Å møte gammeldagse holdninger til diabetes

Å møte gammeldagse holdninger til diabetes

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 12.01.17 | Sist redigert: 01.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er vanskelig å ha diabetes og være sammen med mennesker med forutinntatte holdninger. De som kaller diabetes for «sukkersyke» eller forteller deg at sykdommen holdes best i sjakk bare jeg spiser sunt og aldri noe søtt.

Annonse

Skal jeg tie eller gå inn i en diskusjon? Førstnevnte ligger kanskje nærmest personligheten min. Likevel føler jeg at jeg bør ta opp en, tilsynelatende evig, kamp mot folks uvitenhet omkring sykdommen og hvordan å leve med den.

LES OGSÅ: Jeg har ikke sukkersyke, jeg har diabetes type 1

Lever som før

Da jeg var 18 år fikk jeg diabetes. Noe av det første jeg fikk vite var at livet kunne fortsette mer eller mindre som før. Jeg kan huske det som noe av det første jeg lærte om diabetes, og jeg tror kanskje ikke alle nydiagnostiserte får høre det samme i dag.

Insulinsprøyter og måleapparat betød selvfølgelig en endring i hverdagen, men utenom praktiske ting som dette, var lite forandret for min del.

LES OGSÅ: Har du hørt disse 8 påstandene om diabetes?

Annonse

Langt bedre utsikter enn før

Folk som kaller diabetes for «sukkersyke» bør virkelig få det med seg her og nå.

Det er gode prognoser på et liv med diabetes i dag. For bare 50 år siden måtte nydiagnostiserte følge et strengt måltidsregime og insulin ble satt mindre hyppig – kanskje en eller to ganger om dagen.

Selv tar jeg ulike doser opptil ti ganger om dagen. Ved å presse blodsukkeret til optimalnivået på denne måten får du en bedre regulert sykdom.

LES OGSÅ: Forandring starter med deg selv

Feilaktige holdninger

Folk som kaller diabetes «sukkersyke» bør virkelig få det med seg her nå. Jeg vil ikke belære mennesker eller virke ovenpå. Men det er mange litt eldre som ikke helt forstår hvordan jeg håndterer sykdommen.

I stedet prøver jeg å vise og fortelle slik at de skal forstå hvordan det hele henger sammen. Her kan jeg for eksempel vise fram insulinpumpen, forklare hva blodsukker er, hva det bør ligge på og hvordan det hele måles.

Så kan jeg fortelle om hvordan det er å sette insulin, og at injeksjonen vil korrigere for karbohydratene jeg får i meg og for blodsukkerverdien jeg allerede har.

Jeg har inntrykk av at mange mennesker tror de kan mer om diabetes enn folk som faktisk har det selv. Selv om man forsøker å forklare hvor langt man har kommet i behandlingsmetoder av diabetes, er det mange som fortsatt holder fast ved en litt gammeldags oppfatning.

Enkelte ganger lar jeg det passere, andre ganger forsøker jeg å få endret synspunkter.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type?

Har du opplevd lignende holdninger?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: