– Har jeg en ubevisst angst for føling?

– Har jeg en ubevisst angst for føling?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 14.07.17 | Sist redigert: 13.07.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvorfor får jeg høyt blodsukker om nettene? For å komme ordentlig til bunns i dette, må man gjøre litt «selvforskning».

Annonse

For min del skyldes det ofte at jeg koser meg med noe godt om kvelden, og dermed stiger blodsukkeret jevnt gjennom natten. Da kan man jo spørre seg hvorfor jeg velger å gjøre det? Er det fordi det er på kvelden jeg har mest tid og dermed mulighet til å slappe av og spise noe godt? Eller kan det være en annen underliggende grunn?

Følingsfrykt

Jeg hadde en samtale med  diabetessykepleieren min om nettopp dette. Hun mente at jeg kunne ha en underliggende angst for føling, men at denne kunne være ubevisst. Dette er visst vanlig hos mennesker med diabetes. Personlig mener jeg at jeg ikke har denne frykten, men hva hvis jeg har en ubevisst frykt? Jeg har hatt noen dårlige opplevelser med føling som kan gjøre at jeg er redd for å få det igjen, uten at jeg selv er klar over det. Kanskje jeg ubevisst foretrekker å ha høyt blodsukker framfor lavt, og dermed setter en for liten insulindose når jeg koser meg om kvelden?

Les også: Vanskelig å beregne riktig insulindose til måltider

Husker de skumle følingene

Hvis dette skulle være tilfellet så lurer jeg på hvor denne angsten kommer fra. «Vanlige» følinger opplever jeg stadig vekk, men de dårlige opplevelsene som brenner seg fast i minnet kan jeg telle på en hånd. Kan så sjeldne tilfeller av skumle hypoglykemier gjøre at jeg ubevisst unngår lavt blodsukker? Jeg er redd for det.

Les også: Slå knock out på høyt blodsukker

Annonse

Balanse mellom frykt og sunt vett

Fordelen med følingsangst er forståelig nok færre hypoglykemier, men ulempen er at det raskt kan føre til høyt blodsukker. Det er derfor viktig å finne balansen mellom frykt og sunt vett, slik at man kan unngå lavt blodsukker uten å måtte føre det i motsatt retning. Dette kommer jeg til å måtte jobbe med framover, og ta tak i den mulige ubevisste følingsangsten jeg har.

Hva hvis jeg har en ubevisst frykt?

Les også: Insulinpumpebehandling – kan det være noe for meg?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: