Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 07.12.23

Ketoacidose er en livstruende tilstand som krever rask behandling. Derfor er det viktig at både du og dine nærmeste kjenner symptomene. Her er alt du bør vite.

Ketoacidose, også kalt syreforgiftning, er en akutt komplikasjon ved diabetes mellitus som nok er fryktet av mange. Og det er kanskje ikke så rart, for tilstanden er alvorlig og kan i verste fall føre til koma og død hvis man ikke får behandling.

Annonse

Syreforgiftning forekommer heldigvis ikke ofte, men har du diabetes type 1 vil risikoen alltid være der. Ifølge amerikanske tall vil omtrent 5 prosent av alle barn og unge under 20 år, ha hatt minst én episode med ketoacidose.

Nettopp derfor er det lurt at du kjenner igjen symptomene, og ikke minst at du vet hva du skal gjøre hvis ulykken først skulle være ute.

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Hva er egentlig ketoacidose?

Ketoacidose oppstår når kroppen mangler insulin. Da stiger blodsukkeret, samtidig som kroppen ikke klarer å gjøre nytte av energien i sukkeret. Kroppen begynner derfor å forbrenne fett for å skaffe seg energikalorier, som igjen fører til at sure stoffer (syre og ketoner) hoper seg opp i kroppen.

Dette kan for eksempel skje hvis man har nyoppstått diabetes type 1 som man ikke har oppdaget ennå, eller hvis insulinpumpa plutselig svikter. Men også hvis du rammes av influensa eller annen sykdom.

Annonse

Det er viktig å være obs på at ketoacidose er en potensielt livstruende tilstand, så man må handle deretter og sørge for å få hjelp umiddelbart

Hvis du har en infeksjon i kroppen vil også behovet for insulin øke. For å unngå ketoacidose kan det være en idé å øke insulindosen din, og du bør i hvert fall sjekke blodsukkeret ditt hver tredje eller fjerde time. Selv om natten. Viser målingene at du har høye blodsukkerverdier er det lurt å sjekke annenhver time.

Tilstanden rammer først og fremst personer med type 1-diabetes, og oppstår svært sjeldent hos pasienter med type 2-diabetes.

LES OGSÅ: Type 1 og type 2 diabetes – hva er forskjellen?

Kan utvikle seg raskt

Så hvor lang tid tar det før ketoacidose er farlig?

– Ketoacidose (syreforgiftning) skyldes mangel på insulin og er alltid farlig. Hvis spørsmålet er hvor lang tid det tar å utvikle ketoacidose ved manglende insulintilførsel, er svaret at det vil være individuelle forskjeller, sier Frode Drøpping, daglig leder ved Norsk Diabetikersenter.

– Det vil primært avhenge av hvor lenge man har vært uten insulin, men også avhenge av hvor mye hurtig- eller langtidsvirkende insulin man har i kroppen. Dette gjør at insulinpumpebrukere, som kun får tilførsel av hurtigvirkende insulin med relativt kort virketid, er mer utsatt for raskere utvikling av ketoacidose hvis insulintilførselen svikter. Det er viktig å være obs på at ketoacidose er en potensielt livstruende tilstand, så man må handle deretter og sørge for å få hjelp umiddelbart, forklarer han videre.

Det er heller ingen fasit på hvor høyt blodsukkeret må bli for at det skal oppstå ketoacidose. Det kan oppstå akutt ved svært høye blodsukkerverdier, men det kan også oppstå hvis man har gått over lengre tid med moderat forhøyede blodsukkerverdier.

Gravide med diabetes bør teste for ketoner dersom blodsukkeret er høyere enn 11.1 mmol/L.

– Et tips; hvis du ikke får til å regulere blodsukkeret selv, bør du ringe 113 for ambulanse og komme raskt til sykehus, siden dette er en livstruende tilstand. Vi anbefaler dette i stedet for å dra på Legevakten, fordi det er risiko for at det der vil ta for lang tid før man får riktig hjelp, forklarer Drøpping.

LES OGSÅ: Aldri mer ketacidose

Dette er symptomene du bør være obs på:

 • Høyt blodsukker (NB! behøver faktisk ikke å være kjempehøyt, ketoacidose kan oppstå allerede ved blodsukker på rundt 16 hvis det er langvarig insulinmangel)
 • Acetonlukt av pusten (ligner på lukten av neglelakkfjerner)
 • Tørste
 • Økt urinmengde/hyppig vannlating
 • Svimmelhet
 • Tretthet
 • Kvalme
 • Sykdomsfølelse i kroppen, som for eksempel ved influensa
 • Oppkast, magesmerter og diare.

OBS! Vær spesielt oppmerksom på at symptomene lett kan forveksles med influensa eller omgangssyke! Det er derfor meget viktig å utelukke ketoacidose før man slår seg til ro med at det faktisk «bare» er influensa/omgangssyke.

Dette bør man gjøre:

 • Måle blodsukker
 • Sjekke urin (eller blod) for ketoner
 • Sette insulin + eventuelt ekstra doser
 • Få i seg rikelig med væske (vann eller annen sukkerfri/koffeinfri væske)
 • Ring 113 hvis blodsukkeret fortsetter å være høyt og man har oppkast, magesmerter og hyppige diareepisoder

Kilder: Store norske leksikon, NHI.no, Diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2/5 1 tilbakemelding
Del: