Hvem er energityven i ditt liv?

Hvem er energityven i ditt liv?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 21.12.16 | Sist redigert: 03.03.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hva stjeler energien vår, og hva kan vi gjøre for å hindre at det skjer? Hvem er energityven i ditt liv?

Annonse

Alle opplever vekslende energi i løpet av dagen og uka. For de med kronisk sykdom varierer dette i enda større grad enn for de som er friske.

Fatigue er et begrep som brukes mye i forbindelse med kronisk sykdommer. Det er en form for utmattelse som ikke kan forklares og som kommer plutselig. Helt uten forvarsel. Selv om fatigue er mest brukt når vi snakker om kreft, samt muskel- og skjelettplager, er det også relatert til diabetes.

Diabetesutbrenthet er også et mye brukt begrep på de samme symptomene.

En ting er slitenhet som kommer uten at man skjønner det, men hva med faktorer i hverdagen som påvirker energien negativt? Disse er det også mange av, og er av psykologspesialister kalt energityver.

LES OGSÅ: Hvordan takler du stressende dager med diabetes?

Annonse

Hva stjeler min energi?

Mange år med diabetes har gjort meg mer observant på hva som stjeler min energi. Med årene ble det enklere å definere og dermed enklere å gjøre noe med.

Noen av oppdagelsene var ikke positive, og jeg har arbeidet mye mentalt for å prøve å snu det negative til de positive. Likevel har jeg tatt valg som har vært tøffe, men som har vært helt nødvendig for å få en best mulig hverdag.

Mine barn, familie, jobb og diabetes kommer i første rekke, og det er viktig å ha faktorer i livet som påvirker disse positivt.

Sliten dame på jobb, energityven

Illustrasjonsfoto: Getty.

Kuttet ned på omgangskretsen

Man omgås mange mennesker, og dessverre er det ikke alle som gir positiv energi. Jeg ble etter hvert oppmerksom på hvem som ga meg noe, og hvem som bidro til å stjele energien fra meg.

Noen har jeg kuttet helt ut av livet mitt, og andre omgås jeg bare i den grad jeg må.

Dette har vært den tøffeste delen, men jeg har en fin omgangskrets som jeg trygg på at jeg kan være meg selv med, og som gir meg energi. Dette merker jeg fort også når jeg blir kjent med nye mennesker.

LES OGSÅ: 6 ting jeg gjør for en bedre diabeteshverdag

Elimineringsprosessen

Jeg har også funnet ut hva som stresser meg og som suger mest energi. For eksempel hater jeg å vaske og har derfor fått meg vaskehjelp. Stress suger også energi ut av meg og jeg prøver å være i forkant og forberede hverdagen så godt som mulig.

I jobbsammenheng er jeg ikke redd for å si fra i situasjoner som jeg vet tapper meg for energi. For eksempel blir jeg sliten av å sitte i lange møter og konferanser. Derfor deltar jeg kun der jeg må, og er det internmøter eller møter jeg selv har initiert passer jeg på å gjøre dem kort.

Bilkjøring og å stå i kø kan også påvirke meg, derfor har jeg av og til hjemmekontor slik at jeg slipper det stresset det kan medføre å stå i kø. Jeg er heldig som har en arbeidsgiver som tilpasser seg mine behov slik at jeg kan gjøre en best mulig jobb.

Trening gir også overskudd, så jeg legger inn en liten økt hver dag. Det er faktisk mitt beste tips!

LES OGSÅ: Trening som stressavlastning

Bruke mer tid på det positive

Å gjøre mer av det som gir energi hjelper også på når man har energiunderskudd. Jeg er glad i å lage mat og prøver å gjøre det hver dag. Å lage sunn og god mat gir meg energi både i tillagingen og i å spise den.

Trening gir også overskudd, så jeg legger inn en liten økt hver dag. Det er faktisk mitt beste tips! Uansett om jeg er energiløs når jeg starter treningen, har jeg alltid mer energi i etterkant.

Man angrer aldri på en treningsøkt og føler seg uansett bedre etterpå.

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Hva kan du selv gjøre?

Prøv å finne ut hva som stjeler din energi. Det er første bud. Når du har kommet så langt bør du i første omgang se om det er mulig å snu det negative. Er svaret på det nei, bør du se på muligheten for å eliminere problemet. Dette kan i mange situasjoner være en vanskelig og tøff avgjørelse.

Men av og til er de høyst nødvendig for å få et mer energirikt liv. Greier du ikke å eliminere helt, så prøv i alle fall å begrens tiden sammen med denne energityven.

Litt er bedre enn ingenting og kanskje blir det lettere etter hvert. For meg har det gitt en bedre hverdag selv om jeg aldri kommer til å bli ferdig med å finne energityver. Nye dukker stadig opp!

Hva er dine energityver og hva gjøre du for å eliminere de?

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: