Så viktig er daglig trening for diabetesen min!

Så viktig er daglig trening for diabetesen min!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.01.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Før jeg fikk diabetes trente jeg ikke regelmessig, heller ikke de første årene etter jeg fikk diagnosen. Men de siste ti årene har daglig trening vært en del av min hverdag med diabetes. Hva har det å si for meg og helsa mi?

Mitt motto i forhold til trening er: Litt hver dag. Jeg er ikke timevis i treningsstudio et par dager i uken, men legger inn ca en halvtimes økt hver dag. Det har jeg alltid tid til hvis jeg prioriterer. Og det gjør jeg så å si hver dag. Fordi jeg ser hvor stor verdi det har for min totalhelse og livskvalitet. Trening har positiv innvirkning på store deler er hverdagen og jeg har listet opp de viktigste.

Annonse

Blodsukker

Blodsukkeret mitt er enklest å håndtere dersom jeg trener tidlig på dagen. Det blir mer stabilt og forutsigbart. Og jo mer intensivt jeg trener, jo mer stabilt blir blodsukkeret. Jeg pleier å kjøre intervaller på fire minutter med to minutters pause mellom dragene. Løpeøktene er over på maks 24 minutter. Det har jeg alltid tid til. Rekker jeg ikke på morgenen, gjør jeg det i løpet av kvelden.

Vær obs på at høy intensiv trening på kvelden kan føre til lavt blodsukker på natta.

Jeg prøve å unngå å løpe på kveldene, men heller gå en tur eller trene styrke. Men dette er individuelt.

LES OGSÅ: Slik kommer du igang med kondisjonstrening

Kropp

En sunn og sterk kropp er viktig for meg. Jeg liker å holde meg i form og kjenne at kroppen fungerer. Dropper jeg trening noen dager er det noe som mangler. Jeg har noen ekstra kilo på kroppen, men liker best å være slank. Regelmessig trening bidrar til en slank og sterk kropp. Jeg prøver å legge inn et par styrkeøkter i uka, men prioriterer løping siden jeg synes det er morsomst. Kroppen min er blitt avhengig av litt trening hver dag og det skal mye til for at jeg dropper trening en dag. Regelmessig trening er minst like viktig når man blir eldre og for oss kvinner som kommer i overgangsalderen.

Sjel og psyke

Jeg angrer aldri på en treningsøkt. Og mitt beste tips for å få orden på kaos i hodet, er trening. Enten stopper tankekjøret for en stund, eller jeg finner en løsning på problemene. Jeg føler meg alltid lettere til sinns etter en økt, særlig på tyngre dager. Jeg sier ikke at det er løsningen på alle problemer, men det hjelper.

Annonse

LES OGSÅ: Finn balansen mellom mat og trening

Håndtering av stress

Jeg er en person som til tider kan være stresset. Derfor er jeg helt avhengig av god planlegging for å minske risikoen for stress. Stress påvirker nemlig mitt blodsukker i veldig stor grad. Det går rett til værs og er vanskelig å få ned. Trening er også med på å minske risikoen for stress. Trening gir overskudd og det er enklere å håndtere uforutsette hendelser og mange arbeidsoppgaver. Av og til føler jeg at jeg har svettet ut stresset og at jeg kan takle det meste som kommer. Er jeg stresset kan det også hjelpe med en kjapp treningsøkt.

Hva gjør trening for deg?

LES OGSÅ: Slik overvinner du frykten for treningssenteret

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: