Nei, jeg har ikke spist for mye sukker!

Nei, jeg har ikke spist for mye sukker!

Marthe Ødegården
Marthe kommer fra Kongsvinger og fikk diabetes type 1 sommeren 2012. Hun har en bachelor i pedagogikk, og på fritiden går hun turer med sin trofaste turkamerat, hunden Anton.
Publisert første gang: 28.08.14 | Sist redigert: 25.07.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Uvitenhet er årsaken til mange misforståelser, slik er det også når det kommer til diabetes. Selv ante jeg ikke hvorfor akkurat jeg fikk sykdommen, og trodde det var selvforskyldt. I dag vet jeg bedre.

Annonse

Da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 raste mange tanker og spørsmål gjennom hodet mitt. «Har jeg spist for mye sukker? Er jeg feit? Kommer jeg til å smitte noen? Hva kan jeg spise? Er dette min egen skyld?»

Jeg tror på Francis Bacon når han sier at kunnskap er makt. Det finnes mange myter knyttet til diabetes.  I løpet av mine to år med diabetes, har jeg fått høre alle spørsmålene jeg stilte meg selv da jeg fikk diagnosen, og noen nye. Det hele handler om uvitenhet. Så det er vel vår egen oppgave for oss som har diabetes. Å ha glimt i øyet og bekrefte eller avkrefte når vi møter disse mytene.

LES OGSÅ: Kan du ikke bare sette litt ekstra insulin?

Viktig med kunnskap

Hvis jeg hadde fått ei krone for hver gang jeg har hørt «Kan du spise det der?» hadde jeg ikke trengt å levere lottokuponger lenger. Det finnes mange som tror de har fasiten på din sykdom.

Selvfølgelig, skal du holde blodsukkeret i sjakk er det lurt å holde seg til mat som ikke gjør at blodsukkeret stiger raskt. Det er viktig med kunnskap om hvordan ulike matvarer kan påvirke blodsukkeret.

Annonse

Ikke min skyld!

Og så har vi gjengangeren som vi aldri blir kvitt: «Har du spist for mye sukker?». Denne kommentaren henger nok fortsatt igjen på grunn av betegnelsen sukkersyke, som rett og slett er litt misvisende. Nei, jeg har ikke spist for mye sukker.  Livsstil eller tidligere valg har ingenting med hvorfor jeg har fått type 1 diabetes.

Nei, du får ikke diabetes om jeg ser på deg, tar på deg, puster på deg eller kysser deg.

Det forskes stadig på hvorfor vi får denne sykdommen uten at man er kommet fram til et konkret og tydelig svar. Men som sagt, ingen har skyld i at de får diabetes type 1.

Jeg vil påstå at jeg har normal vekt, men med kommentarer som: «Er det ikke bare å gå ned noen kilo og bli kvitt det»? så tror jeg at jeg er unnskyldt om jeg freser litt før jeg forklarer: «Nei, det er det faktisk ikke!» Trening og et sunt kosthold er bra for alle, med eller uten diabetes.  Diabetes type 1 har jeg livet ut, uansett hvor mye jeg trener eller hvor sunt jeg spiser.

LES OGSÅ: Diabetes – en usynlig sykdom, eller?spist for mye sukker

Ikke smittsomt!

«Kan du smitte meg med diabetesen din»? Nei, du får ikke diabetes om jeg ser på deg, tar på deg, puster på deg eller kysser deg. Diabetes er faktisk ikke smittsomt.

Før jeg fikk insulinpumpe brukte jeg sprøyter. Jeg husker hvor skeptisk jeg var til å sette sprøyter offentlig. Jeg ville ikke at noen skulle se det, og ville helst skåne andre for det hele. Da jeg først tok motet til meg og satte ei sprøyte i magen på en kafe, da hevet Ola Nordmann på bordet ved siden av øyenbrynet sitt og jeg tenkte «Nei, jeg er ikke narkoman!»

Jeg stjeler ikke

Har også hatt noen rare opplevelser med insulinpumpen på matbutikken. Så jeg vil vel bare si til dere alle at: Jeg stjeler ikke, det er pumpa jeg roter etter nedi bh ‘en min.

Som sagt så har jeg bare hatt diabetes i to år, og er absolutt ingen ekspert. Dette er de mytene og erfaringene jeg har – og jeg er fortsatt på jakt etter mer kunnskap.

LES OGSÅ: Veien til et sunnere liv

Hvilke kommentarer og myter har dere fått høre?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: