«Jeg har ikke sukkersyke – jeg har diabetes type 1!»

«Jeg har ikke sukkersyke – jeg har diabetes type 1!»

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 08.11.16 | Sist redigert: 01.08.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sukkersyke? Diabetes? Hva er det egentlig? Jeg husker at vi kalte diabetes for sukkersyke før, og det er nok dessverre mange som henger igjen i fortiden. For meg representerer ordet «sukkersyke» alle misforståelser rundt diabetes.

Annonse

Når noen kaller diabetesen min for sukkersyke føler jeg meg faktisk veldig mye sykere enn hva jeg er. Men er jeg så syk? Jeg blir jo ikke syk av å spise sukker, slik denne betegnelsen påstår. Har man derimot en ubehandlet eller uoppdaget diabetes type 1, er man syk fordi man ikke har insulin. Noe som beta-cellene i kroppen vår egentlig skulle ha produsert for oss.

Kall det gjerne et i-landsproblem at jeg henger meg opp i denne «bagatellen». Men en riktig betegnelse og et godt skille mellom type 1 og type 2 diabetes er viktig for oss med diabetes, for å unngå misforståelser.  Å kalle diabetes for sukkersyke blir litt som å kalle en med astma for «pustesyk». Noe som for meg høres ut som om man blir syk av å puste.

LES OGSÅ: Slik skiller du fakta fra myter

En gammel betegnelse som opprettholdes av media

Mediene er flinke til å opprettholde den komplette forvirringen hos folk flest. Overskrifter med sjokkverdi som omhandler diabetes generelt dukker opp med jevne mellomrom. «Den dødelige type diabetes» husker jeg at jeg leste for et par år siden. Hvilken type diabetes er dette? Alle typer diabetes er jo på sett og vis dødelige hvis de går ubehandlet.

Å kalle diabetes for sukkersyke blir litt som å kalle en med astma for «pustesyk». Noe som for meg høres ut som om man blir syk av å puste.

Behandler man diabetesen sin vil de aller fleste leve et langt og godt liv med sykdommen. Med andre ord; de aller fleste dør med diabetes og ikke av den.

Annonse

Fra gammelt av kalte man diabetes for sukkersyke for å rette fokuset på mengde sukker i maten. Men i dag er fokuset annerledes, ettersom det å ha diabetes er så mye mer enn bare sukker og mat. Det er aktivitet, andre sykdommer, hvordan man har det psykisk, pluss så mye mer. ALT påvirker diabetesen og blodsukkeret.

Det å ha diabetes er for de fleste en 24 timers jobb hvor alt man gjør påvirker det å erstatte funksjonen til et organ.

Jeg har ikke sukkersyke – jeg har diabetes type 1!

LES OGSÅ: Da livet ble snudd på hodet: – Jeg var sikker på at dette var min skyld

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: