Trening med høyt blodsukker

Trening med høyt blodsukker

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 17.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon


For oss som har en insulinavhengig hverdag med diabetes er det så godt som umulig å ha det perfekte blodsukkeret til enhver tid. Svingninger vil alltid oppstå, og man vil oppleve gode og mindre gode dager og perioder når det kommer til blodsukkerregulering.

Det er en godt kjent sannhet at trening og aktivitet er gunstig for å hjelpe til med å holde blodsukkeret nede. Men likevel synes jeg det er vanskelig å finne blodsukkerverdiene hvor jeg presterer best og har mest mulig energi på trening.

Annonse

Når det er sagt, opplever jeg også store forskjeller i blodsukkerverdiene fra treningsøkt til treningsøkt. Både med tanke på totalbelastningen i livet og hvor mye jeg har trent de siste dagene. Derfor skjer det stadig at jeg har et høyere blodsukker enn hva som er anbefalt når jeg trener. Hvordan er det å trene med høyt blodsukker? Og er det egentlig en god nok grunn til å droppe treningsøkta?

Jeg skal på ingen måte begi meg ut på en medisinsk avhandling rundt hva som skjer i kroppen når man trener med høyt blodsukker. Eller hvor hensiktsmessig det er å tvinge gjennom en økt når man ikke føler seg hundre prosent. Det har jeg verken utdanning eller kompetanse til å uttale meg om.

Mine betraktninger

Men jeg tenker uansett å komme med mine betraktninger og erfaringer rundt det å gjennomføre trening, selv om blodsukkeret ikke er helt slik det burde være. Først og fremst er det greit å ta med seg de allmenne rådene Diabetesforbundet anbefaler når det gjelder fysisk aktivitet og trening. De anbefaler å ha et blodsukker på mellom 6 og 10 mmol/l når aktiviteten starter.

Dette er for det første både enklere sagt enn gjort. Men jeg vil også si at det foreligger en del individuelle forskjeller her rundt hvor lenge man har tenkt til å trene, mulighetene for å ta til seg næring under økta, samt når på døgnet man trener. Dersom jeg trener tidlig på formiddagen, har jeg bestandig spist godt i forkant. Bra med karbohydrater, slik at jeg har noen lager å gå på.

Til tross for dette, er jeg veldig forsiktig med å sette for mye hurtigvirkende insulin. Fordi jeg har langtidsvirkende insulin som vil være med å senke blodsukkeret relativt mye mot slutten av økta. Dette skjer nærmest utelukkende hver gang jeg trener på morgenen eller midt på dagen. Noe som gjør at å starte aktiviteten med et blodsukker på 6 mmol/l ville blitt altfor lavt for meg.

LES OGSÅ: Slik kommer du igang med kondisjonstrening

Annonse

Uønsket høyt blodsukker

Med andre ord skjer det ofte at jeg begynner treningsøkter med et blodsukker som er godt over 10 mmol/l. Dette vil jeg anse som ganske høyt. Og av og til er blodsukkeret så vanskelig å kontrollere at jeg til og med kan måtte akseptere å trene med blodsukker på 14-18 mmol/l.

Dette er selvsagt ikke optimalt, noe jeg kjenner godt selv. Men likevel pleier jeg å komme meg gjennom øktene til tross for uønsket høyt blodsukker. Grunnen til at dette ikke er bra i lengden er at man kan skille ut ketoner i urinen eller i blodet. Disse forteller oss at cellene våre sulter og er tomme for energi. Selv er jeg ikke vant med å måle ketoner i urinen. Noe som gjør at jeg sjelden tenker over dette når jeg vet at blodsukkeret er over optimale verdier for en god treningsøkt. Derfor presser jeg meg stadig vekk gjennom økter. Selv ved høyt blodsukker.

Som nevnt vet jeg ikke hvor lurt og hensiktsmessig det er å gjennomføre planlagt aktivitet når blodsukkeret ikke er på stell. Uansett tror jeg man lærer mye om seg selv ved å utfordre seg på ikke å ha det perfekte blodsukkeret hver gang man skal trene. Det hadde blitt ganske få treningsøkter på meg i løpet av et år hvis jeg hadde sagt til meg selv at jeg for eksempel må ha et blodsukker på mellom 8 og 10 mmol/l for å kunne trene.

LES OGSÅ: Slik motiverer du deg for fysisk aktivitet

Det beste tipset

Det beste tipset jeg har og det jeg pleier å gjøre, er å senke forventningene til meg selv når blodsukkeret er høyt. Ofte kjenner jeg godt når økta starter at jeg gjerne skulle hatt litt lavere blodsukker. Men jeg kvier meg veldig for å sette insulin tett opp imot starten av økta. Fordi jeg er redd for å ryke på en føling midtveis.

Da er det tross alt enklere å trene med litt for høyt blodsukker. Ved å senke forventningene til meg selv, mener jeg rett og slett å akseptere at det kommer til å bli en tyngre økt enn vanlig, med tanke på at energinivåene ikke er på topp. Ettersom cellene ikke får tilstrekkelig med energi, kan jeg heller ikke forvente at energien jeg uttrykker på trening er optimal.

Til tross for dette, tenker jeg at det er viktig å gjennomføre noe av det man har planlagt. All aktivitet er bedre enn ingenting. Samtidig som treningsøkta kan hjelpe til med å redusere blodsukkeret og å få tilbake kontrollen i etterkant.

Stabilt gjennom hele treningsøkta

Trenings-aktivitetene jeg foretrekker er en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening med høy intensitet. Noen dager trener jeg dette hver for seg. Andre dager kombinerer jeg ved å trene styrke først og løpe en gitt distanse etter gjennomførte styrkeøvelser. Det er særlig her jeg opplever at blodsukkeret synker enormt fort når jeg først begynner å løpe.

Altså kan jeg gå gjennom store deler av økta med relativt høyt blodsukker. Før det dropper svært raskt og mye mot slutten. Slike økter liker jeg best å gjennomføre sent på dagen. Det er gjerne ikke like mange forstyrrelser fra den langtidsvirkende insulinen på dette tidspunktet. Da er det også langt enklere å holde blodsukkeret stabilt gjennom hele treningsøkta. Dersom det ikke lar seg gjøre å trene sent, er altså min erfaring å akseptere at jeg ikke løfter like tungt, ikke klarer å være like intens eller å ha like mye energi på trening som jeg skulle ønske.

LES OGSÅ: Slik kommer du igang med fysisk aktivitet

Litt for høyt blodsukker

Alt i alt tenker jeg at det viktigste er at man får gjennomført treningen man har planlagt. Det skal selvsagt ikke være slik at du har et så høyt blodsukker at kroppen verker og det føles som du skal gå i bakken bare du løfter en vekt eller øker intensiteten på mølla.

Men dersom det “bare” føles litt mer ubehagelig i form av mindre energi på grunn av det høye blodsukkeret, så ser jeg ikke at det er noe i veien for å trene med litt for høyt blodsukker fra tid til annen. Selv har jeg gjort dette masse, og har ikke opplevd noen store fysiske plager utover lavere energinivå. Når det er sagt, skal det også nevnes at jeg utallige ganger har måttet dra slukøret og skuffet hjem fra trening etter å ha forsøkt å trene, men rett og slett innse at det er umulig med det høye blodsukkeret som det har vist seg at jeg har på gitt tidspunkt.

Oppsummert tror jeg det viktigste er at man kjenner etter selv og prøver seg litt frem. Det skal likevel være sagt at mye sitter i hodet. Dersom du opplever høyt blodsukker før en økt kan du snu tankene fra: “Huff, nå får jeg ikke trent”, til: “Nå skal jeg gjøre det jeg får til, holde på så lenge jeg orker og legge vekk alt av ambisjoner om hvor mange kilo jeg skal løfte eller kilometer jeg skal løpe”.

Igjen gjelder det å tenke at all aktivitet er bedre enn ingenting, men at det er det helsemessige perspektivet som skal stå i fokus. Føler du for å prøve deg frem på trening med litt for høyt blodsukker, så kjør på. Men er det bare ubehagelig kan det være lurt å stå av.

LES OGSÅ: Symptomer ved høyt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: