Hva spiser jeg for å holde et stabilt blodsukker?

Hva spiser jeg for å holde et stabilt blodsukker?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 01.03.16 | Sist redigert: 10.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Uten navn-2 kopierEt av mine viktigste mål i hverdagen med diabetes, er å holde et stabilt blodsukker.

Annonse

Føling er på topp tre av det verste jeg vet om, og jeg har hele tiden i bakhodet at det kan skje.

Dessverre er det slik og jeg tror veldig mange med diabetes tenker mye på føling. Særlig i forhold til å unngå at det skjer, og hva man kan gjøre for holde det unna.

Rutiner og måltider

For meg er rutiner det beste middelet mot føling. Kjedelig? Ja, til tider. Men heller litt kjedelig i hverdagen enn ofte føling. Noe ofrer jeg, men det er til å leve med.

I hverdagen lever jeg ganske likt hver dag og da ”oppfører” diabetesen seg stort sett fint. Jeg prøver å spise omtrent til samme tider hver dag og ikke alt for store variasjoner i hva jeg spiser. Jeg spiser stort sett tre hovedmåltider:

En energisk frokost

Til frokost spiser jeg grøt som jeg lager selv med en blanding jeg vet akkurat hva som kreves av insulindose. Dette måltidet inneholder mest karbohydrater i forhold til det jeg spiser resten av dagen. Til drikke tar jeg et lite glass Biola zero.

Annonse

For meg er rutiner det beste middelet mot føling.

Stort sett trener jeg kardio på formiddagen, en til to timer etter frokost. Da har jeg masse energi både om jeg kjører langkjøring eller intervall.

LES OGSÅ: Vanskelig å beregne riktig insulindose

Lunsj

Lunsj spiser jeg fire timer etter frokost, eller etter tre timer dersom jeg er sulten før. Til dette måltidet spiser jeg hjemmelaget frøknekkebrød, med masse gunstig fett og proteiner. Jeg har alltid et kokt egg til og laks eller kaviar.

Da får jeg i tillegg i meg omega-3. Er jeg ekstra sulten tar jeg litt kvarg (som jeg kjøper i Sverige) eller en yoghurt uten tilsatt sukker. Dette måltidet holder meg mett i ca tre timer og da spiser jeg gjerne litt nøtter, tomater eller andre grønnsaker som selleri eller rå blomkål.

Middag

Middagen varierer selvsagt i innhold, men også her holder jeg meg unna raske karbohydrater. Det går mye i grønnsaker som puttes i gryter, gratenger eller supper. Da kan man variere både med kjøtt, fisk og kylling eller bare vegetar.

Linser og belgfrukter bruker jeg også en del. Jeg spiser ikke halvfabrikat eller mat jeg ikke vet hva inneholder.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Mellommåltider

Noen dager er jeg mer sulten enn andre og har behov for mellommåltid. Jeg er glad i sukkerfri yoghurt, kesam, kvarg, proteinpudding, proteinbarer uten tilsatt sukker og cottage cheese. Dette spiser jeg hvis jeg er sulten mellom måltidene eller på kvelden hvis jeg er sulten når barna skal ha kveldsmat. Proteinshakes og smoothies lager jeg også.

LES OGSÅ: Kan du ikke bare sette litt ekstra insulin?

Kveldskos

På kveldene når jeg blir søtsugen, lager jeg meg stort sett alltid en proteinfluff! Jeg pisker et par eggehviter sammen med sukrin til en stiv marengs. Mot slutten tilsetter jeg kokos, bær, sukkerfrie siruper eller proteinpulver. Alt ettersom hva jeg har lyst på.

Det stilner søtsuget og metter uten å proppe kroppen full av sukker. Jeg lager også gele av sukkerfri saft som jeg kan kose meg med når jeg får lyst på noe søtt.

LES OGSÅ: Sugen på noe godt?

Dette er mine hverdagsrutiner når det gjelder mat og der fungerer godt for meg. Utskeielser har jeg selvsagt og i helgene spiser jeg mer uregelmessig selv om jeg holder meg unna karbohydrater da også.

Hva gjør du for å holde et stabilt blodsukker?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: