Har du hørt disse 8 påstandene om diabetes?

Har du hørt disse 8 påstandene om diabetes?

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 08.12.16 | Sist redigert: 04.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når du har diabetes så leser og hører du mange påstander og myter om sykdommen din. Mange av disse er vonde og stemmer overhodet ikke. Her er de 8 vanligste påstandene jeg hører.

Annonse

I løpet av snart 21 år med diabetes type 1 har jeg opplevd ekstremt mange situasjoner hvor jeg har måtte forsvare meg selv og sykdommen min. Forsvare de valgene jeg tar, og høre mennesker jeg ikke kjenner diskutere hva som er det beste for meg.

Heldigvis har jeg lært meg å si i fra dersom jeg føler noen snakker om noe de ikke har kunnskap om. Uheldigvis er ikke alle som meg

Under har jeg skrevet opp noen påstander og myter som mange diabetikere får høre på et tidspunkt etter diagnostisering.

LES OGSÅ: Slik skiller du fakta fra myter

1. Kan du spise det du, da?

Dette kommer som oftest fra mennesker jeg ikke kjenner. Spesielt opplevde jeg det i barndommen da jeg var i selskap, og jeg ikke fikk lov til å spise kake ettersom det var sukker i kaken. Jeg prøvde å forklare at jeg brukte insulin, og derfor fikk spise kake. Ikke alle foreldrene forstod dette, og mamma måtte gi klar beskjed på forhånd at jeg kunne spise det som ble servert.

Annonse

Flott at foreldre tar hensyn, men ikke nekt andres barn å spise noe dersom du ikke har avklart dette med foreldrene først. Barn liker ikke å bli forskjellsbehandlet, og det er sårt å føle seg annerledes. I dag sier jeg bestemt at jeg spiser hva jeg vil, så lenge jeg tar insulin. Dette er noe de fleste respekterer.

2. Ved føling – sett insulin

Denne påstanden har jeg hørt et par ganger. Den er like skremmende hver gang. Dersom det blir satt insulin på noen som har føling kan denne personen dø. Enkelt og greit. Derfor er det svært viktig at alle dine nærmeste vet hva de skal gjøre ved føling.

3. Har du den lette typen?

Det finnes ingen lett type diabetes. Verken type 1, 1,5 eller 2 er lette. Ettersom det er ekstremt mange ting som påvirker er det veldig individuelt hvordan sykdommen oppleves. Noen med type 2 strever mer enn de med type 1, og omvendt. Ha respekt uansett hvilken type diabetes.

LES OGSÅ: Lev mitt liv i fem minutter

4. Du har spist for mye sukker

Det er en velkjent påstand at andre tror at diabetes er resultat av for stort inntak av sukker. Dette stemmer altså ikke. Jeg var 4 år da jeg ble diagnostisert, og nei jeg spiste ikke for mye sukker.

5. Moren din hadde et ekstremt usunt kosthold under svangerskapet ettersom du har fått sukkersyke

Dette sa en lærer i heimkunnskap til meg da jeg var 14 år. Jeg har ikke sukkersyke, men diabetes. Ikke er jeg født med diabetes, og ikke er moren min overvektig. Uansett hva jeg sa stod læreren fast ved sin påstand, men hun forstod hun hadde dummet seg ut da moren min ba om et møte med henne. Læreren sa aldri noe om diabetes igjen.

6. Det er ikke rart du har diabetes, du som er overvektig

Mennesker med diabetes kommer i alle størrelser, uansett hvilken type diabetes. At du er tykk er ikke ensbetydende med å ha diabetes. Dette er en av de påstandene jeg har hørt flest ganger.

7. Du kan jo bare spise deg frisk

Kosthold og mosjon er selvfølgelig ekstremt viktig dersom man har diabetes. Det er derimot ikke bare å spise seg frisk dersom man har fått en kronisk sykdom. Ved type 1 er dette umulig. Ved type 2 klarer noen å holde sykdommen under kontroll og være symptomfri ved rett kosthold og mosjon. De blir derimot aldri kvitt sykdommen.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

8. Diabetes er ikke krevende, du må bare måle blodsukker og sette insulin

Vel – denne påstanden frustrerer meg mest. I prinsippet skal diabetes gå greit så lenge du måler blodsukker og setter nok og riktig mengde insulin. Men diabetes er en del av kroppen, både fysisk og psykisk. Har du feber, er forkjølet eller kaster opp, påvirker det diabetesen. Stress og krevende hverdager påvirker. Da er det ikke lett å sette doser som normalt og spise som man vanligvis gjør. Det er viktig å justere insulinmengder ettersom hvordan kroppen har det, og det er ekstremt krevende til tider.

Har du hørt noe lignende?

 

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: