Slik overvinner du frykten for treningssenteret

Slik overvinner du frykten for treningssenteret

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 17.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har som mål å motivere til trening, bevegelse og fysisk aktivitet blant personer med diabetes. Og jeg vil komme med noen tips til hvordan du overvinner frykten for å dra på et treningssenter.

Treningssentre har eksistert i mange tiår allerede. Men de siste årene har de blitt langt mer populært enn da det meste var preget av enten aerobic-inspirerte gruppetimer eller store, sterke kroppsbyggere. Du finner alle typer av mennesker på de mange treningssentrene som finnes i Norge. I tillegg til at typen trening som tilbys kan passe for enhver smak.

Annonse

Nå som høsten er her og vinteren nærmer seg med stormskritt, er det mange som lar treningen utebli. Det er mørkt, kaldt, vått, glatt og lite fristende å bevege seg utendørs. Mange trekker automatisk inn på treningssenteret. Mens andre kvier seg for den berømte dørstokkmila dette kan medføre. Her er mine beste tips for å kvitte seg med de mentale sperrene du kan møte på før du skal sette beina dine på et treningssenter.

Ikke bli et «støttemedlem»

Først og fremst er det viktig å påpeke at det på ingen måte er nødvendig med tilgang på et treningssenter for å få god helseeffekt av å være i fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet og trening kan være hva som helst. For mange holder det å bruke kreativiteten, trene hjemme, gå seg en tur eller løpe seg en tur ute. Likevel er det som nevnt ikke alltid like fristende når man bor i kalde Norge med vinter halve året. På den måten kan det være langt mer motiverende å trene i samme temperaturer og værforhold hele året, ved å legge treningen innendørs.

Mens noen sverger til treningssentre hele året, kan mange kjenne på en indre uro av å trene på et senter. Og dermed ender opp med å bli støttemedlem. Jeg tror mye av frykten handler om at mange utrente tenker at de ikke er “trent nok” til å vise seg frem på et treningssenter.

LES OGSÅ: Finn motivasjonen!

Ikke la den mentale sperren stoppe deg

Dette er heldigvis bare noe som sitter i eget hode. Jeg har vært medlem av et treningssenter siden 2009. Og jeg har trent der kontinuerlig siden da. Jeg har utelukkende størst respekt for de menneskene som ikke er i toppform, men som trener, står på og trives med aktivitetene de holder på med. De som møter opp til sine faste dager i uka, samme hva og gjør den jobben som kreves for å nå målene sine. Enten det er bedre blodsukkerkontroll, bedre helse, bygge muskler eller gå ned i vekt.

Annonse

Vi har alle vært nybegynnere en gang. Det er ingen som automatisk er godt trent, til tross for at noen har genetisk bedre forutsetninger enn andre. Poenget er likevel at det at du ikke er særlig erfaren når det kommer til ulike treningsformer, på ingen måte skal være noen hindring for at du skal få finne din plass på et treningssenter.

Jeg tror alle som trener føler seg litt dum i blant. Og alle lurer nok av og til på om de har riktig teknikk, eller hvordan man ser ut mens man gjør en bestemt øvelse. Det viktigste er at du er i aktivitet og bevegelse. Så lærer du masse om teknikk og den biten etterhvert. Ingen er perfekte her. La ikke denne mentale sperren stoppe deg! Det er ingen som ser rart på deg. Og er det det så er det i så fall de det er noe galt med. De aller fleste som trener på et treningssenter har mer enn nok med seg selv. De legger ikke engang merke til andre som trener der.

Overvinn frykten for treningssenteret

Aksepter at du ikke er perfekt når det kommer til treningsteknikk. Og forstå at du ikke er i veien for noen mer enn hva alle andre er når du er på trening. Det finnes en del klassiske tips å ta med seg for å overvinne frykten for treningssenteret.

Dersom du bor i en by, har du gjerne flere treningssentre du kan velge mellom. Her kan det være lurt å sjekke ut hvilke tilbud de ulike sentrene har. Slik velger du rett treningsstudio ut fra hvordan du vil trene. Enkelte treningssentre har et veldig kroppsbygger-preg på seg, og er sånn sett lite hensiktsmessig dersom du er nybegynner på et senter.

LES OGSÅ: Slik motiverer du deg for fysisk aktivitet

Rom for alle

Her vil du møte mange erfarne trenere som løfter svært tungt og kan lage mye lyd mens de trener. Ikke et særlig godt sted for nybegynnere eller folk som kvier seg for å gå på treningssenter. Finner du derimot et senter som tilbyr både gruppetrening i sal, har frivekter og apparater, samt hyggelig betjening, er sjansen stor for at du har kommet til et senter hvor det er rom for alle.

Undersøk gjerne litt på forhånd. Snakk med de som jobber der, og andre som trener der. Ta gjerne noen prøvetimer eller turer innom de ulike sentrene du har tilgang til for å finne ut hvor du tror du kan føle deg komfortabel.

En vinn-vinn-situasjon

Tid på døgnet kan også være avgjørende for at opplevelsen på et treningssenter skal bli best mulig. Det kan være lurt å forsøke å legge treningen til et tidspunkt på døgnet hvor det ikke er som mest travelt. Dette er gjerne rett i etterkant av den klassiske A4-arbeidsdagen. Folk er ferdig på skole og jobb, og ønsker å gjøre unna treningen før middag. Et tips kan være å prøve og trene før jobb eller skole, da det stort sett er veldig lite folk på trening på dette tidspunktet. I tillegg får man en skikkelig god start på dagen, så det er alt i alt en vinn-vinn-situasjon. Tenk å komme på jobben eller skolen i 8-9-tiden og fortelle de andre at du allerede har trent!

De aller fleste treningssentre har personlige trenere som jobber der. Et annet tips kan være å få hjelp av en slik person for å komme i gang. Dette kan hjelpe på både treningsteknikk, innlæring av øvelser og motivasjon for å holde dampen oppe over tid. Dersom man ikke ønsker å bruke penger på en slik tjeneste kan et annet tips være så enkelt som å finne en venn å trene med. Å ha en avtale om at man skal trene gjør det ofte langt mer forpliktende å møte opp på trening. Samtidig som du kan kombinere det å være fysisk aktiv og sosial i samme slengen.

Uansett hvor erfaren eller uerfaren du er med trening, er det ingen grunn til å tro at du ikke kan trene på et treningssenter dersom det frister å begynne. Det er bare å sette i gang, så blir veien til mens du går – og du lærer alt du trenger etterhvert. Ikke tenk at andre ser rart på deg, eller at du dummer deg ut. Som jeg nevnte i innlegget er det ingen mennesker på trening jeg beundrer så mye som de som faktisk forsøker å gjøre noe med helsa si!

LES OGSÅ: Slik kommer du igang med kondisjonstrening

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: