Hvordan beskriver man føling?

Hvordan beskriver man føling?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 18.04.16 | Sist redigert: 07.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Et av de vanskeligste spørsmålene jeg får om diabetes er: Hvordan føles det å få føling?

Annonse

I bøkene står det at føling gir symptomer som svette, hjertebank mm. Det er jo til en viss grad individuelt. Likevel, når jeg skal forklare hvordan det kjennes for noen som ikke har diabetes, blir det plutselig vanskelig for meg å beskrive følelsen. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn.

Nedprioriterer følingen

Jeg er en type person som ikke vil være til bry for andre. Jeg har nok litt av janteloven i meg. Når jeg får føling, vil jeg helst at ingen skal synes synd på meg eller bekymre seg.

Jeg synes det er greit at de vet om det, så de er forberedt dersom noe skulle skje med meg eller bare at de kan ha i bakhodet at jeg må spise noe snart. Men hvis det er noe forefallende arbeid som må gjøres, gir jeg ofte blaffen i følingen og lar meg selv jobbe litt mer og tøye grensene for hvor lenge jeg kan ha lavt blodsukker uten å spise noe.

Jeg har nesten alltid druesukker i lomma (jeg har heldigvis blitt flinkere på dette), men det har aldri vært fristende for min del å ta en sukkerpille når jeg kjenner kroppen min såpass at jeg vet når det går for lang tid uten mat. Jeg vil heller at blodsukkeret mitt skal gå opp av et ordentlig måltid enn av druesukker, av en eller annen grunn.

LES OGSÅ: Føling alene for første gang

Annonse

Fremstiller føling som en bagatell

Selv om dette funker for meg,  å jobbe/ gå med føling fram til det blir så lavt at jeg må spise, så kan det innebære enkelte ulemper også.

Det kan for eksempel gjøre at følingen min ikke blir tatt like seriøst av de jeg jobber med, de rundt meg eller mine nærmeste. Nettopp fordi jeg beskriver følingen som en prosess jeg gir blaffen i, som jeg ignorerer.

Det virker ikke alvorlig fordi jeg gjør det til en bagatell, noe som det i virkeligheten egentlig ikke er. Og de fleste vet at føling er mer alvorlig enn som så. Men ettersom jeg er den med diabetes og «liksom» skal vite best, og jeg reagerer såpass mildt ved en føling, kan det føre til at andre får den samme, useriøse oppfatningen av hypoglykemien. Og det er ikke en oppfatning jeg vil at folk skal ha.

LES OGSÅ: 4 ganger jeg har hatt føling på jobb

Feil inntrykk

Jeg merket dette senest hos mannen min. Jeg fikk føling på vei til en restaurant, og det ville ta minst 15 minutter før vi kom fram til restauranten. Jeg forklarte at jeg måtte spise noe før vi begynte å gå, ettersom jeg hadde lavt blodsukker. Han trodde dette var min unnskyldning for å kunne kjøpe sjokolade. Derfor spurte han om jeg ikke kunne vente slik at jeg ikke ble mett før vi skulle spise.

Jeg følte at han ikke tok følingen min seriøst. Men så sa han at hjemme klarte jeg meg alltid en god stund med lavt blodsukker før jeg måtte spise noe. Da slo det meg at det er jeg som skaper dette inntrykket av føling hos mannen min. At det er noe som kan utsettes og at det går helt fint å få lavt blodsukker. Og det fikk jeg nesten litt dårlig samvittighet for.

Jeg forklarte han at jeg virkelig trengte noe å spise der og da, ettersom det ville ta tid før vi kom til restauranten, og så enda mer tid før vi fikk maten på bordet.  Selvfølgelig forsto han og jeg prøvde å fortelle han mer om den reelle følingsopplevelsen på vei til restauranten.

LES OGSÅ: Måtte jeg gi opp drømmen på grunn av føling?

Sette ord på føling

Noen ganger må jeg gå ut av meg selv og se hvordan mine handlinger blir oppfattet av andre. I dette tilfellet, og sannsynligvis i flere, har jeg gitt et altfor useriøst inntrykk av føling, og det la jeg først merke til under denne kvelden.

Heldigvis har jeg mulighet til å rette opp i det og forklare til folk hva føling egentlig er. Selv om det er vanskelig å prøve å sette ord på hva jeg opplever ved lavt blodsukker. På denne måten kan jeg hjelpe andre med å bedre forstå hvordan hypoglykemi oppleves av en person med diabetes.

LES OGSÅ: Føling igjen? Her er et knippe årsaker til at blodsukkeret daler

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: