Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 08.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Om en god latter forlenger livet, vet jeg ikke, men humor gjør i hvert fall livet litt bedre. Og at diabetes kunne være morsomt hadde jeg aldri trodd.

Annonse

Det er ikke slik at jeg har hatt for vane å tulle med diabetesen min. Men da jeg sammen med en venninne oppdaget at humor omkring diabetes faktisk kunne føles så oppløftende, ble jeg positivt overrasket.

Dette er en veldig nær venninne av meg og vi har et felles mantra; hun er den eneste som får lov til å tulle med diabetesen min.

Jeg og venninnen min ler mye sammen. Både med og av hverandre. Og det var vel slik det startet, at sykdommen min ble noe vi også kunne le av og tulle med. Og jeg må si, det føles utrolig godt å kunne le av noe som til tider føles utrolig negativt og slitsomt.

Tenk at diabetes kan være morsomt.

LES OGSÅ: Når venninnen din har diabetes

Annonse

Galgenhumor har gjort hverdagen mer positiv

Amalie, som venninnen min heter, viste raskt en veldig interesse for min diabetes, men også diabetes generelt. Ikke lang tid etter vi ble kjent, og hun fikk vite at jeg hadde sykdommen, hadde hun lest seg grundig opp og kunne skimte med fakta som ikke jeg engang visste.

Jeg synes det er veldig hyggelig at hun viser et slikt engasjement, og dette har til og med bidratt til flere morsomme episoder hvor vi begge har fått oss en god latter.

venninner på kafé ler og drikker kaffe

Foto: Emilie Kleven.

Et eksempel er fra en dag jeg hadde vært på skolen, mens Amalie hadde fri denne dagen. Og fridagen hadde hun (jeg holdt på å si «som vanlig») brukt til å lese på internett om diabetes.

Da jeg kom inn døra til leiligheten ropte hun på meg fra rommet sitt. Der satt hun, helt i sjokk, mens hun utbrøt:

«Hvorfor har ikke du fortalt meg at de med diabetes kan ha kortere levetid enn de uten diabetes»? Jeg vil jo ikke at du skal dø før meg».

Av dette måtte jeg bare le. For det første, sa jeg, så vet jeg ikke hvor du har lest dette. Og for det andre så kommer det helt an på hvordan man lever med sykdommen. Dessuten har tidene endret seg og vi med diabetes har bedre utsikter nå enn tidligere.

For noen er dette kanskje ikke morsomt, eller greit å tulle med, men for meg har humor, og slik galgenhumor, faktisk gjort hverdagen min med diabetes mer positiv.

LES OGSÅ: Slik vil jeg at de rundt meg skal behandle meg og min diabetes

Jentetur til London og sjokoladesmell

En annen episode vi ser tilbake på og ler av, er da vi var på jentetur til London. Etter en lang dag med shopping skulle vi slappe av på hotellrommet. Det tok ikke lang tid før lysten på noe søtt meldte seg, og siden vi var på tur følte jeg det var greit å skeie ut litt.

«Litt» skulle vise seg å bli en stor pose med sjokolade av typen M&M som jeg kastet i meg på under en halvtime. Når vi sjekket innholdsfortegnelsen etterpå fikk vi oss begge et aldri så lite sjokk.

Når vi snakker om denne hendelsen i dag sier Amalie; «Akkurat da tror jeg du glemte et øyeblikk at du har diabetes». Og det er kanskje sant.

Både mengden kalorier, og ikke minst gram sukker i denne posen kan ikke sies å være anbefalt for noen. Og i hvert fall ikke for en med diabetes.

Når vi snakker om denne hendelsen i dag sier Amalie; «Akkurat da tror jeg du glemte et øyeblikk at du har diabetes». Og det er kanskje sant.

Det skal sies at dette ikke er hverdagskost og det er ikke slik at jeg «glemmer» at jeg har diabetes, men av og til kan vel valget av hva jeg putter i munnen tyde på det. Og det må man jo bare le av.

Det er jo tross alt litt deilig å glemme i noen sekunder at man lever med en kronisk sykdom som innebærer at alle valg er nøye gjennomtenkt.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: