Vanskelig å beregne riktig insulindose

Vanskelig å beregne riktig insulindose

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 18.08.17 | Sist redigert: 22.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Helt siden jeg fikk diabetes har jeg alltid hatt vanskeligheter med å regulere blodsukkeret og ha et lavt langtidsblodsukker. Jeg liker å kunne spise hva jeg vil og når jeg vil. Dette endret seg ikke etter diagnosen min i 2012.

Annonse

Jeg vet teorien bak et velregulert blodsukker og hva slags vaner man bør ha når man har diabetes, som om det skulle vært tatt ut fra en lærebok. Men jeg sliter med å følge disse reglene i praksis.

Jeg prøver konstant å bli flinkere til å sette riktige insulindoser til det jeg spiser, men det er utrolig vanskelig å beregne hvor mye insulin jeg trenger når jeg ikke vet akkurat hvor mye jeg kommer til å spise.

Jeg kan plutselig bli kvalm etter en matbit. Og hva skal jeg gjøre om jeg da allerede har satt en insulindose en halvtime før, som ikke lenger er passe for måltidet jeg faktisk spiser?

Les også: Min reise til bedre blodsukkerkontroll

Jeg sliter med å følge disse reglene i praksis

Godteri på kino

Nylig var jeg på kino. Jeg hadde kjøpt godteri, men hadde verken lyst eller plass i magen til å spise alt under filmen. Jeg ante ikke hvor mye av godteriet jeg kom til å orke, derfor visste jeg heller ikke hvor mye insulin jeg skulle sette på forhånd.

Annonse

Jeg prøver å unngå å sette insulindoser i løpet av filmen siden skjermen på pumpen lyser opp. Men det er samtidig vanskelig å unngå ettersom jeg hele tiden må sette små doser etter hva jeg orker på av godteriet. På grunn av dette vil jeg få en forsinket effekt av insulinet i forhold til blodsukkerstigningen, noe som garantert vil føre til et høyt blodsukker.

Dette skjer ofte i andre situasjoner også, og er grunnen til at langtidsblodsukkeret mitt alltid har vært over 7,4.

Les også: Mine beste tips for å unngå søtsug

Jeg lever ikke slik læreboken vil

Jeg vet at dette problemet kan unngås og hva jeg burde ha gjort på kinoen i stedet. Jeg burde ha tatt med mindre godteri, slik at jeg visste nøyaktig hvor mye jeg kom til å spise under filmen.

Allikevel er ikke lærebokversjonen realiteten for meg. Fordi jeg ikke klarer å forutse hva jeg kommer til å gjøre den neste timen, vil jeg si at dette med å sette riktig insulindose er en av hovedutfordringene mine med sykdommen.

Les også: Kan du ikke bare sette litt ekstra insulin?

Hva er dine erfaringer?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: