Blodsukkeret er en evig frustrasjon for meg

Blodsukkeret er en evig frustrasjon for meg

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 27.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke bare mat, bevegelse og mengde insulin som er avgjørende, men absolutt alt spiller inn på hvordan blodsukkeret oppfører seg.

Annonse

Ja, blodsukkeret påvirkes av absolutt alt. Det er en grunn til frustrasjon i seg selv. Dette er et tema jeg så vidt har vært innom i et tidligere innlegg.

La meg ta dere gjennom tre ulike eksempler på typiske ting som påvirker meg og mitt blodsukker i hverdagen.

Følelser som stress og irritabilitet

Jeg våkner opp. Kikker ut av vinduet. Det regner – igjen. Jeg vekker ungene, får på dem klærne og er på vei ut, hvorpå 3 åringen finner på at hun skal gå i vranglås. Vi kommer oss i bilen, og det er tomt for vindusspylervæske.

Alt dette høres jo ut som en helt normal morgen for en hvilken som helst småbarnsmor. Men med diabetes kan blodsukkeret finne på å:

1. stupe – fordi jeg stresser.
2. stige – fordi jeg er lettere irritabel.

Annonse

Skinner sola, oppfører ungene seg og alt er bare fryd og gammen – ja, da spiller også blodsukkeret på lag.

LES OGSÅ: Mine møter med helsepersonell har ikke alltid vært like hyggelige

Hormoner i kroppen

Hormoner er stadig i bevegelse i kroppen. Kroppen trenger hormoner for å holde seg i gang. Det er ikke bare for å gjøre ungdomstiden pinlig og formere seg. Man trenger faktisk hormoner for å sove, våkne, spise, tisse etc.

Mellom klokken 2 og 6 (grovt regnet) starter produksjonen av stresshormoner i kroppen for å gjøre kroppen klar til å våkne. Dette påvirker blodsukkeret, og hos de fleste stuper det.

Derfor er det spesielt viktig å dosere basaldosen riktig på insulinet på natten, slik at man ikke får en nattlig føling. Dette kan derimot være veldig vanskelig. For ingen natt er lik…. Nettopp fordi ingen dag er lik.

En forelskelse kan sette hormoner i sving, det kan også våren. Hos meg stuper blodsukkeret når fuglene begynner å kvitre og vi kan sette vekk vinterskoene. Det tar alltid et par uker for kroppen klarer å justere seg etter en varmere årstid.

LES OGSÅ: Slik gikk første tur alene med barna

Forandringer i hverdagen

Forandringer i rutiner påvirker blodsukkeret. Jeg har nettopp startet i ny jobb. Nye rutiner, nye åpningstider, nye kollegaer å forholde seg til, og mange andre ting påvirker blodsukkeret.

Jeg må alltid være litt årvåken den første tiden. For det hadde jo vært flaut å gå i en skikkelig føling stående i kassa den første lørdagen man jobbet og det kokte rundt ørene.

LES OGSÅ: Ny jobb? Når bør du egentlig fortelle at du har diabetes?

Blodsukkeret er en evig frustrasjon

Blodsukkeret er stadig i bevegelse, og for meg er det stadig til frustrasjon. Jeg gjør mitt beste for å styre det, men veldig ofte ender det faktisk opp med å styre meg.

Ja, selv etter snart 27 år med diabetes så går jeg fortsatt i den fella. Men jeg lever så godt jeg kan med diabetesen min. Jeg er innforstått med at dette er en bestevenn jeg aldri kommer til å tåle trynet på, men jeg godtar vedkommende for å beholde husfreden.

Hva vet du påvirker blodsukkeret ditt mest?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: