– Jeg måtte på «sukkeravvenning»

– Jeg måtte på «sukkeravvenning»

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 10.03.17 | Sist redigert: 31.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har fråtset i det sukkerfrie de siste årene, uten begrensninger. Men for en stund siden sa det stopp. Jeg måtte på sukkeravvenning.

Annonse

Sukkerfri tyggegummi, sukkerfri saft, sukkerfri brus, sukkerfri drops og sukkerfri gele… Jeg kunne sikkert ramset opp enda mer. Alt dette har vært en stor del av kostholdet mitt de siste årene. I normale mengder er det helt greit, men for meg har det tatt helt av.

Kunstige tilsetningsstoffer er en guilty pleasure for mange med diabetes – inkludert meg selv. Jeg pleide å starte dagen med sukkerfri brus, og resten av dagen gikk det i mye sukkerfritt. Jeg kjente at kroppen ville ha mer og mer, og den fikk akkurat så mye som den ba om.

Jeg hadde ingen begrensninger. Det påvirket ikke blodsukkeret mitt i nevneverdig grad og sukkerfritt var vel laget for oss med diabetes? Så da måtte jeg få spise så mye jeg ville? Eller?

LES OGSÅ: Sugen på noe godt?

Oppgjørets time

Det var først da jeg merket hvor stort søtsug jeg fikk, at jeg begynte å tenke nøye igjennom hvor mye kunstig søtning jeg fikk i meg i løpet av en dag. Jeg hadde nesten konstant lyst på noe søtt, og mye ville ha mer. Jeg har lest forskning om at kunstig søtning skaper et like stort søtsug som vanlig sukker.

Annonse

Jeg er jo ikke uopplyst, så ellers spiser jeg veldig sunt, men denne kunstige søtningen ble liksom det usunne jeg kunne spise uten å måtte måle blodsukker og passe på. Men da jeg innså hva det faktisk gjorde med meg, måtte jeg ta et valg.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Startet med å kutte brusen

Det første jeg gjorde var å kutte ut brusdrikkingen. Jeg som elsker Pepsi Max og Cola Zero, gikk fra å drikke brus syv dager i uka til kun én dag i uka.

Lørdager har jeg fortsatt lov til å drikke brus. For helt fanatisk kan jeg ikke bli. I begynnelsen tillot jeg meg litt saft, men det er det nesten stopp på nå. Jeg som drakk nesten en liter saft til hver treningsøkt…

Foto: Privat.

Jeg var også storforbruker av tyggegummi og tygget sikkert tre pakker om dagen. Nå er jeg nede på under én. Mens sukkerfrie pastiller spiser jeg kanskje et par esker av i løpet av uka. Målet er å kutte dette helt og kun tygge litt tyggegummi per dag.

LES OGSÅ: Bli kvitt søtsuget med en kopp kakao

Hvordan har det gått?

Nå er det en måned siden jeg startet dette «prosjektet», og jeg merket forskjell på søtsuget allerede den første uka. Jeg var mye mindre sugen på noe søtt og kunne nøye meg med oppkuttede grønnsaker eller vanlig mat. Helt fantastisk!

Nå føler jeg meg «detoxet» og kan ikke gå tilbake til å putte i meg så mye kunstig søtning som jeg gjorde tidligere. Jeg skal fortsatt kose meg med brus på lørdager og ved spesielle anledninger. Men ikke i hverdagen slik jeg gjorde tidligere.

LES OGSÅ: Sukker? Jada – bare med måte!

Jeg tror det er individuelt hvor mye vi påvirkes av det vi spiser og drikker, og for min del har det mye å si. Min kropp vil ha mer hvis den får litt.

Derfor er det best å holde seg helt unna det jeg ikke bør få i meg. Jeg har det samme med chips. Det spiser jeg aldri lengre. Tar jeg ett flak, må jeg ha en hel pose.

Det er lite forenelig med et stabilt blodsukker. Derfor kuttet jeg det ut.

Jeg spiser fortsatt av og til proteinbarer med kunstig søtning etter trening eller som et lite måltid på farten. Målet er å kunne kontrollere inntaket slik at kroppen ikke skriker etter mer, og at det er jeg som har kontrollen.

LES OGSÅ: Veien til et sunnere liv

Hvordan er ditt forhold til kunstig søtning?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: