Reagerer kroppen annerledes på sykdom når du har diabetes?

Reagerer kroppen annerledes på sykdom når du har diabetes?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 20.09.16 | Sist redigert: 20.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Helt siden jeg fikk diabetes har jeg blitt fortalt at når jeg blir «vanlig syk», forkjølelse eller influensa, så vil ikke kroppen være like sensitiv til insulin og blodsukkeret vil øke.

Annonse

Jeg har tidligere aldri merket noe ved sykdom som influensa eller forkjølelse. Men da jeg ble syk med ørebetennelse for et par uker siden fikk jeg virkelig merke på blodsukkerøkningene.

En ubehagelig opplevelse

Klokken er tre på natten. Jeg har vært trøtt og sliten i flere dager med lett øreverk, men ikke tenkt stort mer over det.

Blodsukkeret har vært litt høyt i et par dager. Jeg har samtidig vært på et besøk hjemme på Sørlandet og tenkte at reisingen var grunnen til noe høyere blodsukkerverdier.

Før jeg la meg var blodsukkeret 8.4, jeg måler igjen, 17.8.

17.8? Jeg satt da normal insulin til kveldsmaten og forventet ikke at det skulle ligge på et slikt nivå nå. Utover natten stiger blodsukkeret. Jeg prøver forgjeves å sette insulin, men det synker ikke. På morgenen bestemmer jeg meg for å sette noe høyere lantus, da jeg mistenker at jeg holder på å bli syk.

Annonse

Normalt setter jeg 12 enheter lantus og ca 3-4 enheter til en liknende frokost bestående av egg, brød og grønnsaker.

I dag setter jeg 18 enheter lantus og 8 enheter hurtigvirkende. Jeg har satt økte doser insulin hele natten, men blodsukkeret ligger fortsatt på 16.

LES OGSÅ: Ikke gjør som meg

Legebesøk og økte insulinmengder

Når jeg går til legen blir jeg sendt rett til utvidede blodprøver. Jeg har nå klart å få blodsukkeret under 10, men har til gjengjeld ikke spist på mange timer. Blodprøvene viser virusinfeksjon. Men ingen fare for ketoacidos, da jeg hadde fått blodsukkeret ned til 7 og vet hvordan det skal håndteres.

Resten av dagen ble brukt til å slappe av og regulere blodsukkeret. Ved måltider utover dagen satt jeg to og en halv ganger mer insulin en normalt.

Å sette så mye insulin til måltiden er noe jeg synes er ubehagelig, grunnet at jeg ved normale verdier hadde falt langt under 3 tallet på kort tid ved slike insulinmengder.

Neste dag satt jeg 20E lantus, noe jeg synes er fryktelig mye. Og til måltider satt jeg 2-3 ganger så mye insulin som jeg normalt ville gjort. I snitt setter jeg 1E per 20G karbohydrater, jeg teller aldri kalorier eller karbohydrater, men vet som regel hva jeg skal sette til maten jeg spiser ut i fra hva jeg ser på tallerkenen.

Det å sette så mye insulin skaper en uro for å få føling, og jeg målte derfor blodsukkeret minst en gang i timen for å passe på å overvåke hvordan verdiene var.

På kveldstid satt jeg noe mindre insulin enn jeg gjorde resten av dagen, og våknet som regel med blodsukker over 12 resten av sykdomsforløpet. Dette hadde jeg normalt sett ikke vært fornøyd med. Men man må slippe taket litt når man er syk for ikke å påføre kroppen enda mer unødvendig stress.

LES OGSÅ: Vanskelig å beregne riktig insulindose

Tips når du er syk:

  • Mål blodsukkeret ofte.
  • Vurder å sett mer insulin, men øk gradvis og gå gradvis nedover insulinmengde utover sykdomsforløpet (eventuelt kutt ned på insulin hvis du merker at det faller raskere igjen).
  • Drikk mye vann.
  • Spis mat for å tilføre kroppen næring som hjelper med å bekjempe sykdommen.
  • Slapp av!

Sist vil jeg bare si at det alltid er lov til å spørre etter hjelp, enten i form av venner eller helsepersonel alt etter hvor ille sykdommen er.

Hvis keton konsentrasjonen er moderat til høy anbefaler jeg på det sterkeste å kontakte lege eller diabetessykepleier for videre hjelp eller vurdering.

Det samme gjelder hvis blodsukkeret holder seg på høye nivåer på tross av at du setter ekstra insulin til måltidene dine.

Kilder:

Friskogfunksjonell.no

Helsenorge.no

Diabetes.org

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: