Føling igjen? Her et knippe mulige årsaker til føling

Føling igjen? Her et knippe mulige årsaker til føling

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 15.09.17 | Sist redigert: 04.10.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Du trodde du hadde gjort alt riktig, likevel får du føling. Det kan være frustrerende, men det er ikke unormalt, for blodsukkeret kan påvirkes av langt mer enn bare maten du spiser.

Annonse

For en tid tilbake publiserte vi et innlegg om årsaker til føling og hvordan du kan redusere det. Flere av dere har etterspurt en mer utdypende artikkel, og den får du her.

Selv om du spiser regelmessig, setter riktig mengde insulin, trener som du pleier og føler at du er avslappet kan du fortsatt få føling. Vi spurte diabetesveileder Hildegunn Fossheim i Smartcare om hva årsakene kan være.

– Føling kan komme av både forklarlige og uforklarlige årsaker. De vanligste er nevnt i artikkelen som dere har skrevet tidligere, men det finnes også andre årsaker til at blodsukkeret blir faretruende lavt, sier Hildegunn.

LES OGSÅ: Hvordan beskriver man føling?

Juster insulinmengde etter sykdom

Når man er syk er det en kjent sak at insulinbehovet øker. Det naturlige da er å øke insulintilførselen.

Annonse

– Det er derimot fort gjort å glemme å justere ned insulinmengden når du er på bedringens vei. Du vil da kunne oppleve hyppige følinger i overgangen fra syk til frisk. Dette kan føre til at sykdommen sitter lengre i kroppen, sier Hildegunn

For å unngå følinger etter sykdom er det viktig å huske på at det fortrinnsvis er hurtigvirkende insulin som skal økes ved infeksjoner og sykdom. Noen får behov for over dobbelt så mye insulin ved febersykdom. Mange tenker at det er enklere å regulere ved å øke langtidsvirkende insulin fordi man ikke spiser så mye når man er dårlig form.

Hildegunn Fossheim i Smartcare snakker om vanlige årsaker til føling

Vi har snakket med diabetesveileder Hildegunn Fossheim i Smartcare.

– Det bør imidlertid unngås å regulere ved å øke langtidsvirkende insulin, ettersom du ikke har oversikt over når sykdommen forlater kroppen. Hvis feberen går ut av kroppen før du hadde trodd, vil insulinbehovet raskt komme tilbake til normalen. Derfor er det best at du ikke har for mye langtidsvirkende insulin med opptil et døgns virketid i kroppen. Selv om du har dårlig matlyst er det viktig å spise små måltider, og tilføre litt større mengder med hurtigvirkende insulin enn hva du ellers behøver når du er frisk, sier Hildegunn.

Hun understreker at det er viktig å måle blodsukkeret regelmessig og snakke med legen din om insulinjustering når du er syk.

LES OGSÅ:Vanskelig å beregne riktig insulindose

Hormoner i ubalanse fører til at blodsukkeret svinger

Hormonell ubalanse kan også gjøre at blodsukkeret svinger unormalt mye. Da kan du få økt følingsfrekvens og tidvis også svært høyt blodsukker. Dette kan oppleves svært frustrerende og følingene kan oppleves som kraftigere enn normalt. Ungdom i puberteten sliter ofte med dette. Heldigvis er det ikke en varig tilstand og blodsukkeret kommer til å stabilisere seg etter hvert.

Hildegunns beste råd for å unngå følinger når hormonene er i ubalanse er å være ekstra nøye med å måle blodsukkeret og alltid ha raske karbohydrater tilgjengelig.

LES OGSÅ: Min reise til bedre blodsukkerkontroll

Varier stikksteder

Hvis du stikker deg for mange ganger på samme sted vil det dannes infiltrater (puter i underhuden). Ettersom insulinet ikke trenger gjennom, vil du da få for lite insulin og dermed høyere blodsukker. Det mange ikke vet er at disse ”putene” kan inneholde store mengder gammelt insulin. Infiltratet kan begynne å gi ut insulin dersom du gnir mye på dem eller får et slag mot infiltratet. Det kan føre til at du får for mye insulin og får føling.

Det beste rådet for å unngå dette, er å variere stikkstedene. Hvis du først har fått et infiltrat bør du unngå at det blir større. Som nevnt inneholder disse infiltratene ofte en del gammelt insulin.  De inneholder også arrvev, derfor kan det fort ta flere måneder før de forsvinner. Infiltratene kan bli infisert, så det danner seg betennelser. Dette bør du unngå.

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Det er viktigste er at du ikke forsetter å stikke i infiltrater. Du bør finne andre stikksteder, frem til infiltratet har trukket seg helt tilbake. Dersom du får infeksjon i vonde stikksted, bør du gå til lege å få det behandlet.

Blodsukkeret svinger når temperaturen svinger

Ved store temperaturforandringer, vil blodsukkeret endre seg. Noen opplever at blodsukkeret blir høyere i et tropisk klima, dette gjelder også hvis det er svært kaldt. Mange opplever at de trenger mindre insulin, og kan få følinger i en overgangsperiode.

Insulininjeksjon. Det er mange ulike årsaker til føling, juster insulinmengde etter sykdom

Foto: iStock

Det er svært vanlig å få føling ved store temperaturforandringer. Hvis du skal ut å reise til et sted med varmt eller kaldt klima, er det viktig at du tester blodsukkeret ofte de første to-tre dagene. Veien til å forstå sin egen diabetes ligger stort sett alltid i hyppige målinger. Dette gjelder ikke minst ved unormale situasjoner som reiser til steder med ulikt klima.

– Mål hyppigere enn vanlig, og kos deg på tur! Oppfordrer Hildegunn.

Stress en vanlig årsak til føling

Stress er gjerne en vanlig årsak til føling. Og det kan være mange grunner til at man føler seg stresset, dette er også veldig individuelt fra person til person. Som vi vet påvirker dette blodsukkeret. Mange tenker ofte på stress som situasjoner hvor du har mye å gjøre.

Det er ikke alle som vet at mentalt stress som sorg og angst har stor innvirkning på blodsukkeret. Ved slike situasjoner er det lett å glemme dette med diabetes, men det er viktig å ta vare på seg selv i slike situasjoner for å klare å komme gjennom det som er trist og vondt. Du bør derfor måle blodsukkeret systematisk og mer enn før for å følge med, slik at du kan korrigere deretter.

LES OGSÅ: Trening som stressavlastning

Hva hvis følingene ikke vil stoppe?

Avslutningsvis spurte vi Hildegunn om hun hadde noen gode råd til deg som opplever føling, selv om du følger alle de anbefalte rådene.

– Det kan ikke gjentas for mange ganger, mitt beste råd er å måle blodsukkeret hyppig. På den måten fanger du opp uheldige svingninger i blodsukkeret før det går for langt, sier Hildegunn.

Du bør også informere dine pårørende og de du omgås med at du har diabetes. Ikke vær redd for å si hvordan de kan hjelpe dersom du får lavt blodsukker og trenger hjelp. Jo mer de vet om symptomer på føling, jo bedre er de i stand til å hjelpe deg.

LES OGSÅ: Mine tips mot føling

Moderne teknologi kan også hjelpe deg med å holde kontroll på blodsukker og insulintilførsel. Hvilke behov som passer best for deg er individuelt.

Avslutningsvis nevner Hildegunn at det er lurt å laste ned nyttige mobilapplikasjoner som kan hjelpe deg i hverdagen. Det finnes nå flere applikasjoner til forskjellige diabetesrelaterte formål. – Siden jeg jobber i som fagansvarlig for diabetes i SmartCare er det naturlig at jeg kan mest om vår egen DiabetesGuard. Dette er en applikasjon som er laget for å varsle påførende når du får føling. Appen er gratis og har smart funksjonalitet, som vekkeklokke og treningsalarm. Den har også en HJELP-knapp som brukeren selv kan utløse hvis du opplever lavt blodsukker og trenger hjelp.

Du kan lese mer om hvordan du laster ned DiabetesGuard her.

Hva er dine erfaringer?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: