Kjenner familien din til disse faktaene om blodsukkeret?

Kjenner familien din til disse faktaene om blodsukkeret?

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 15.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Regulering av blodsukkeret er viktig. Men det kan være et mystisk konsept for personer som ikke har diabetes, som venner og familie.

Annonse

Fokuset på Verdens diabetesdag i år er familie og diabetes, og vi markerer det ved å se nærmere på hvordan familier hjelper hverandre med å ta vare på helsen.

Kan diabetes faktisk hjelpe familier med å prioritere helse? Vi mener det. Spesielt når familier forstår hva diabetes innebærer. Og som en følge av dette, også forstår sine egne helsebehov.

Viktig regulering av blodsukkeret

Når det gjelder å regulere diabetes, er det blodsukkeret som er viktig. Hvis blodsukkernivået (eller blodglukosenivået) blir for høyt eller for lavt, kan det drastisk endre humøret ditt, hvordan du føler deg, og til og med helsen din på lang sikt.

LES OGSÅ: 5 gode tips til et mer stabilt blodsukker

Nedenfor har vi samlet noen fakta om blodsukker som du kan dele med venner og familie. Da kan de lettere støtte deg når du prøver å unngå fall og topper.

Annonse

Ha det gøy mens du deler denne informasjonen. Gjør det til et spill. Still spørsmålene nedenfor til familien, og noter ned hvem som får flest rette svar. Vinneren får en belønning, for eksempel å slippe og rydde av middagsbordet.

Hvor mange faktorer bidrar til blodsukkernivået?

Mange forbinder blodsukker med mat. Det er sant at blodsukkeret er direkte knyttet til hva du spiser, hvor mye du spiser og når. Men det er også sant at det finnes andre faktorer som kan bidra til blodsukkernivået til enhver tid.

42 faktorer faktisk, ifølge Adam Brown, forfatter av Bright Spots and Landmines. Det kan være hvor mye søvn du fikk den natten? Om du er syk eller ikke? Eventuelle allergier, hvor stresset du er, og til og med om du er solbrent?

Er det ideelle blodsukkerområdet ulikt for alle?

Ja! Selv når du tar med i beregningen hvor forskjellig blodsukkernivået er før eller etter et måltid, vil disse nivåene se veldig annerledes ut for personer med og uten diabetes.

Et fastende blodsukkernivå mellom 3,8 og 5,5 mmol er for eksempel ideelt for personer som ikke har diabetes. Men for personer med diabetes anbefaler mange leger mellom 4,5 og 7,2 mmol. Legen din vil informere deg om hvilket område som er best for deg.

LES OGSÅ: Blodsukkeret er en evig frustrasjon for meg

Er blodsukkernivået det samme hele dagen?

Nei, det svinger over tid. Tidspunktet på dagen kan påvirke blodsukkeret, basert på aktivitetene dine. Mange opplever lavt blodsukker om natten mens de sover, fordi det er så lenge siden de spiste eller var aktive.

Nivået vil være mye lavere før måltider enn rett etterpå. Det finnes ikke «ett tall» du kan sikte på hele dagen for å være sunn.

LES OGSÅ: Min reise til bedre blodsukkerkontroll

Hva slags mat kan bidra til å holde blodsukkernivået i en sikker sone?

Ikke alle matvarer er like. Selv blant matvarer med mye karbohydrater som kan føre til høyt blodsukker, har noen matvarer en høy glykemisk indeks og brytes raskere ned til sukker.

På den andre enden av spekteret er mat med mye fullkorn eller fiber, for eksempel grønnsaker eller havregryn, effektivt. Slik mat brytes ned mye saktere, og har vist seg å hjelpe personer med diabetes å regulere blodsukkernivået.

LES OGSÅ: Mat og blodsukker

Kan du alltid merke det når blodsukkeret blir for høyt eller for lavt?

Ikke nødvendigvis. Når noen opplever hypoglykemi (lavt blodsukker) eller hyperglykemi (høyt blodsukker), kan symptomene være intense. Men det er ikke alltid slik.

Hypoglykemi kan blant annet føre til svimmelhet, søvnighet og irritabilitet. Mens hyperglykemi kan forårsake symptomer som munntørrhet, svakhet og hodepine. Men disse symptomene vises ofte ikke før blodsukkeret blir svært lavt eller svært høyt.

Det er ikke en god idé å bedømme nivåene bare basert på hvordan du føler deg. Du må alltid bruke en blodsukkermåler for å vite nøyaktig hva blodsukkernivået er.

Finnes det en riktig måte å overvåke blodsukkeret på daglig?

Det finnes mange måter å overvåke blodsukkeret på. Noen bruker glukosemålere med teststrimler og blod tatt fra fingertuppene for å få umiddelbare målinger. Andre bruker kontinuerlige glukosemålere (CGM) som enten er implantert i eller festet på kroppen.

Vi er alle forskjellige, så legen din vil vurdere ditt unike tilfelle og anbefale den riktige løsningen som hjelper deg med å overvåke blodsukkeret effektivt.

HER FINNER DU HbA1c OMREGNINGSKALKULATOR!

Hvor mange forskjellige måter finnes det for å overvåke blodsukkeret på lang sikt?

Bare én! Langsiktig blodsukkerregulering måles med en test som kalles hemoglobin HbA1c, som måler gjennomsnittlige blodsukkernivåer over en tre-måneders periode. Personer med diabetes tar HbA1c-testen noen ganger i året som en del av det vanlige legebesøket.

Med diabetes i familien er det en god grunn til å lære mer om helse og bli sunnere sammen.

LES OGSÅ: Ny utregningsmetode for HbA1c

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: