Ikke la diabetesen stoppe deg!

Ikke la diabetesen stoppe deg!

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 23.02.16 | Sist redigert: 02.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er helt sikker på at diabetesen ikke begrenser hva man kan gjøre i særlig grad. Her er noen tips til å få bedre kontroll på blodsukkeret under trening.

Annonse

Etter mitt syn er det for mange med diabetes som retter for mye fokus, hvis ikke alt fokus, på alt det man ikke kan gjøre med denne diagnosen. Bruk heller denne energien på alle mulighetene du faktisk har!

Kom deg ut av stolen. Verden er ikke skapt for å sitte på ræva, heller ikke for oss med diabetes. Fysisk aktivitet er den aller beste medisinen vi kan gi oss selv. Sett deg mål for hva du ønsker å gjøre i livet, og ikke la diabetesen være en stopper for noe av dette.

LES OGSÅ: Å komme i mål overvinner alt

Ekstrem mestringsfølelse

Jeg vet at det kan være skummelt og vanskelig å være i fysisk aktivitet fordi man blir redd for å få føling underveis, eller at blodsukkeret stiger kraftig. Ikke gi opp selv om det er frustrerende når blodsukkeret ikke er under kontroll.

Jeg vet at du klarer det bare du ikke gir opp! Tenk deg den mestringsfølelsen du får når du endelig klarer å mestre din egen diabetes etter å ha slitt i lange tider for å få det til.

Annonse

Jeg har mange dager hvor jeg ikke forstår hvorfor blodsukkeret plutselig synker, og jeg får føling selv om jeg har god kontroll før jeg begynner å trene. På slike dager er det ekstra tøft, men jeg vet at det kommer en ny dag i morgen hvor jeg blir litt bedre, og får et enda bedre utbytte av treningen.

Slik gjør du det:

  1. Før en dagbok med blodsukkerverdier og insulindose

Sett deg et mål for hvordan ditt langtidsblodsukker skal være. Mål blodsukkeret ofte og skriv det ned, før og etter trening også. Skriv blodsukkeret i en dagbok. En slik dagbok kan du enkelt lage selv, eller så kan du spørre diabetessykepleieren din om en. Skriv også ned insulindosene du tar.

Etter en liten periode på kanskje 2-3 uker kan du gå igjennom dataene dine og se hvordan blodsukkeret har utviklet seg. Kanksje har du også gjort deg noen erfaringer for å bli litt bedre til neste gang!

Jeg har ført dagbok i flere perioder tidligere, og brukt dette som et verktøy for å lære hvor mye insulin jeg trenger i forhold til hva jeg skal spise og hva jeg skal trene. Jeg har også erfart at jeg som regel ikke får føling under en økt hvis blodsukkeret mitt er 8-9, men det kommer veldig an på hvor hardt jeg skal trene og hvor lenge.

LES OGSÅ: Å finne mening med trening

  1. Matinntak og blodsukker før trening

Spis mat 2 timer før trening, og mål blodsukker etter en time. Når du skal starte treningen måler du blodsukkeret på nytt – da vet du om det stiger eller synker. En time før trening rekker du å justere blodsukkeret med hurtigvirkende insulin.

Jørgen Mjøs roer med åre

Foto: Jørgen Mjøs

Er blodsukkeret for lavt så fyller du på med noen raske karbohydrater. Gjerne litt sportsdrikk/saft og en energibar. Hvis jeg har en hard intervalløkt drikker jeg ofte sportsdrikk underveis og jeg måler også blodsukkeret halvveis slik at jeg unngår føling.

Hvis blodsukkeret er høyt før start så bør du ta litt ekstra hurtigvirkende insulin før du setter i gang treningsøkta. Bare pass på at dette ikke blir for mye, da kroppen tar opp hurtigvirkende insulin mye raskere under fysisk anstrengelse!

Dersom jeg skal trene og blodsukkeret mitt ligger på 14-16 så må jeg ha litt ekstra insulin, men jeg begynner økten i et rolig tempo i 20-30 minutter. Da vil ofte blodsukkeret ha sunket til under 10 og jeg er klar for å prestere. Men, blodsukkeret mitt vil fortsette å synke ytterligere i løpet av økten, så jeg har behov for karbohydrater underveis.

LES OGSÅ: Føling igjen? Det kan det være mange årsaker til

Følger du denne oppskriften når du skal trene vil du forhåpentligvis få bra utbytte av treningen. Selv med diabetes kan du få til en like bra treningsøkt som en uten denne sykdommen.

Du vet ikke hva du får til før du har prøvd!

Lykke til!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: