Hverdagsvaner – Enkle grep for bedre blodsukkermålinger

Hverdagsvaner – Enkle grep for bedre blodsukkermålinger

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 11.02.13 | Sist redigert: 02.07.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Gode hverdagsvaner er viktig for å ha en godt regulert diabetes. Her er noen enkle tips om hvordan man kan komme inn i en god rutine rundt testing av blodsukkeret.

Annonse

Blodsukkermåling er kanskje ikke det morsomste du gjør i løpet av en dag, men det gir stor verdi hvis du gjør en liten innsats rundt testingen.

Muligheten for kontroll av eget blodsukker er uten tvil et av de største fremskrittene for å håndtere en hverdag med diabetes, samt for å motvirke langvarige komplikasjoner. Men det kan fortsatt for mange være en utfordring med å teste regelmessig. Det å gjøre testingen til en del av din daglige rutine, kan hjelpe. Her er noen få enkle tips som kan hjelpe deg med nettopp det.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1

Test til faste tider

Du vil ofte få spesifikke anbefalinger fra legen din om når du bør teste, men om du ikke har fått det er det mange som velger å teste blodsukkeret før måltider, 2 timer etter måltider, ved sengetid, før bilkjøring og i forbindelse med trening.

Det viktigste er at du innfører en kontinuerlig rutine for når du tester, slik at det blir en vane på lik linje med å pusse tennene. Ikke la rutinene flyte ut i ferier og i helger.

Annonse

Hvis du er sent oppe, spiser til uvanlige tider, eller er mer eller mindre aktiv enn vanlig er det viktig at du øker mengden tester, slik at du har kontroll over hva som eventuelt påvirker blodsukkersvingninger.

Test komfortabelt

Prøv å stikke deg i siden av fingeren istedenfor på fingertuppen. Resultatene er like troverdige, men da det er færre nervetråder i siden av fingeren, kan det være mindre sensitivt å stikke seg der. Prøv også å vaske hendene i varmt vann før du tester deg. Dette får blodomløpet i gang, og gjør det enklere å få ut en dråpe blod.

notere notatblokk kaffe mobil

Loggføring kan være en god idé. Eller du kan laste ned en app som loggfører for deg. Foto: Pixabay.com

Hvis du har en god kontroll over blodsukkeret ditt, kan du være i stand til å prøve alternativ stedstesting. Dette gir deg muligheten for å teste fra andre steder på kroppen enn fingertuppen. Det er viktig at du snakker med legen din om dette før du bruker andre steder en fingeren for å teste blodsukkeret ditt. Du kan lese mer om alternativ stedstesting her. 

Velg rett blodsukkermåler

Blodsukkerapparater er ikke like, det er heller ikke mennesker. Derfor er det viktig at du har et blodsukkerapparat som passer livsstilen din. Det vil gjøre hele prosessen med testing enklere.

Hvis du er aktiv trenger du kanskje et som leverer raske prøvesvar? Hvis du har redusert syn trenger du kanskje et apparat med større skjerm?

Det finnes apparater for enhver livsstil og for enhver livssituasjon. Sørg for at du har den som passer deg best. Du kan lese mer om de ulike Accu-Chek-apparatene her.

Loggfør alt

En annen ting som er smart å innføre en rutine på er å loggføre testresultatene dine. En detaljert logg som inkluderer tidspunkt, resultat og eventuelt andre faktorer, vil hjelpe deg å bruke testresultatene til å gjøre nødvendige tilpassinger.

Du kan enten ha en liten notatbok i vesken sammen med apparatet ditt, eller ha et system hvor du loggfører resultatene på en mobil eller data. Alternativt lagrer alle blodsukkerapparater resultatene i minnet, som ofte kan brukes med en programvare fra produsenten.

Gode rutiner rundt blodsukkermåling og regelmessig testing gjør det enklere å leve med diabetes. Hvis du lar det bli en vane, så blir det et mindre stressmoment i hverdagen.

LES OGSÅ: Livet er bedre med mySugr

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: