsnittlig blodsukker på ca. 8 mmol/l. Hba1c oppgis i prosent og blodsukker i mmol/l. (Kilde: diabetes.no)

Langtidsblodsukkeret var en av målingene som ble gjort da det var mistanke om at jeg hadde diabetes. På den tiden viste jeg ikke hva det var snakk om, men prøvene har blitt en følgesvenn etter mange år med diabetes. Blodprøven er en viktig del av prøvene som tas når jeg er på diabeteskontroll på Aker sykehus en gang i året. Det er litt sjeldent dersom du ønsker full kontroll på langtidsblodsukkeret.

LES OGSÅ: Blodsukker og HbA1c

Hvor ofte bør du måle?

Hadde det vært opp til meg, som er litt over gjennomsnittet glad i måling, ville jeg gjort det hver 12 uke. Selv om det egentlig sikkert hadde blitt for mye selv for meg. Hyppige målinger gjør også slik at jeg retter mer oppmerksomhet mot sykdommen en det jeg ideelt sett ønsker.

Din diabetessykepleier, endokrinolog eller fastlege vil helt sikkert ha innspill på hvor hyppig du bør ta denne blodprøven. Lytt til deres råd.

Annonse

Det er også viktig å passe på selv, særlig i perioder du vet blodsukkeret ligger for høyt. Jeg måler gjennomsnittlig fire ganger i året, men har hatt perioder der det har vært oftere. Under svangerskapet jeg hadde med diabetes, ble HbA1c målt hver fjortende dag.

LES OGSÅ: Å måle blodsukkeret ble en besettelse

Ta prøven hos fastlegen

Det er ikke nødvendig med en time på sykehuset for å få målt blodsukkeret. Selv gjør jeg det enkelt hos fastlegen. Jeg vet ikke hvordan det er andre steder, men jeg trenger faktisk ikke bestille time for å få tatt denne prøven. Det holder å ringe inn på morgenen og si jeg kommer for å ta langtidsblodsukkeret.

Så langt har jeg aldri fått et «nei», da det går veldig raskt å ta HbA1c. Det hele er gjort med et lite stikk i fingeren og så må jeg vente omlag fem minutter på svar.

LES OGSÅ: Høyt blodsukker om natten

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: