Finn balansen mellom mat og trening!

Finn balansen mellom mat og trening!

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 24.07.20 | Sist redigert: 08.03.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Som toppidrettsutøver er det viktig for meg å tenke på hva jeg spiser, hvor mye jeg spiser og når jeg spiser. Både ut ifra et diabetesperspektiv, men også ut ifra et prestasjons –og helseperspektiv. Jeg følger ingen diett, men forsøker å spise variert og god mat.

Skrevet av Linn Suchomel, toppidrettsutøver i triathlon

Annonse

Da jeg var liten kunne jeg spise så mye jeg orket. Jeg sa hele tiden at jeg aldri ble mett fordi alt var så godt. Jeg hadde vanskelig for å sitte stille, og var fysisk aktiv nesten hele tiden. Jeg skulle akkurat fylle 6 år da jeg fikk diabetes type 1. I mange år hjalp foreldrene meg i forhold til sykdommen min. Jeg tenkte ikke på hvor mange karbohydrater jeg spiste eller hvor mye jeg beveget meg.

Komplisert forhold til mat og vekt

Jeg begynte selv å ta mer ansvar for sykdommen min da jeg ble eldre og kom i tenårene. Jeg begynte å telle karbohydrater og ble mer bevisst på hvor mye jeg spiste. Med de kroppsidealene som finnes i dagens samfunn, ble jeg også mer bevist og kritisk mot min egen kropp, akkurat som mange andre tenåringer.

Da jeg fikk hjernerystelse i januar 2018, måtte jeg ta en pause fra treningen i 10 uker. Jeg fikk bare gå langsomme turer. Jeg gikk opp ganske mye i vekt, selv om jeg spiste mye mindre. For å bli mer komfortabel i min egen kropp og prestere bedre i svømmingen, fortsatte jeg å spise samme mengde mat da jeg begynte å trene igjen, noe som ga et energiunderskudd. Jeg hadde som mål og få tilbake samme vekt som før hjernerystelsen.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på spiseforstyrrelse?

Usunt forhold til mat

Det gikk bra i starten, men istedefor å stabilisere vekten så fortsatte jeg nedover. Foreldrene mine ville at jeg skulle begynne å spise mer igjen, men jeg ville ikke det i starten. Til slutt ble jeg veldig sliten, trøtt, energiløs og jeg frøs mye. Jeg innså da at jeg ikke lenger hadde en sunn relasjon til mat. Jeg hadde begynt å telle kalorier og jeg strevde fortsatt med et underskudd.

Annonse

Jeg fikk forbud mot å trene løping, og hvis jeg ikke gikk opp i vekt umiddelbart, så fikk jeg heller ikke lov til å svømme. Jeg begynte å tørre og spise mer. I dag teller jeg fortsatt karbohydrater og kalorier, men nå gjør jeg det for å se at jeg får i meg tilstrekkelig med energi.

Jeg tror at tenåringer med diabetes lettere kan få en usunn relasjon til mat. Siden vi allerede regner på karbohydrater, så var det, ihvertfall for meg, lett og begynne å regne kalorier også. Hvis du havner i den situasjonen, så er det veldig viktig at du søker hjelp!

LES OGSÅ: Når mat blir et problem

Toppidrettsutøver Linn Suchomel i bassenget, snakker om balansen mellom mat og trening
Toppidrettsutøver Linn Suchomel Foto: Privat

Mine tanker rundt mat og trening

Som toppidrettsutøver må jeg få i meg ganske mye energi hver dag, siden jeg trener så mye. Alle måltider er viktige. Hvis jeg skulle spist mye mindre eller hoppet over et måltid, så hadde jeg merket det på blodsukkeret med en gang. Jeg starter dagen med en real frokost. Det er dagens viktigste måltid og min personlige favoritt! Den siste tiden har jeg forsøkt å få i meg flere karbohydrater, siden det er kroppens drivstoff. Jeg spiser for eksempel en større porsjon av pasta og ris. Jeg har begynt å drikke juice til måltidene og jeg har ikke vært redd for å spise produkter som inneholder sukker.

Vanligvis pleier jeg å spise et mellommåltid tett innpå en trening og jeg tar oftest en liten dose med insulin. Jeg etterstrever et blodsukker som ikke rekker å bli for høyt, og som ikke kommer til å synke med en gang på grunn av aktivt insulin i kroppen. Min erfaring er da at depoene er fylt opp i opp til to timer. Etter det pleier blodsukkeret å falle litt. Da fyller jeg på med sportsdrikk med jevne mellomrom. Maten jeg spiste før treningsøkten er oppbrukt energi. Og for å holde blodsukkeret oppe trenger kroppen min ny energi.

Etter en treningsøkt er det viktig å fylle på direkte, både med proteiner og karbohydrater. Oftest bruker jeg å spise en proteinbar, drikke en smoothie og drikke maltodextrin utblandet i vann. Jeg spiser middag ca en time etter avsluttet økt. Når jeg trener om morgenen så pleier jeg istedet og spise et større mellommåltid etter treningen. Men jeg tror det er viktig at man selv prøver seg frem og finner det passer best for en selv!

LES OGSÅ: Hvorfor blir blodsukkeret mitt skyhøyt etter trening?


Om Linn Suchomel: Linn er født i 2003 og har hatt diabetes type 1 siden januar 2009. Hun studerer økonomi på videregående og er toppidrettsutøver i triathlon. Utover skole og trening så liker hun å være sammen med vennene sine. Hun fikk Accu-Chek idrettsstipend i 2015.


Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: