Hvordan unngå føling under trening?

Hvordan unngå føling under trening?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.02.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å planlegge slik at man unngår føling under trening, er nesten et kunststykke. Jeg har prøvd ulike strategier og funnet en vei som ofte fungerer.

Noe av det kjipeste jeg vet, er å måtte bryte av treningen på grunn av lavt blodsukker. Og det har skjedd MANGE ganger. OG kommer til å skje mange ganger i fremtiden. Det er kjedelig å spise når man ikke er sulten. Men i tillegg får man ikke gjennomført treningen slik man har tenkt. Jeg har prøvd ulike måter for å unngå lavt blodsukker under trening, og har funnet ut at det må planlegges ekstra ut ifra hva og når jeg skal trene.

Annonse

Morgenen

Å trene rett etter jeg har stått opp, før jeg har spist frokost, er formen der jeg oftest unngår lavt blodsukker. Jeg har ingen aktivt måltidsinsulin i kroppen (kun langtids) og blodsukkeret holder seg stort sett stabilt gjennom økten. Trener jeg på morgenen løper jeg stort sett intervaller på tredemølla som er over på 24 minutter. Det er intensivt, men så lenge jeg ikke har måltidsinsulin i kroppen unngår jeg så å si i alle tilfeller føling. Trener jeg om morgenen er det stort sett korte økter på maks en halvtime.

LES OGSÅ: Så viktig er daglig trening for diabetesen min

Intervaller

Løper jeg intervaller med aktivt insulin i kroppen, er det stor fare for lavt blodsukker. Her må jeg time både måltid og insulin til riktig tid i forhold til treningen. Når jeg løper intervaller, er jeg 24 minutter på mølla. Det kan gå greit under økta, men ofte blir jeg lav kort tid etterpå. Måltidsinsulin er i kroppen min i 2 timer og 20 minutter etter jeg har tatt den. Ideelt for meg er å trene minimum to timer etter jeg har satt insulin. Da vil måltidsinsulinet være ute av kroppen før jeg er ferdig med økta og stort sett går det fint.

Langkjøring

Dersom jeg skal løpe lenge eller trene styrke i tillegg til løpeøkten, må jeg stort sett ha tilførsel av karbohydrater under trening. Jeg har tredemølle hjemme og det er betryggende å løpe langt på den. Stort sett har jeg raske karbohydrater tilgjengelig rett i nærheten som jeg kan fylle på med underveis. Det beste er noe flytende som er raskt å få i seg uten å tygge. Jeg har funnet ut at klemmeyoghurter er perfekt dersom jeg ikke ønsker å stoppe for å spise. Det gjør meg heller ikke tung i magen. Er jeg ute på ski eller løper ute, har jeg med meg gjerne sjokolade eller love harts. Den funker raskt så snart jeg begynner å bli lav. Jeg setter gjerne ned tempoet også dersom jeg ser det begynner å dale.

LES OGSÅ: Trening med høyt blodsukker

Annonse

Styrketrening

Hard styrketrening får også blodsukkeret til å falle raskt. Dersom jeg skal trene styrke mindre enn to og en halv time etter måltid, setter jeg mindre insulin. Hvis ikke er det garantert at jeg får lavt blodsukker. Noen ganger må jeg korrigere dosen i etterkant. Men jeg er heller litt høy under treningsøkta og setter en dose i etterkant. Man skal selvfølgelig være forsiktig med å trene med høyt blodsukker. Det anbefales ikke å trene når blodsukkeret er på 15 mmol/l eller høyere. I noen tilfeller bruker jeg trening for å få blodsukkeret ned, men ikke hvis det er over 15.

Dette er mine kjøreregler. Det er viktig å finne ut hva som passer for deg. Jeg bruker sprøyter med basaldose og måltidsinsulin, og jeg vet det er annerledes for dem som for eksempel bruker pumpe. Prøv deg frem og ikke være redd for å få feil. Ha insulin og følingsmat i nærheten når du trener så skal det gå fint ?

LES OGSÅ: Slik overvinner du frykten for treningssenteret

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: