Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 21.06.17 | Sist redigert: 11.02.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I en travel hverdag er det ikke alltid like enkelt å få i seg sunn og riktig mat, og det kan være lett å ty til enkle løsninger. Her er noen tips til hvordan man kan få gode rutiner til et sunt hverdagskosthold, som i tillegg er økonomisk.

Annonse

Gode rutiner er viktig for oss med diabetes. I alle fall for meg. Hverdagen går unna i raskt tempo og jeg trenger å ha en del forutsigbarhet for at dagene og ukene skal gå mest mulig knirkefritt. Slingringsmonn har jeg jo, men jeg prøver å holde det til helgene når jeg har mer tid. Ukedagene holder jeg ganske likt i uke etter uke, og trives best med å ha det sånn. Det minimerer også sjansene for føling og ubehagelige situasjoner. Nå har jeg hatt gode rutiner ganske lenge og vil dele mine beste tips i forhold til et sunt og fornuftig kosthold gjennom uka.

LES OGSÅ: Hverdagsvaner – Enkle grep for bedre blodsukkermålinger

 Planlegging

Når du først handler mat er det en fordel å handle til hele uka når du først er i gang. Lag gode lister over hva du skal spise hver dag, og lag så en liste over hva du trenger for å lage maten. Da er halve jobben gjort og du slipper å bruke tid på å løpe i butikken flere ganger i løpet av uka. Jo flere turer i butikken, jo flere ufornuftige småkjøp gjør man. Jeg planlegger stort sett alle middager på søndager, for da kommer tilbudsavisene til de største matvarekjedene. På listen min står det alltid flere bokser cottage cheese, egg, havregryn, grønnsaker og fryste bær. Da har jeg alltid basis til frokost og et måltid til i løpet av dagen.

Tenk stort

Følg med i tilbudsavisene til de store matvarekjedene. De har ofte supertilbud på enkelte matvarer. Særlig kjøtt og fisk som kan fryses kjøper jeg når det er gode tilbud. Da har jeg alltid noe i fryseren og trenger ikke ruinere meg på gode råvarer til fullpris. Det samme gjelder hermetikk, ost, havregryn og meieriprodukter som skyr og kesam. Men pass på at du ikke kjøper mer enn du rekker å spise før maten blir for gammel. Noe kan fryses, men en del meieriprodukter tåler dette dårlig.

Sesong

Jeg liker også å handle sesongvarer når de har god pris. Dette gjelder særlig frukt og grønt, men også fisk. Noen grønnsaker har sesong hele året, men noen smaker bedre på gitte tider av året. Da spiser vi mer av de grønnsakene og fruktene, og de er ofte billigere i pris når de er i sesong. Jeg har også en fast grønnsaksbutikk som drives av en tyrkisk familie. Der har de alltid gode råvarer til en god pris. Det de ikke har er de behjelpelig med å skaffe. Her handler jeg stort sett mandager. Da får jeg alt jeg trenger av frukt og grønt til hele uka for rundt 200 kroner. Og da spiser jeg MASSE grønnsaker hver dag. I handleposen har jeg alltid løk, blomkål, brokkoli, gresskar, rødkål, agurk, salat, auberginer, ingefær og squash. Da har jeg basis til alt jeg lager i løpet av uka!

Annonse

Lag store porsjoner

Jeg har ingen fast dag da jeg lager mat for hele uka, men har stort sett et par dager i måneden da jeg baker alt av horn, matmuffins, polarbrød og granola til barna. En dag i uken lager jeg en stor kasserolle med suppe som jeg har til lunsj noen dager. Jeg lager alltid store middager slik at jeg har rester til lunsj dagen etter. I noen tilfeller fryser jeg også ned rester slik at de kan tas rett fra fryseren og med på jobb. Kok ekstra pasta når du først lager middag. Det er en god base for en spennende salat, med for eksempel en boks tunfisk, litt dressing, tomater og fetaost.

LES OGSÅ: Kosthold – min mat er min medisin

Matpakke

Det er både økonomisk og forutsigbart å ha med seg matpakke til lunsj, når du skal ut og reise eller generelt skal på farten. Da har du alltid noe å spise som du vet hva inneholder. Jeg har investert i flere solide og fine bokser som er tette og som rommer en god porsjon mat. Disse bruker jeg til supper, gryter, grøt og salater når jeg skal på jobb eller er på farten. Til og med når jeg skal ut og fly har jeg alltid med meg en boks med mat. Jeg liker dårlig å spise noe jeg ikke vet hva inneholder og da er det alltid greit å ha en boks med mat i veska. Det er ikke alltid jeg har bruk for den og kan spiser maten de selger på flyet. Men tryggheten er der i tilfelle jeg er i tvil. Er du glad i grøt, kan du lage til grøten kvelden før og enten spise den kald eller varme den i mikro. Dette er supersunn lunsjmat som  metter lenge. Bland det du liker best av gryn, frø, cottage cheese, yoghurt, bær (både fryste og ferske), kakaopulver og krydder. Smake deg frem og finn din favoritt!!

LES OGSÅ: Slik ser mitt kjøleskap ut

Hva er ditt beste tips til et sunt og godt kosthold?

Jo flere turer i butikken, jo flere ufornuftige småkjøp gjør man.

LES OGSÅ: Min mat er min medisin

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: