Høyt blodsukker om natten

Høyt blodsukker om natten

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 31.10.17 | Sist redigert: 10.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Et av mine største problemer når det kommer til min diabetes er høyt blodsukker om nettene. Som regel skyldes dette at jeg har kost meg litt kvelden før og satt for lite insulin.

Annonse

Det som er forferdelig dumt med å ha høyt blodsukker når man sover er at man ikke kan korrigere det. Det holder seg dermed i det øvre sjiktet i mange timer, ofte gjennom hele natten.

På tross av at jeg bruker insulinpumpe som varsler meg om dette, våkner jeg ikke av disse alarmene ettersom jeg sover så tungt. Jeg våkner som regel av at jeg må på do. Da får jeg endelig satt korreksjonsdosen jeg trenger. Likevel er det allerede for sent, ettersom det har gått for lang tid med høyt blodsukker, hvis det er dette som vekker meg.

Les også: Slå knockout på høyt blodsukker

Jeg prøver å bli flinkere til å spise karbohydratrik mat tidligere på dagen og ikke rett før jeg legger meg.

Negativt for helsen

Høyt blodsukker gjennom natten er også negativt helsemessig. Natten er jo tross alt 1/3 av døgnet, og dersom jeg har høye verdier hver natt vil dette gi et stort og negativt utslag på HbA1c. Jeg har som regel en stabil kurve om dagen, men ettersom jeg ikke har samme kontroll om natten har jeg aldri klart å få langtidsblodsukkeret mitt under 7.

Jeg jobber med meg selv og prøver å bli flinkere til å spise karbohydratrik mat tidligere på dagen og ikke rett før jeg legger meg, slik at jeg kan unngå disse problemene.

Annonse

Les også: Blodsukker og HbA1c

Forskjellige årsaker

Her om dagen opplevde jeg derimot en ny årsak til høyt blodsukker om natten. En morgen våknet jeg og så at insulinpumpen ikke var koblet på. Jeg må ha koblet den av i søvne, og våknet med den høyeste blodsukkerverdien pumpen kan vise.

Jeg visste ikke hvor mange timer jeg hadde ligget uten insulin, men det må ha vært en del ettersom blodsukkeret var blitt så høyt kun på grunn av mangel på insulin.

Jeg har hatt ketoacidose før, og ettersom jeg følte meg bra og ikke hadde noen symptomer på det, skjønte jeg at jeg hadde vært heldig.

Les også: Følingsopplevelser

Må grave dypere

For å kunne jobbe med dette problemet og unngå å ha «høye» netter, som jeg liker å kalle det, er det viktig å finne ut hva som forårsaker hendelsene som gjør at blodsukkeret blir høyt om natten.

Les her om hvorfor:   Ubevisst angst for føling

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: