Hvorfor blir blodsukkeret mitt skyhøyt etter trening?

Hvorfor blir blodsukkeret mitt skyhøyt etter trening?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 22.05.20 | Sist redigert: 20.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Er du sånn som meg, som tenker mye på blodsukkerhåndtering før og under trening, men ikke nødvendigvis så mye etter? Dette har jeg lært at i mange tilfeller er minst like viktig, og nedenfor vil du få et innblikk i blant annet hva man ikke bør gjøre etter trening. Kjenner du deg igjen?

Trening er en ypperlig måte å holde blodsukkeret i sjakk på. Det jeg derimot har merket spesielt de siste månedene, er at mine verdier begynner å stige raskt etter treningen. Blodsukkerets oppførsel vil variere etter treningsmengde og form for trening.

Annonse

LES OGSÅ: Refleksjoner rundt høyt blodsukker

Skyhøyt blodsukker etter fjellturer

Jeg går en del lange fjellturer, og intensiteten er ofte relativt høy. Nesten alltid etter turene, vil blodsukkeret stige raskt. Det skyldes nok blant annet at jeg er for treg med å sette i gang normalt basalprogram igjen. Jeg reduserer nemlig basalprogrammet en del før turen for å unngå føling. Men glemskheten min gjør at jeg glemmer å sette den tilbake til normalt igjen med en gang turen er over.

Det er ikke sjelden jeg har satt meg i bilen og startet hjemturen, for så å komme hjem en halvtime senere med en graf som er på vei opp i «tre-pils-hastighet» (dere med pumpe skjønner hva jeg mener). For dere andre; blodsukkeret kan ikke stige noe raskere.

LES OGSÅ: Høyt blodsukker under trening

Trening øker glukoseopptaket

Årsaken til stigningen etter trening kan forklares med at blodsukkeret (ofte) synker under trening, fordi fysisk aktivitet øker glukoseopptaket i kroppen og gjør at insulinet virker bedre. Mens når treningen er over og glukoseopptaket synker, vil mangelen på insulin føre til økt blodsukker. Dette vil jo spesielt forverres i tilfellene hvor jeg glemmer å gjenoppta normalt basalprogram rett etter tur – derav kommer «tre-pils-hastighets-verdiene».

Annonse

Det er i alle fall dette jeg mistenker at skjer hos meg. Men er man usikker på egne svingninger, bør man såklart rådføre seg med lege.

LES OGSÅ: Blodsukkeret som motivasjon til å trene

Lærdommen min av disse høye toppene, er at jeg må ta meg selv i nakkeskinnet etter fjellturer og lære meg å HUSKE og sette basalen tilbake til normal med en gang treningen er over. Det å vente en halvtime har vist seg å være skummelt i mitt tilfelle.

Og poenget jeg vil dere hjemme skal sitte igjen med, er dette: vær obs på blodsukkerverdiene deres etter trening like mye som før og under. Hvis dere ikke allerede er flinkere enn meg, da, og har tenkt på dette hele tiden.

Har du opplevd raskt stigende blodsukker etter trening?

Kilde:

Diabetesforbundet.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: