Har du type 1 diabetes? Dette skjer i kroppen din!

Har du type 1 diabetes? Dette skjer i kroppen din!

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 08.05.17 | Sist redigert: 11.05.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Har du type 1 diabetes så klarer ikke kroppen selv å produsere insulin, og det påvirker resten av kroppen. Her kan du bli en smule klokere på hvorfor det er viktig å sjekke øyne, føtter og blodtrykk.

Annonse

Av Maria Præst

Ved type 1 diabetes er immunforsvaret ditt ved en feil kommet til å ødelegge betacellene i bukspyttkjertelen, som danner insulin, så kroppen ikke lenger selv klarer å produsere insulin. Derfor må du ta insulin hver dag. Dette insulinet virker ikke like godt som kroppens eget, så blodsukkeret ditt vil innimellom enten ligge for høyt eller for lavt.

Kroppen påvirkes av diabetes

Skjer det over lengre tid kan det gjøre skade på andre deler av kroppen din. Heldigvis opplever færre og færre personer med type 1 diabetes  alvorlige følgesykdommer, siden regelmessige kontrollbesøk hos legen er med på å forebygge. Men jo lenger du har hatt  type 1 diabetes, jo mer stiger risikoen. Her får du et overblikk over hvilke deler av kroppen du skal holde et ekstra godt øye med.

Øyne

Hvis blodsukkernivået ditt ligger for høyt over tid, kan det føre til et nedsatt syn eller blindhet. For mye blodsukker kan nemlig ødelegge blodkarene bakerst i øyet og forhindre netthinnen i å få nok næringstoffer til å opprettholde synet.

Føtter

Fordi du kan ha nedsatt følesans i føttene, kan du skade føttene uten å vite det. Vanlige infeksjoner fra blemmer, inngrodde tånegler eller små rifter kan derfor raskt bli mer alvorlige når du har diabetes. Undersøk derfor føttene dine daglig for å forsikre deg om at alt er som det skal være.

Annonse

Les også: Pass på dine føtter – Vær oppmerksom på symptomene

Hud

Det anslås at opp mot 70 prosent av personer med diabetes opplever ubehagelige hudforandringer. Det kan være ekstremt tørr hud, infeksjoner, eksem, kraftig pigmentering og forskjellige sår på bena.

Hjerte-og karsykdommer

Diabetes gir økt risiko for åreforkalkning. Det kan føre til hjerte-og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken hos mennesker med diabetes. Det skyldes en kombinasjon av for høyt blodsukker, for høyt blodtrykk og for høyt kolesterol. Undersøk derfor alltid kolesterolet og blodtrykket når du er til kontroll hos legen.

Nerver

Et høyt blodsukkernivå kan skade nervesystemet ditt i hele kroppen. Når kroppens små blodkar blir ødelagt så kan de ikke lenger forsyne nervecellene med blod. Det kan føre til at nervene går til grunne. Det kalles også diabetisk neuropati og kan deles inn i tre typer:

  1. Det sensoriske nervesystem består av nerver som føler smerte, berøring, varme og kulde.
  2. Det motoriske nervesystem består av nerver til musklene som styres av vår vilje, som ben og armer.
  3. Det autonome nervesystem kontrollerer hjerteslag, blodtrykk, pust og fordøyelse.

Nyrer

Nyrene har mange bittesmå blodkar som fungerer som et filter som renser blodet for avfallsstoffer, som igjen utskilles som urin. Høyt blodsukker kan skade blodkarene. Du kan få sjekket nyrefunksjonen hos legen en gang i året.

Kilder: WebMd, Accu-Chek og Diabetesforeningen

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: