Slik opplever jeg å ha høyt blodsukker

Slik opplever jeg å ha høyt blodsukker

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 27.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å ha høyt blodsukker er ingen behagelig følelse. For den som selv ikke har diabetes og dermed ikke har opplevd det, kan det være vanskelig å forklare hvordan det føles.

Annonse

Det er ikke bare vanskelig å beskrive hva man kjenner på, men symptomene man opplever ved høyt blodsukker kan også være svært individuelle.

Diabetesforbundet skriver at blodsukkeret hos dem som ikke har diabetes stort sett ligger mellom 4-7 mmol/liter. En med diabetes regnes som godt regulert hvis fastende blodsukker er 4-6 mmol/liter, og ellers sjelden over 10.

LES OGSÅ: Få bedre blodsukkerkontroll med styrketrening

Symptomer på høyt blodsukker(hyperglykemi)

Om du lurer på hvordan det er å ha høyt b27lodsukker, kommer nok svaret an på personen du spør. Likevel finnes det noen «typiske» symptomer på høyt blodsukker(hyperglykemi), oppgitt av Diabetesforbundet.

Disse er blant annet:

Annonse

• Økt vannlatingshyppighet
• Tørste og tørrhet i munn og slimhinner
• Tåkesyn
• Rask og kraftig pusting

Før jeg ble diagnostisert med diabetes, husker jeg at jeg var ekstremt tørst og tisset unormalt ofte. Almenntilstanden min ble også gradvis dårligere, jeg gikk ned i vekt og hadde dårlig matlyst.
I løpet av de snart 14 årene jeg har hatt diabetes, har jeg hatt mine runder med høyt blodsukker. Men, det blir ikke mindre ubehagelig av den grunn.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Det er ubehagelig nok å ha høyt blodsukker, om man ikke skal ha dårlig samvittighet i tillegg.

Fysiske og følelsesmessige symptomer

Jeg opplever veldig tydelige, symptomer på både høyt og lavt blodsukker, og ikke minst kommer symptomene raskt. Hvordan jeg opplever høyt blodsukker kommer litt an på hvor høyt det er. Er det veldig høyt blir jeg slapp, tørr i munnen og veldig tørst.

Er det litt høyere enn det bør være, er jeg ikke nødvendigvis så tørst, men jeg føler et slags ubehag. Det er litt vanskelig å beskrive, men jeg føler bare at det er noe som ikke stemmer og at jeg bør måle blodsukkeret.

I tillegg opplever jeg ofte å bli fysen på noe søtt, eller jeg kan føle meg tungpustet. Jeg kan også kjenne at jeg blir veldig tung i kroppen og en følelse av å være fullstendig tom for energi.

Men jeg får ikke bare fysiske symptomer, det går også litt utover følelsene mine. Jeg kan bli irritert og oppgitt over meg selv og diabetesen min.

LES OGSÅ: – Jeg er livredd for å oppleve hyperglykemi igjen

Får dårlig samvittighet

Å måle blodsukkeret og se at det er høyere enn det bør være har gitt meg nok dårlig samvittighet i mitt liv. Det gir meg fortsatt en dårlig følelse å se et høyt tall på blodsukkerappratet. Slik vil det nok alltid være, men jeg prøver å ikke henge meg alt for mye opp i det.

Det er ubehagelig nok å ha høyt blodsukker, om man ikke skal ha dårlig samvittighet i tillegg.

For meg er det viktig å fokusere på det jeg faktisk gjør bra og klarer man å unngå høyt blodsukker, er det en bonus.

Hvordan opplever du å ha høyt blodsukker?

Kilde: Diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
3/5 2 tilbakemeldinger
Del: