Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 18.10.17 | Sist redigert: 10.02.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er lett å tro at alle med diabetes opplever sykdommen likt, og at det som funket for naboen din også vil funke for meg. Slik er det ikke. Her er fem velmente råd jeg ofte får av andre.

Jeg har i løpet av de siste 26 årene av mitt liv med diabetes type 1 blitt gitt utallige velmente råd og innimellom totalt ubrukelig informasjon.

Annonse

Jeg vet at folk mener sitt beste, dessverre er de bare ofte uvitende. Men ha en ting klart for deg; Selv om du mener det godt, så husk at vi med diabetes er like forskjellige som du og jeg.

LES OGSÅ: Å møte gammeldagse holdninger til diabetes

1. «Tren mer – bruk mindre insulin»

Det er fantastisk å høre at din fetters-onkels-tantes-kusines-hunds-nevø ikke bruker insulin «fordi han trener så mye». Men hvordan trening, mat og insulin påvirker kroppens hans og kroppen min er to ganske forskjellige ting. Det blir som å si at du må jo like å se på Star Wars, fordi jeg liker det.

Det er likevel en sannhet i dette rådet, men man kan ikke kutte ut insulinen i sin helhet på grunn av trening.

2. «Lavkarbo må jo være fantastisk for deg som har diabetes»

Dette rådet er en gjenganger. For det første er dette absolutt bra tenkt. Det er mulig det fungerer bra for mange andre med diabetes, men etter å ha prøvd meg frem med flere versjoner, har jeg opplevd å få forhøyet kolesterol på grunn av for mye fett. Jeg har også ligget på gulvet i utallige krampefølinger på grunn av for lite karbohydrater, på tross av mindre insulin.

Annonse

Så for meg holder det å spise normal, mager kost med akkurat passe innhold av karbohydrater. Ved bruk av insulin trenger man i større eller mindre grad karbohydrater. Noen trenger mer, andre mindre.

LES OGSÅ: – Å holde et stabilt blodsukker under trening er et puslespill

Man kan selvfølgelig prøve seg på kosttilskudd og så videre, men IKKE bytt ut insulinen i sin helhet med et eller annet humbug.

3. «Har du prøvd homeopatisk medisin istedenfor insulin for å lette blodsukkerkontrollen? Jeg har hørt at…».

Denne fikk det til å knyte seg inni meg. Jeg ble kvalm. Jeg er vel preget av yrket som apotektekniker, men også av sunn fornuft.

Når man har en såpass «alvorlig» diagnose som diabetes type 1 er det viktig å følge råd fra lege og diabetessykepleier. Man kan selvfølgelig prøve seg på kosttilskudd og så videre, men IKKE bytt ut insulinen i sin helhet med et eller annet humbug.

Og for å nevne det. Jeg har også blitt anbefalt healer, og å betale en eller annen sekt et angitt beløp for å bli frisk. Hadde sistnevnte funket hadde jeg tatt opp lån.

4. «Er det ikke bare å sette insulin og måle blodsukker, da?»

Hadde det vært så enkelt så hadde jeg vært fornøyd. Det er et puslespill å få til alt – å få alt til å stemme.

Trening, familie, bilkjøring, jobb, sex, fest, bursdagsbesøk, alkohol – ja, det å dusje er faktisk noe man må ta med i kalkuleringen av insulin og blodsukker. For ja, noe så enkelt og dagligdags som en varm dusj kan for noen få blodsukkeret til å gå rett i bakken.

LES OGSÅ: Emma får hjelp til å beregne riktig insulindose

5. «Uff ja, min oldemor mistet begge beina fordi hun hadde diabetes»

Ja, det kan skje. Men det skjer heldigvis ikke så ofte som tidligere på grunn av stadig utvikling av medisiner og hjelpemidler.

God blodsukkerkontroll er alfa og omega, og et grunnleggende prinsipp for alle med diabetes, uansett type. Man forbygger senskader med dette, men noen er dessverre likevel uheldige. Diabetesen påvirker hele kroppen – blodårer, hjerte og sinn, kort fortalt.

Poenget mitt er at man gjerne må komme med gode råd. Bare ikke forvent et rungende «hurra» fra vedkommende som mottar det. Sjansen er stor for at vi har hørt det før.

Hva er det «beste» rådet du har fått?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: