Symptomer ved høyt blodsukker

Symptomer ved høyt blodsukker

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 03.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er store forskjeller på hvordan man kjenner på kroppen at blodsukkeret er høyt. Noen har tydelige symptomer, andre merker det ikke. Her er mine erfaringer med symptomer på høyt blodsukker.

Annonse

Etter jeg fikk kontinuerlig blodsukkermåler (CGM), har det blitt enklere å stoppe både høyt og lavt blodsukker. Jeg har også blitt mer bevisst på hvilke symptomer jeg får ved høyt og lavt blodsukker. Selv om jeg stoler fullt ut på teknologien, mener jeg det også er viktig å kjenne kroppen sin. Hvordan reagerer den på blodsukkerendringer og da særlig høyt blodsukker?

Tørr i munnen

Det mest tydelige symptomet er at jeg blir tørr i munnen. Det skjer når blodsukkeret kommer over 11-12. Hvis jeg da sover, så våkner jeg av at jeg er tørr i munnen.  Da har jeg så og si alltid høyt blodsukker. Det beste er selvsagt å få ned blodsukkeret, men det er ikke alltid det fungerer eller går fort nok.

Da tar jeg meg litt drikke, en tyggis eller pastill. Det hjelper i alle fall en kort stund. Hvis jeg sover en hel natt med høyt blodsukker, så er munnen ekstrem tørr når jeg våkner. Det er ikke en god følelse!

LES OGSÅ: Høyt blodsukker gir meg en følelse av å ha mistet kontrollen

Tørst

I kombinasjon med tørr munn, blir jeg også tørst når blodsukkeret er høyt. Dette var et tydelig symptom før min diabetes ble oppdaget. Jeg drakk og drakk, men var stadig like tørst. Jeg tenker at mange kjenner seg igjen. Nå er det ikke på samme måte, men jeg blir kjapt tørst når blodsukkeret er høyt. Særlig i kombinasjon med salt og fet og mye mat, blir jeg ekstra tørst. Det har sikkert sammenheng med at den type mat også gir meg høyt blodsukker.

Annonse

LES OGSÅ: Betryggende symptomer

Trøtt og sløv

Er blodsukkeret høyt blir jeg også veldig trøtt og sløv. Særlig om kvelden. Jeg sover (dessverre?) veldig godt når blodsukkeret er høyt. Da har jeg dyp søvn og sover gjerne et par timer lengre enn det jeg normalt pleier. Men dessverre føler jeg meg groggy når jeg har sovet med høyt blodsukker. Kroppen er tung og jeg føler meg nesten bakfull.

En sjelden gang legger jeg meg bevisst med høyt blodsukker for å få sove gjennom en hel natt. Særlig i perioder med mye lavt blodsukker kan jeg ta en natt der det ligger høyt og jeg får sove kontinuerlig i flere timer. Klart det gir en smell dagen etterpå, men det er verdt det. Søvn er utrolig viktig for meg. Hvis jeg har flere netter med dårlig søvn, kan en natt med høyt blodsukker hjelpe meg.

LES OGSÅ: Kjenner familien din til disse faktaene om blodsukkeret?

Irritabel

Hvis blodsukkeret blir for høyt så blir jeg ofte irritabel. Jeg kjenner en urolighet og irritasjon i kroppen som må være relatert til høyt blodsukker. Nå har jeg CGM som hjelper meg med å forstå symptomene og jeg prøver selvsagt å få ned blodsukkeret til normalt nivå dersom det er for høyt.

Men det er ikke alltid jeg får det til eller jeg kalkulerer med å ligge litt høyere. Det kan være i situasjoner hvor jeg er redd for å bli lav, og det er en balanse mellom å ikke bli for høy, men også unngå faren for føling. Hvis det er for høyt over flere timer så blir jeg veldig irritabel. Da er det best å holde seg for seg selv!

LES OGSÅ: Slik opplever jeg å ha høyt blodsukker

Hvilke symptomer har du ved høyt blodsukker?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: