Hvor mye sier du til arbeidsgiver?

Hvor mye sier du til arbeidsgiver?

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 16.02.17 | Sist redigert: 09.05.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes kan være en krevende sykdom som krever nøye planlegging og noe tilrettelegging. Dette gjelder selvfølgelig også i arbeidslivet. Men diabetes må ikke nødvendigvis begrense oss i arbeidet. Det er derfor nødvendig å gjøre noen tiltak for at det skal fungere optimalt.

Annonse

Som student jobbet jeg deltid til vanlig, og fulltid i sommermånedene. Likevel har jeg hittil i livet opparbeidet meg en del kunnskap som kan komme godt med for andre. Jeg har vært i arbeidslivet siden jeg var 18 år gammel. Jeg ble diagnostisert med diabetes som fireåring, og hadde heldigvis lang erfaring med diabetes da jeg entret arbeidslivet.

Gjennom årene har jeg vært innom forskjellige arbeidsplasser. Jeg har jobbet i kiosk, i butikk, på aldershjem, i hjemmesykepleien og som personlig assistent. Alle jobbene har vært forskjellige, men alle har krevd at jeg til enhver tid er skjerpet, og derfor har et stabilt blodsukker vært absolutt nødvendig for å gjøre en god jobb. Og et stabilt blodsukker har man jo ikke alltid.

De første årene jobbet jeg kun dagtid i butikk, og derfor var det lettere for meg å planlegge dagene. Men de siste fire årene har jeg jobbet kvelds- og dagskift i helsevesenet, noe som har gjort planleggingen betydelig vanskeligere.

LES OGSÅ: 4 ganger jeg har fått føling på jobb

Skiftarbeid skaper mer trøbbel med blodsukkeret

Når jeg blir stresset i ukjente situasjoner får jeg ofte lavt blodsukker, noe som er problematisk, spesielt når jeg må kjøre bil i jobben i hjemmesykepleien.

Annonse

Derfor var det viktig for meg å gi beskjed til min arbeidsgiver om at jeg har diabetes, og at jeg må ta hensyn til dette i løpet av arbeidsdagen. Jeg ble møtt med stor forståelse, og fikk beskjed om å si ifra dersom jeg hadde behov for hjelp. Dette i seg selv hjalp meg med å roe stressnivået i kroppen.

Arbeidstidene mine er fra 07.30-15.00 og fra 15.00-22.30. I seg selv er dette veldig greie arbeidstider, det som har vært vanskelig er uker der jeg har jobbet kveld og dagvakt om hverandre. De ukene hvor jeg kun har arbeidet dagtid, eller kun kveldstid har blodsukkeret oppført seg normalt. Men når jeg jobber kveld og neste dag tidlig, får jeg oftere lavt blodsukker. Jobben er veldig stressende, med mange pasienter og korte tidsfrister, og med lite søvn i tillegg blir det ofte krøll.

Marte lurer på hvor mye man bør fortelle arbeidsgiver

Foto: Marte Jacobsen

Kanskje kan arbeidet tilrettelegges?

Dersom dette hadde vært min faste hverdag hadde jeg nok klart å innarbeide bedre rutiner, men ettersom jeg hovedsakelig studerer, jobber jeg ikke ofte nok til å få det til.

Jeg har derimot pratet med sjefen min om situasjonen, og spurt om det er muligheter for å kun jobbe kveld, eller dag. Dersom det ikke går setter han meg opp slik at jeg jobber dag den ene dagen, og kveld neste. Slik at jeg får tid til å slappe av i mellom vaktene. Det har hjulpet veldig på blodsukkeret.

Dersom jeg hadde oppholdt meg ett sted hele vakten hadde situasjonen vært helt annerledes, og det hadde vært lettere å planlegge dagen i forhold til mat. Som når jeg jobber som personlig assistent, da har jeg alltid tid til å spise dersom det er behov for det, eller mulighet til å hvile i fem minutter.

LES OGSÅ: Er diabetes en fordel eller en ulempe når man er jobbsøker?

Vær åpen med leder og ta forholdsregler

Vi som har diabetes må ta en rekke forholdsregler. For min del har det hjulpet å være ærlig på arbeidsplassen min, samt fortelle noen kollegaer om situasjonen, slik at jeg får hjelp dersom det er nødvendig. Jeg har alltid med meg ekstra mat på jobben, et par energidrikker med sukker og druesukker i vesken. Samtidig tar jeg meg alltid tid til å måle blodsukkeret jevnlig i løpet av en arbeidsdag, uansett hvor stresset jeg er.

Helsen må komme først. Dessuten har avtalen med sjefen hjulpet meg veldig. Sjefer som kan kunsten å tilrettelegge er fantastiske.

Hvordan takler du hverdagen med diabetes i arbeidslivet?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: