Diabetes type 1 og søtsug

Diabetes type 1 og søtsug

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 21.04.16 | Sist redigert: 10.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Kjenne du følelsen av at du bare MÅ ha noe søtt? Søtsug har vi alle i blant. Også vi som har diabetes type 1.

Annonse

For oss er det dessverre (eller heldigvis?) umulig å kjøre på med sukker når søtsuget melder seg. Jeg må tenke over hva jeg nettopp har spist, når jeg spiste sist, hvor mye insulin jeg tok og når jeg skal spise igjen.

Les også: Mine beste tips til å unngå søtsug

Hva skal jeg spise for å stilne søtsuget? Eller skal jeg prøve å ignorere det til det går over? Svaret er ikke alltid det samme, men sukker kan jeg ikke spise uten å tenke nøye gjennom det.

Kunstig søtning

Jeg drikker mye sukkerfri brus og tror det er med på å trigge søtsuget i stor grad. Kanskje ikke i like stor grad som om jeg spiste vanlig sukker, men noe gjøre det med lysten på enda mer søtt.

Tidligere spiste jeg veldig lite kunstig søtning og ikke noe sukker. Jeg merket da et mindre søtsug enn det jeg gjør nå. Jeg hadde ikke lyst på noe søtt verken etter middag eller på kveldene. Det er annerledes nå som jeg drikker mye sukkerfri brus.

Annonse

What to do?

Det er enkelt å tenke at det bare er å kutte sukkerfri brus og annet med kunstig søtning. Men for tiden er jeg faktisk ikke interessert i å kutte i brus som jeg er så glad i. Jeg spiser veldig sunt ellers og brus er en av de få tingene jeg unner meg hver dag som ikke er sunt. Det har jeg tenkt å fortsette med og heller ta de utfordringene som følger med.

Les også: Balladen om den søte drikken

For tiden er jeg faktisk ikke interessert i å kutte i brus som jeg er så glad i.

Jeg spiser også en del sukkerfritt godteri og tygger sukkerfri tyggegummi. Det er også helt sikkert med på å trigge søtsuget.

Mine triks

Jeg har noen triks som stort sett fungerer.

  • Spis deg mett

Det viktigste er å spise seg mett til hovedmåltidene hvis ikke blir jeg raskt sulten igjen og får lyst på noe søtt. Særlig til middag er jeg opptatt av å bli skikkelig mett, hvis ikke får jeg lyst på noe søtt kort tid etterpå.

  • Hverdagsdessert

Jeg er også flink til å lage sukkerfrie «hverdagsdesserter» som ikke påvirker blodsukkeret. Jeg lager meg gele av sukkerfri saft og denne inneholder ingen karbohydrater, og kun noen få kilokalorier fra gelatinen. Denne er ypperlig med litt kesam til eller sukkerfri yoghurt.

  • Proteinfluff

På kveldene når søtsuget melder seg igjen, pleier jeg å lage meg «proteinfluff». Den består av eggehvite og sukrin som piskes stivt til marengs. Så tilsetter jeg kokos og sukkerfri sirup. Kjempegodt og kvalmende, og stopper alltid søtsuget. Du kan også toppe den med kakaonibs, proteinpulver med ulik smak eller piske inn fryste bær. Pisker du inn fryste bær på slutten blir smak og konsistens nesten som softis!

Sukkerfri marengs med bær kan stille søtsuget. Foto: iStock

Sukkerfri marengs med bær kan stille søtsuget. Foto: iStock

Ond sirkel

Et triks er å ha sukkerfrie proteinbarer på lur.

Jeg har også merket at å spise noe søtt gjør meg lysten på enda mer søtt. Tar jeg en sjokoladebit eller noe annet med sukker i, får jeg lyst på mer senere, også dagen etterpå. Særlig hvis jeg har hatt føling og spist noe med sukker i, har jeg skikkelig lyst på noe søtt i ett døgn etterpå.

Les også: Kan føling være positivt?

Et triks er å ha sukkerfrie proteinbarer på lur, der er utvalget blitt veldig stort og mange av de smaker nesten som vanlig sjokolade. Disse har jeg alltid med meg i veska, i bilen og på nattbordet. Kan også brukes mot føling dersom det ikke er for lenge til du skal spise et ordentlig måltid. Men pass alltid på å sjekke innholdet av sukker og karbohydrater, her er det store variasjoner.

Les også: Topp fem når søtsuget melder seg

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: