Ny jobb? Når bør du egentlig fortelle at du har diabetes?

Ny jobb? Når bør du egentlig fortelle at du har diabetes?

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 18.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Møtet med arbeidslivet er spennende for de fleste. En ny arbeidsplass og nye arbeidsoppgaver kan være skummelt, samtidig som det er gøy med nye utfordringer. Men hvordan er det å møte arbeidslivet for en med diabetes?

Annonse

Kanskje du akkurat har fått beskjed om at du har diabetes. Du har vært på sykehuset for opplæring, og du må nå møte arbeidslivet med en kronisk sykdom i bagasjen. Enten det gjelder din aller første jobb, den første dagen i en ny jobb, eller på et jobbintervju.

Kanskje har du allerede drømmejobben, en jobb du absolutt ikke vil miste, og plutselig får du denne diagnosen. Hvordan håndterer man disse situasjonene?

Er du den som deler ut brosjyrer til alle kollegaene dine? Kaller inn til møte for å fortelle hva diabetes innebærer, og hvordan de kan hjelpe deg? Eller er du den som tier, og lar hverdagen gå sin vante gang.

Diabetes krever gode rutiner. Det kan være vanskelig å planlegge dagene sine når man akkurat har startet i ny jobb, eller dersom man er nydiagnostisert og skal tilbake til arbeidslivet. Alle har sin måte å styre dagene sine på, men felles for oss alle er at vi må ta hensyn til sykdommen.

Dette innebærer også at vi må ta hensyn til diabetesen når vi er på jobb, og det kan gjøre det vanskelig å skjule fra kollegaer og ledelse.

Annonse

LES OGSÅ: Å bruke diabetesen som en unnskyldning

Dersom du blir spurt om du har diabetes, eller en annen sykdom, så  du ikke svare på spørsmålet.

Ikke krav til å informere om sykdom

Du er faktisk ikke pålagt å informere sjefen eller arbeidsplassen om diabetesen din. Dersom du blir spurt om du har diabetes, eller en annen sykdom, så du ikke svare på spørsmålet. Det er faktisk ikke lov å stille slike spørsmål i et intervju, så lenge ikke arbeidet krever at du opplyser om det.

Enkelte jobber er man utelukket fra dersom man har diabetes, nettopp på grunn av at stillingen krever at du er skjerpet til enhver tid. Blant annet i søknad til politihøyskolen er det påbudt å informere om ulike sykdommer, og i slike tilfeller kan det være straffbart å tilbakeholde informasjon.

Dersom du for eksempel søker på en stilling i helsevesenet, som lærer, i bank, eller som bilmekaniker, kan ingen kreve at du opplyser om sykdommen. Kommer et slikt spørsmål opp, er dette noe du kan velge holde for deg selv.

Svarer du ærlig på spørsmål om helsen din, men ikke får jobben og tror det er grunnet denne informasjonen, kan dette rapporteres videre. Ettersom diskriminering i arbeidslivet er strengt forbudt i henhold til norsk lov.

LES OGSÅ: Stressende jobb på sykehjem – Slik takler Emilie arbeidsdagen

Trygghet i å informere kollegaer

I enkelte stillinger kan det være lurt å vente med å opplyse om sykdommen din til arbeidskontrakten er underskrevet. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å opplyse i det hele tatt, men det kan være lurt, dersom du en dag får behov for hjelp.

Mine beste tips er å vente med å informere om sykdommen til du har skrevet under på kontrakt. Deretter å informere de kollegaer du samarbeider mest med, og deretter sjefen dersom det blir nødvendig. 

arbeidsplass kollegaer møte snakke

Foto: Pixabay.com.

Du bør fortelle litt om hvordan sykdommen oppfører seg i ulike situasjoner, og hvordan de kan hjelpe deg dersom det blir nødvendig.

Videre bør du fortelle om hvor du oppbevarer alle hjelpemidlene dine, og følingsmaten din. Deretter bør du ta et lite kurs om hvordan hjelpemidlene fungerer, og hvilke tegn de skal se etter dersom de lurer på om noe er galt. Du må være påpasselig med å alltid ha følingsmat tilgjengelig, og gjerne på en fast plass.

Ingen reagerer likt ved for eksempel føling. Derfor er det viktig at du forteller akkurat hvordan din kropp reagerer. For selv om «alle» kjenner en med diabetes, og kan  ulike tegn på at noe er galt, er det ikke nødvendigvis likt for deg. Derfor er det viktig å fortelle.

Mitt aller viktigste tips er å være ærlig og åpen om sykdommen din. Det er ingenting som er flaut, og det er viktig å vite at du har mennesker rundt deg som kan hjelpe til dersom du trenger det. Det i seg selv bidrar ofte til å unngå kraftige følinger. Behovet for å bli forstått og akseptert blir kun oppfylt dersom du er villig til å gi av deg selv.

Dersom kollegaene dine ønsker å lære mer kan du henvise de videre til for eksempel levmeddiabetes.no

Hvordan har du selv opplevd møtet med arbeidslivet?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: