Trening med diabetes: Med god planlegging er det meste mulig

Trening med diabetes: Med god planlegging er det meste mulig

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 01.07.14 | Sist redigert: 06.06.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Synes du det er vanskelig å drive med fysisk aktivitet uten at blodsukkeret blir altfor høyt eller lavt? Det meste er mulig med litt planlegging.

Annonse

Vi som har diabetes vet at det kan være krevende å passe på at blodsukkeret ikke blir for lavt. Under fysisk aktivitet er det enda vanskeligere å ha god kontroll på blodsukkeret.

For meg er det avgjørende at blodsukkeret holder et stabilt nivå når jeg trener og konkurrerer. Når jeg er ute og ror har jeg alltid med meg noe søtt som jeg kan ta hvis blodsukkeret blir lavt. Under treningsøkter på over 1 time har jeg alltid med meg energi-drikk eller saft som jeg drikker under treningen.

Før jeg setter meg i båten måler jeg alltid blodsukkeret for å kontrollere at det ikke er for lavt. Hvis blodsukkeret er under 5 må jeg få i meg noe karbohydrater, gjerne en banan eller en energibar. Er blodsukkeret for høyt må jeg tilføre kroppen litt ekstra insulin. Men jeg må passe på at jeg tar ikke tar for mye insulin, fordi hurtigvirkende insulin virker mye raskere under fysisk aktivitet.

Det er ikke lett å merke at man har føling under fysisk aktivitet siden symptomene på føling er trøtthet og man føler seg sliten, noe man også blir ved å trene hardt. Jeg har lært meg å kjenne kroppen min så godt at jeg vet at jeg må få i meg noe med raske karbohydrater når jeg blir slapp under trening.

Diabetes er ikke et hinder for å gjøre det man vil, det er bare en ekstra utfordring.

LES OGSÅ: På treningssamling med landslaget i roing

Annonse

4 tips for å ha kontroll på blodsukkeret når du trener

  1. Mål blodsukkeret før og etter du trener
  2. Ha raske karbohydrater lett tilgjengelig mens du trener
  3. Ha med deg saft eller energidrikke om du skal trene lenger enn en time
  4. Er du usikker på om du er sliten av trening, eller på grunn av lavt blodsukker? Mål!

LES OGSÅ Trygg trening i varmen

Når jeg sitter klar før starten av en konkurranse, så må jeg være helt sikker på at blodsukkeret er der det skal være og at jeg har fått i meg nok karbohydrater. Er blodsukkeret under 4, klarer jeg ikke å prestere maksimalt og presse kroppen til det ytterste. Når jeg stiller til start krever jeg av meg selv at jeg skal gi hundre prosent. Det går ikke hvis blodsukkeret er for lavt.

For at jeg skal ha et stabilt blodsukker gjennom hele dagen bruker jeg insulinpumpe som gir meg en jevn tilførsel av insulin, slik at blodsukkeret holder seg stabilt. Før jeg spiser måler jeg alltid blodsukkeret, for å vite nøyaktig hvor mye insulin jeg trenger til maten. Skal jeg ha en hard treningsøkt etter et måltid så må jeg ta hensyn til det, slik at jeg ikke får føling. Det er viktig å kjenne kroppen sin godt for at treningen skal gi maksimal effekt. Trening med høyt blodsukker er ikke spesielt effektivt og det er veldig slitsomt.

Har du en drøm om å bli god eller en drøm som du tror er umulig når man har diabetes, så ikke gi opp. Det aller meste er mulig med litt ekstra planlegging. Diabetes er ikke et hinder for å gjøre det man vil, det er bare en ekstra utfordring.

LES OGSÅ: Tren smart

Har du hatt noen utfordringer med blodsukkeret under trening?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: