Slå knockout på høyt blodsukker

Slå knockout på høyt blodsukker

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 20.07.16 | Sist redigert: 27.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Er du en av dem som går rundt med konstant høyt blodsukker, og sliter med å få senket det?

Annonse

Da vet jeg godt hvordan du har det. Dette har jeg nemlig slitt med i flere år og sliter en del fortsatt. På veien har jeg heldigvis fått flere nyttige erfaringer som hjelper med å gi det det høye blodsukkeret en rett høyre.

En lang periode var et blodsukker på 15-16 mmol/l helt normalt for meg. Jeg tror flere har det sånn, men er redde for å si eller innrømme det.

For å være ærlig synes jeg det er litt ubehagelig å dele det selv, men jeg tror sjansen er større for at jeg kan hjelpe noen hvis jeg deler det enn hvis jeg holder det for meg selv.

LES OGSÅ: Min reise til bedre blodsukkerkontroll

Da jeg gikk rundt med et konstant høyt blodsukker, var det ofte jeg ikke fikk symptomer før det steg til over 19 mmol/l. Symptomene var kvalme, slapphet og tørste.

Annonse

Ettersom jeg var dårlig til å sjekke blodsukkeret med måleapparatet mitt, korrigerte jeg ikke blodsukkeret før jeg kjente symptomene. Det førte til at jeg sjeldent satte korrigeringsinsulin før blodsukkeret var altfor høyt.

Når jeg endelig klarte å stabilisere blodsukkeret mer og få det oftere rundt 8-tallet enn 15-tallet, så fikk jeg symptomer på høyt blodsukker rundt 14 mmol/l.

LES OGSÅ: Slik får jeg et bedre blodsukker

Senk terskelen

Det jeg lærte av denne erfaringen var at med konstant høyt blodsukker vil man som en tilpasningsmekanisme få en høyere terskel for hva man tåler.  Dermed får man mindre symptomer ettersom man blir vant til dette.

Om man derimot klarer å ha lavt blodsukker i en lengre periode, vil denne terskelen reduseres og man får tidligere symptomer på det høye blodsukkeret. Noe som gjør det enklere og gir en ekstra motivasjon for å jobbe for lavt blodsukker.

Det var dette som skjedde med meg da jeg fikk symptomer på høyt blodsukker ved 14 mmol/l i stedet for 19 mmol/l. Det hjalp meg til å huske å justere blodsukkeret før det ble altfor høyt. På sikt førte dette til et bedre langtidsblodsukker.

LES OGSÅ: «Du har vel aldri høyt blodsukker?

Ta det i etapper

Rådet mitt på veien mot et lavere blodsukker er å sette kortsiktige mål i begynnelsen. Tenk etapper og ta det steg for steg. Hold blodsukkeret lavt en hel dag, deretter en uke og så videre.

Fortsetter du slik vil du bli flinkere til å  merke symptomene på høyt blodsukker tidligere enn før. På denne måten vil du lettere bli minnet på å gjøre noe med symptomene.

Dette vil lønne seg veldig i forhold til å få et lavere blodsukker over tid og dermed også et langtidsblodsukker som er nærmere optimalområdet.

LES OGSÅ: Slik opplever jeg å ha høyt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: