Fem år med diabetes

Fem år med diabetes

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 14.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Verdens diabetesdag i år, 14. november, markerte ganske nøyaktig fem år siden jeg fikk diabetes. Jeg husker jeg synes det var litt vittig å få diabetes kun tre dager før denne datoen.

Annonse

Mitt femårsjubileum, om jeg kan kalle det det, har fått meg til å reflektere rundt hva sykdommen har lært meg på disse årene.

Jeg tenkte jeg ville dele de fem viktigste erfaringene med dere, både på godt og vondt:

1. Krevende oppgave

Jeg har lært at det å ha en kronisk sykdom er en krevende oppgave, både fysisk og psykisk. Det er en livslang reise med både læring og feiling om hverandre, og det finnes ingen fasit.

Jeg har fått mer respekt for kronikere, fordi jeg har lært hvor tøft det er. Alt som skjer rundt meg spiller inn på sykdommen, og det finnes ikke rom for pauser.

LES OGSÅ: Å leve med diabetes – en kontrast til solskinnshistoriene

Annonse

Jeg har lært å bli mer takknemlig for ting man lett tar for gitt

2. Positiv med måte

Jeg har lært å prøve å se det positive i det vonde, men samtidig ikke glemme å respektere kortene jeg har blitt utdelt. Det er ikke noe man skal ta lett på, og en positiv holdning er et bevisst valg jeg tar for å bedre min egen livskvalitet.

3. Mer takknemlig

Jeg har lært å bli mer takknemlig for ting man lett tar for gitt, som for eksempel god helse og medisinsk hjelp og behandling.

Jeg er også takknemlig for den medisinske utviklingen; at det er mulig for oss med diabetes å få behandling, og at det kontinuerlig forskes på og utvikles nyere og bedre hjelpemidler.

4. Mer kunnskap

Jeg har oppnådd mer kunnskap om en tilstand jeg knapt hadde hørt om før jeg ble diagnostisert. Jeg klarer med dette og mine erfaringer lettere å sette meg inn i andres situasjon, og jeg føler jeg har blitt en mer empatisk person.

LES OGSÅ: Det er jeg som er best på å behandle min egen diagnose

5. Mer ansvarsfull

Jeg har lært at det er viktig å ta ansvar. Jeg må ta ansvar for min egen helse og er samtidig ansvarlig for å holde mennesker rundt meg informert hva de skal gjøre i en eventuell nødssituasjon.

Dette har gjort meg mer selvstendig, og jeg har blitt flinkere til å vite både mine begrensninger og behov.

Kjenner du deg igjen? Har du lært andre ting fra din diabetes?

LES OGSÅ: Et sunnere liv med diabetes

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: