Slik skiller du fakta fra myter

Slik skiller du fakta fra myter

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 14.08.15 | Sist redigert: 04.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Myter og falske påstander rundt diabetes og andre sykdommer, kan i våre dager nå lang vei bare ved hjelp av et par tasteklikk.

Annonse

Vi deler, vi liker og har friheten til å skrive hva vi vil. Derfor kan det være vanskelig å vite hvordan man skiller god informasjon fra dårlig. Spesielt når man har et hav av kilder man skal forholde seg til.

Alle har vi hørt om «fake news» og konspirasjonsterorier, men selv små feiloppfatninger og gamle misforståelser kan få nytt liv på internett. Når det kommer til sykdommer som diabetes er det særlig viktig at man har riktig informasjon, men her finnes det dessverre mange skumle myter og misforståeler.

Vi har skrevet en liten guide til hvordan du kan prøve å unngå at du blir feilinformert om diabetes.

LES OGSÅ: Har du hørt disse 8 påstandene om diabetes?

Få det bekreftet før du sprer det

Det er fort gjort å dele artikler på sosiale medier, og før du vet ordet av det kan du ha vært med på å spre feilinformasjon. Ikke bli opphengt i overskrifter som vekker din interesse. Det er alltid viktig å sjekke kilden til overskriftene, og i hvert fall lese saken før man gjør seg opp en mening om temaet.

Annonse

Mange blogger og nettsteder kan opptre som seriøse aktører, uten at de alltid baserer innholdet sitt på korrekte fakta. Dette gjelder også kommentarer på Facebook og andre kommentarfelt. Er du usikker på noe, kan det være lurt å sjekke sikre kilder gjennom Google og sider du vet du kan stole på. Både Helsemyndighetene og Diabetesforbundet er gode kilder til korrekt informasjon om diabetes.

LES OGSÅ: Nye nasjonale retningslinjer skal styrke diabetesbehandlingen

Start med din egen doktor

Selv om informasjon blir tilgjengelig på nettet og det kan virke som en seriøs kilde er det likevel veldig individuelt hvordan mennesker opplever og reagerer på ting. Det som funker for deg funker ikke nødvendigvis for alle andre. Bare tenk over hvor ulik du er sammenlignet med naboen eller en venn.

Til og med media kan ha en vond tendens til å tolke og generalisere informasjon feil – for eksempel når det kommer til forskning og studier. Da kan det være lurt å lese studien selv, for å være sikker. Eller spør legen din.

Statistikk viser heldigvis at de fleste av våre lesere søker informasjon hos sin egen lege, eller annen helsepersonell. Ingen råd er like, så det er alltid smart å forhøre seg med mennesker som kjenner deg best.

Til slutt

Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det ofte det. Det kan være lurt å følge magefølelsen også. Tenk deg om to ganger før du tar innover deg det som står på nett, samtidig som du må stole litt på deg selv også – du har jo klart deg bra så langt!

LES OGSÅ: Dette skulle jeg ønske helsepersonell hadde gitt meg mer informasjon om

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: