Hvordan takler du stressende dager når du har diabetes?

Hvordan takler du stressende dager når du har diabetes?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 26.11.13 | Sist redigert: 05.09.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For elever i den videregående skolen, er det nå like før vi går inn i en hektisk periode med heldagsprøver i både norsk hovedmål, sidemål og fag vi har valgt på grunnlag av egen interesse. Dette innebærer forberedelsdager, som skal resultere i at du skal prestere enda bedre når den store dagen kommer. Dette er en stressende og krevende periode for alle elever, men hva gjør dette med oss som har diabetes?

Annonse

Ingen diabetikere er like, og hvordan du reagerer på stress, kan være forskjellig fra hvordan jeg reagerer. Men, jeg merker i alle fall utslag på blodsukkeret når jeg er i en stresset situasjon.

Da jeg for eksempel skulle ha oppkjøring, var jeg naturlig nok veldig stresset og nervøs. Jeg var redd for at jeg ikke skulle bestå, men jeg var også bekymret for at blodsukkeret mitt skulle bli for lavt. Men, på den andre siden så ødelegger det å ha høy blodsukker også for konsentrasjonen min, da jeg blir uvel og litt «humørsyk».

Jeg spiste i alle fall godt på forhånd, og satte insulin, men da litt mindre enn jeg vanligvis ville gjort. Jeg vet ikke om det skyldtes at jeg var stresset og nervøs, eller om jeg rett og slett hadde bommet med insulindosen, men blodsukkeret mitt ble i alle fall for lavt til at jeg skulle kunne konsentrere meg og kjøre sikkert. Heldigvis hadde jeg med meg noe reserve, og sensor hadde stor forståelse for at jeg måtte ha en liten pause.

Føling på eksamen

Når det kommer til heldagsprøver, og ikke minst eksamen, er dette også noe som stresser meg. Jeg vil selvfølgelig gjøre det bra, og jeg vet at det er nå det gjelder. Selv om jeg flere ganger har opplevd følinger under heldagsprøver, vil jeg ikke si at dette har ødelagt for prestasjonen min. Bare jeg får i meg litt druesukker eller annen reserve, så henter jeg meg fort inn igjen.

Det skal allikevel sies at det er litt surt å sitte der med slørete syn og skjelvende hender mens de andre trykker som gale på tastaturet.. Om jeg derimot skulle føle et behov for det, er det et flott tiltak som tilsier at vi med diabetes type 1 kan få tildelt én time ekstra på alle heldagsprøver og eksamener. Dette synes jeg er et kjempebra tilbud, da det å ha diabetes faktisk kan gjøre at du trenger litt ekstra tid til både å måle og justere blodsukkeret. I tillegg til det at stress faktisk har en litt mer «fysisk» innvirkning på oss diabetikere enn ikke-diabetikere.

Annonse

Hvordan reagerer du på stress, og hva er dine beste tips før og under eksamen og heldagsprøver?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: