Forandring starter med deg selv

Forandring starter med deg selv

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 16.09.16 | Sist redigert: 28.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Forandring starter med deg selv – det er dette Michael Jackson sin sang «Man in the mirror» handler om.

Annonse

Forandring kommer nemlig ikke med diagnosen, men med valgene du gjør etter å ha fått den.

Jeg er veldig musikkinteressert. Jeg gikk musikklinja på videregående, har vært organist og hatt opptredener både som pianist og sanger i diverse anledninger.

Den lille musikeren i meg har ført til at jeg skriver sanger om diabetes, og det får meg kanskje til å reflektere mer enn gjennomsnittet over innholdet og meningen i sangene jeg lytter til. Særlig sangene til Michael Jackson.

Små og store forandringer

Jeg kjenner meg igjen i at forandring starter med en selv. Det har blant annet diabetesdiagnosen lært meg. Dette er en kronisk sykdom som man må tilpasse livet sitt til, og med dette kommer både små og store forandringer.

 Tenke mer

Den største endringen jeg har måttet gjøre som følge av sykdommen er å tenke over mye mer. Tenke over hva jeg spiser, hvor mye karbohydrater det inneholder, hvor mye insulin som må settes, hva blodsukkeret ligger på og så videre.

Jeg må også tenke mer enn en gjennomsnittlig person før jeg skal dra et sted, fordi jeg må passe på at jeg har med nok av det jeg trenger. Nok insulin, nok teststrimler for blodsukkermåleren, nok druesukker og annet utstyr.

Annonse

LES OGSÅ: Hva spiser jeg for å holde et stabilt blodsukker?

Velge riktig

Jeg hadde ikke trengt å gjøre alt dette. Noen mennesker med diabetes velger å leve uten alle disse ekstra tankene, men det vil gå kraftig utover langtidsblodsukkeret og helsen generelt. For meg med diabetes er det viktig å ta riktige valg. Forandring kommer nemlig ikke med diagnosen, men med valgene du gjør etter å ha fått den.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Ta sykdommen seriøst

Jeg har valgt å ta sykdommen seriøst. Som nydiagnostisert var det ikke like lett, men nå som jeg har fått erfaringer med lavt og høyt blodsukker er det lettere å sette seg mål.

For å få det blodsukkeret jeg ønsker velger jeg å ta de hyppige glukosemålingene, spise de rette tingene som ikke øker blodsukkeret altfor mye og sette insulin til riktig tid. Selv om blodsukkeret ikke alltid følger det mønsteret jeg ønsker, velger jeg å prøve. Det er det viktigste.

Nødvendig omveltning

Det er vanskelig å alltid ta de rette valgene og gjøre de store endringene i livet som diabetes krever. Det er likevel en nødvendig omveltning for å få et så godt liv som mulig med sykdommen.  Denne forandringen starter med en selv.

LES OGSÅ: Du står ved roret

I’m starting with the man in the mirror. I’m asking him to change his ways. Mikhael Jackson: «Man in the mirror»

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: