Lavt blodsukker? På ordentlig?

Lavt blodsukker? På ordentlig?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 16.03.17 | Sist redigert: 01.03.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke bare vi med diabetes som kan få lavt blodsukker, men friske mennesker også. Det var spesielt en episode som gjorde meg oppmerksom på dette.

Annonse

Jeg skulle være med på en operasjon av en hest på stedet jeg hadde praksis, og fant ut at blodsukkeret var lavt rett før operasjonsstart.

Veldig typisk, jeg får sjelden føling, men når jeg får det skal det skje rett før en veldig spennende og lærerik operasjon.

Jeg ble sint på meg selv for ikke å ha sjekket blodsukkeret før, men kom på at jeg hadde et eple utenfor operasjonssalen som jeg kunne spise.

LES OGSÅ: Alltid på blodsukkervakt

Jeg snakket med han som hadde ansvar for meg og fortalte at jeg hadde lavt blodsukker. Da så han på meg og spurte: Har du ordentlig lavt blodsukker eller bare lavt blodsukker?

Annonse

Jeg ble litt satt ut, og skjønte ikke hvordan jeg kunne vært klarere.  Det han egentlig lurte på var om jeg hadde diabetes eller ikke.

Mange sier de har lavt blodsukker selv om de ikke har diabetes, og det forstår jeg at kan gjøre ting litt forvirrende. Jeg har bare aldri tenkt over at et slikt utsagn kan bli mistolket.

Tankevekker

Spørsmålet fikk meg til å tenke over hvordan folk oppfatter diabetes.

Mange vet at det er en alvorlig tilstand og en sykdom som må tas seriøst. Allikevel høres ikke alltid lavt eller høyt blodsukker ut som noe som må tas alvorlig umiddelbart.

Mange kjenner at de har lavt blodsukker og bør spise noe snart. Det er jo ikke slik med oss som har diabetes. Vi må spise med en eneste gang.

LES OGSÅ: Hvordan jeg klarte å få ned langtidsblodsukkeret

Alvorlig for oss

Jeg sier aldri at jeg har migrene når jeg har hodepine, fordi jeg vet at migrene er mye verre enn min hodepine. Derfor synes jeg at andre bør tenke over det når de sier at de har lavt blodsukker.

Dette er med på «ufarliggjøre» sykdommen vår og kan føre til en mindre seriøs oppfattelse når jeg, som har diabetes, sier jeg har lavt blodsukker.

«Jeg har diabetes»

Det jeg lærte av denne episoden er at jeg bør være mer presis når jeg forteller om blodsukkeret mitt.

Det har blitt normalisert blant de fleste mennesker, syk eller frisk, å si at man har lavt blodsukker, og det kan ikke jeg gjøre noe med.

Derfor bør jeg legge til at jeg har diabetes dersom personen jeg snakker med ikke er klar over dette.

LES OGSÅ: Fem år med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: