Loggføring – har det egentlig noe for seg?

Loggføring – har det egentlig noe for seg?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 24.03.17 | Sist redigert: 09.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Da jeg ble diagnostisert med diabetes som tiåring var det viktigste vi fikk med oss fra sykehuset, foruten insulin og generelle behandlingshjelpemidler, en liten notatblokk for å føre ned blodsukker og insulindoser. Den viste seg å bli til god hjelp.

Denne var tilpasset et slikt formål, og jeg minnes at vi brukte den flittig den første tiden.

Annonse

I 2017 virker kanskje dette som en tungvint og «umoderne» løsning, men det hender fortsatt at jeg tyr til penn og papir for nettopp dette.

Ved å loggføre blodsukker og insulindoser, lærte vi oss etterhvert å tilpasse insulindoser til maten jeg spiste. I notatboken laget vi i tillegg en tabell over hvor mye insulin jeg trengte til ulike blodsukkerverdier.

Notatblokken var for oss helt avgjørende for å lære om forholdet mellom mat, blodsukker og insulin i den første tiden da vi manglet erfaring og kunnskap.

LES OGSÅ: Trening med diabetes – Med god planlegging er det meste mulig

Loggføring for å redusere følinger

Notatboken var med andre ord et godt hjelpemiddel for oss, og ikke minst var det en trygghet når jeg var på skolen eller borte fra foreldrene mine.

Annonse

Loggføring på denne måten sluttet vi med da jeg etter to år fikk insulinpumpe. Det fantes jo en egen logg på selve pumpa. I tillegg synes jeg det var et ork å skulle skrive ting ned hele tiden.

Som nevnt i et tidligere innlegg har jeg i alle år vært plaget av mye følinger. Dette fordi jeg overvurderer hvor mye insulin jeg faktisk trenger, og frykter høye verdier.

I tillegg har jeg vanskelig for å lære av mine feil, og jeg gjør dermed det samme om og om igjen. Det å loggføre blodsukker og insulindoser er derfor noe jeg så vidt har begynt med igjen, selv om jeg fortsatt har insulinpumpe.

LES OGSÅ: Det er mange mulige årsaker til føling

Det gir meg god innsikt i mine egne (u)vaner, og jeg ser mønstre i hvorfor jeg får føling.

Loggfører i perioder og ved behov

Det var etter en periode med et veldig svingende blodsukker og mye følinger at jeg bestemte meg for å gi notatboken et nytt forsøk. Det hele handler jo om bevisstgjøring av når og hvorfor man får føling.

Klarer man å skaffe seg en oversikt og forståelse over dette, kan man igjen se etter mønstre og loggføre spesifikke endringer for hånd. For meg var bare å hente frem notatblokka igjen og skrive ned alle aktiviteter for målinger og insulin.

Det skal sies at dette var noe jeg kun gjorde for en kort periode, og ikke er noe som er en fast rutine i hverdagen. I perioder hender det at jeg tar frem notatblokka igjen. Det gir meg god innsikt i mine egne (u)vaner, og jeg ser mønstre i hvorfor jeg får føling.

Loggen på insulinpumpa ser jeg også på, men jeg merker en bedre bevisstgjøring ved loggføring for hånd.

LES OGSÅ: Har jeg en ubevisst angst for føling?

Flere digitale hjelpemidler

I 2017 finnes det heldigvis enklere og mer moderne løsninger enn penn og papir for de som foretrekker det. Selv har jeg sensor, og kan koble denne opp mot en PC. Slik kan jeg se grafer over blodsukkeret mitt over lengre perioder.

Sensoren er et svært godt hjelpemiddel som jeg ærlig må innrømme at jeg ikke har benyttet meg særlig mye av. Det skal jeg derimot begynne med fremover for jeg har satt meg som mål å gjøre dette hver uke.

For dere som ikke har mulighet til dette finnes det også mange smarte apper hvor man kan føre ned både matinntak, blodsukker og insulin! Som for eksempel mySugr. Disse har jeg ikke testet ut enda, men kanskje jeg gjør det en dag!

Jeg har også begynt å opprette små notater på mobilen over når jeg har følinger. Jeg noterer dag, tidspunkt, hva jeg har spist og hvor mye insulin jeg har satt. Jeg legger også gjerne til et kort notat angående omstendighetene rundt; var det før, under eller etter trening, hadde jeg gått en tur, eller vært stresset, osv.

Det begynner nå å samle seg opp en god del notater på telefonen min, og jeg vurderer derfor om jeg må skaffe meg en liten bok til dette formålet.

LES OGSÅ: mySugr: – Dette er den beste appen jeg har klart å finne

Verdt den ekstra innsatsen

Loggføring kan ofte virke slitsomt for mange. For min egen del er det verdt den ekstra innsatsen, og det er ikke slik at man må gjøre dette hele tiden.

Føler du at du har mistet litt kontroll over blodsukkeret, eller ønsker du å redusere følinger eller høye målinger, så gi det et forsøk!

Å skrive logg på denne måten har for meg vært til stor hjelp og det er et verktøy jeg benytter igjen og igjen når jeg trenger det.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: