Bør man trene med høyt blodsukker?

Bør man trene med høyt blodsukker?

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 18.01.19 | Sist redigert: 22.11.23

Mange engster seg for å trene når blodsukkeret ikke er under kontroll, men er det egentlig grunn til å droppe treningsøkta fordi blodsukkeret er litt for høyt?

Uansett om man har diabetes type 1 eller type 2 vil det av og til være vanskelig å kontrollere blodsukkeret. Dette kan føre til store svingninger med både høye og lave verdier. Og dette går ofte utover motivasjonen for både egenbehandlingen som kreves, og andre oppgaver man har foran seg. Trening kan være et hjelpemiddel for en enklere egenbehandling. Men det kan ofte bli sett på som en ekstra byrde på toppen av ukontrollerte blodsukkermålinger.

Annonse

Tidligere slet jeg mye med følinger. Ofte mot slutten av en treningsøkt eller gjerne til “faste tider” som for eksempel på ettermiddagen. Når man opplever lavt blodsukker skal man ikke presse seg til å gjennomføre en treningsøkt, før man har fått i seg næring og forsikret seg om at blodsukkeret har kommet seg opp på et akseptabelt nivå igjen.

Etter at jeg ble utrolig lei av å oppleve lavt blodsukker i forbindelse med omtrent hver eneste treningsøkt, bestemte jeg meg for å prøve å legge meg litt høyere i blodsukker. Dessverre har det ført med seg at reguleringen har blitt vanskeligere, og at jeg enklere har en aksept for høye målinger.

LES OGSÅ: Få bedre blodsukkerkontroll med styrketrening

Symptomer på høyt blodsukker

Selv om et høyt blodsukker på kort sikt ikke er like farlig som for lavt blodsukker, kan ubehaget være tilsvarende, om ikke enda mer ubehagelig. Det er enkelt for meg å kjenne om blodsukkeret er for høyt allerede når jeg starter økta, for jeg har lært å kjenne på symptomene. Det første symptomet er at jeg blir irritert på alt og alle. At det er for mange på treningssenteret, at andre ikke rydder opp vekter etter seg, på øvelsene jeg skal gjøre. Rett og slett på alt. Motivasjonen i begynnelsen svikter, og jeg blir generelt veldig negativ.

I tillegg føler jeg meg kvalm. Akkurat som at maten jeg har spist før trening “gulpes” opp som en liten baby. Hode dunker av hodepine, mens kroppen blir skikkelig varm. Jeg kan lett begynne å svette veldig mye mer enn vanlig. Også blir hele skrotten tung da, som om jeg veier minst 50 kilo ekstra.

Annonse

Skal jeg i tillegg løpe intervaller, eller annen høyintensiv trening, får jeg fort ubehag og vondt i lungene eller brystregionen. Det er ikke slike “smerter” man kan oppleve ved å bli tungt andpusten, som ofte er målet med intervalltrening. Men heller smerter som er vanskelig å forklare, og som jeg bare kjenner når blodsukkeret er høyt.

LES OGSÅ: Slå knockout på høyt blodsukker

Er det farlig?

Så over til det store spørsmålet om det er farlig å trene med høyt blodsukker? For å svare på det, vil jeg ta utgangspunkt i et korttidsperspektiv. De fleste er kjent med risikoen for ulike senkomplikasjoner ved forhøyet blodsukker over tid, så det er absolutt ikke anbefalt. Skulle man derimot oppleve høyt blodsukker under trening, er min erfaring at det ikke er farlig, hvis man tar noen forhåndsregler.

På den annen side, er det langt vanskeligere å prestere slik man vil, og alt kan føles veldig mye tyngre enn vanlig. Enda mer komplekst blir det igjen, da jeg innimellom faktisk kan føle at jeg har mer energi når jeg har et litt for høyt blodsukker, enn ved å trene rundt 5-6 mmol/l. Her er det viktig å presisere at denne følelsen stort sett kommer hvis blodsukker kun er litt for høyt, og absolutt ikke opp i 20-tallet.

LES OGSÅ: Dette gir langvarig effekt på blodsukkeret

Kjenn egne grenser

Vær uansett forsiktig når du skal trene med høyt blodsukker, og bruk tid på å bli kjent med din egen kropp. Risikoen for å gå på en snarlig føling er stor hvis du setter mye insulin før trening.  Insulinet vil da virke både raskere og sterkere enn vanlig. Derfor aksepterer jeg ofte et høyere blodsukker, enn å måtte bryte av økta lenge før jeg egentlig hadde tenkt.

Min erfaring er derfor at det ikke er farlig å trene en økt med høyt blodsukker i ny og ne. Det finnes mange toppidrettsutøvere med diabetes, og jeg kan nødig tenke meg at de er perfekt regulert hele tiden. Allikevel er det viktig å være obs på at økta kanskje ikke går helt etter planen, og at selv den enkleste øvelse fort kan føles veldig mye tyngre!

LES OGSÅ: Ikke la diabetesen stoppe deg

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4/5 2 tilbakemeldinger
Del: