Mine tips mot føling

Mine tips mot føling

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 03.12.15 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Følinger er en naturlig del av det å leve med diabetes. De siste årene har dette derimot blitt et problem for meg.

Annonse

Frykten for høye målinger har ført til det stikk motsatte, nemlig mye følinger. Den siste tiden har jeg prøvd å kartlegge hva som fører til dette og konkrete tiltak for å redusere antall følinger. I dette innlegget vil jeg dele mine råd og erfaringer rundt dette.

Sjeldent en dag uten føling

Det hører med til sjeldenhetene at jeg opplever en dag uten føling eller lavt blodsukker. Men, dette er kanskje vanlig? Det skal dermed sies at det ikke er alvorlige følinger jeg har. I tillegg kjenner jeg veldig fort om blodsukkeret begynner å bli for lavt. Det trenger nødvendigvis ikke å være en føling heller. Det kan også være at jeg har for lavt blodsukker til å gjennomføre en planlagt aktivitet eller trening.

Det må jo også sies at det er vanskelig å treffe blink hver gang. Mat + blodsukker + insulin er ikke et regnestykke med to streker under svaret.

Vanskelig å beregne riktig insulindose

Det å bli seg bevisst problemet er en ting. Noe annet er å gjøre noe med det. Jeg vet at jeg alt for ofte setter for mye insulin. At jeg har vanskeligheter for å se sammenhengen mellom maten jeg spiser, blodsukker og insulinmengde. Det må jo også sies at det er vanskelig å treffe blink hver gang. Mat + blodsukker + insulin er ikke et regnestykke med to streker under svaret. Her er det mange variabler og faktorer å ta hensyn til. Kroppen kan respondere annerledes på samme mat og insulinmengde i dag enn det den gjorde i går. Kanskje har du vært mer i aktivitet? Vært mer stresset? Eller andre ting som har innvirkning på blodsukker og insulinbehov. Av og til blir det bare feil.

iStock_000070042545_Large

Det kan være vanskelig å vurdere om blodsukkeret faktisk er på vei opp, og hva som skjer om jeg setter litt mer insulin. Foto: iStock

Hvorfor har jeg så mye følinger?

Som nevnt var det første jeg måtte gjøre å kartlegge problemet; det åpenlyse er jo at jeg setter for mye insulin. I tillegg måler jeg meg veldig ofte. Ser jeg at blodsukkeret nærmer seg 10-tallet, setter jeg enda litt til. Når jeg spiser noe, setter jeg gjerne en insulindose, for deretter å sette litt til etter en liten stund. Dette kan jeg finne på å gjøre uten en gang å måle blodsukkeret først. Jeg tror nok at jeg kjenner kroppen min bedre enn det jeg gjør. Det kan være vanskelig å vurdere om blodsukkeret faktisk er på vei opp, og hva som skjer om jeg setter litt mer insulin. Jeg drar som regel den slutningen at det blir høyt om jeg ikke setter en ekstra dose. I de fleste tilfeller viser det seg å få motsatt utfall.  

Mine tips for å redusere følinger:

 • Skriv det ned!
  Etter mange år med diabetes, skaper man sine egne rutiner. Etter hvert er det mye som går på autopilot. Det var her det største problemet lå for min del; jeg målte og satte insulin, helt ukritisk. Det er så lett å trykke på pumpa uten å tenke noe mer over det. Jeg bestemte meg derfor for å skrive ned målinger og insulindoser i en liten bok. Dette har virkelig hjulpet meg. Jeg ser nå et mønster i hvorfor jeg har så mye følinger. Det handler om bevisstgjøring.
 • Ha litt is i magen.
  Det å gi blodsukkeret litt tid, vente og se, er noe jeg synes er veldig vanskelig. Etter jeg har spist, målt og satt insulin, klør jeg liksom i fingrene etter å sette mer. Jeg frykter at om blodsukkeret stiger litt, vil det bare fortsette.  Ofte ser jeg derimot at det stiger litt, for deretter å stabilisere seg eller gå ned igjen etter en stund. Å ha litt mer is i mage er noe jeg jobber med hver dag.
 • Spis mindre karbohydrater
  Det høres kanskje ironisk ut å spise mindre karbohydrater for å redusere følinger? For meg har dette derimot hjulpet veldig. Mindre karbohydrater gjør at jeg trenger mindre insulin og jeg får ikke disse raske stigningene.
 • Midlertidig basal(for deg med insulinpumpe)
  Har du insulinpumpe kan du benytte deg av funksjonen som heter «midlertidig basal» Dette går ut på at du kan redusere basaldosen din med alt fra 5 til 95 prosent så lenge du ønsker. Ser du at blodsukkeret er på vei nedover, kan du velge en midlertidig basaldose eller skru den av for en periode. Dette er noe jeg bruker veldig mye. Jeg reduserer eller skrur den av gjerne i 30- 60 min. Dette for eksempel om jeg skal trene.
 • Redusere basaldosen
  En annen mulighet er å redusere basaldosen. Dette er noe jeg har gjort med stort hell. Jeg må også øve meg på å sette mindre måltidsdoser, men dette hjelper også. Jeg måtte kartlegge på hvilke tidspunkt jeg oftest fikk følinger, og redusere basaldosen her. Du kan også opprette flere «basalprogrammer». Dette gjør at du kan bytte mellom de forskjellige. For eksempel om du har en periode hvor insulinbehovet er større, eller mindre.
Ikke gjør endringer i din behandling uten å diskutere dette med din behandlende lege.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: