Med diabetes på jobben

Med diabetes på jobben

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 09.09.14 | Sist redigert: 25.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å leve med diabetes er en heltidsjobb, også når du faktisk er på jobb. Diabetesen kan ikke legges bort og tas frem senere på dagen, den er alltid med deg.

Å ha diabetes i arbeidslivet kan være en utfordring i mange yrker. Og det er noen yrker vi diabetikere ikke kan ha grunnet sykdommen. Likevel er det for de fleste av oss store muligheter for å ha jobber som «alle andre».

Annonse

Jeg fikk diabetes i prøvetiden i min nåværende jobb. I de fire ukene jeg var sykemeldt, var det likevel viktig å holde kontakt med kollegene. Og å være åpen med hvorfor jeg var borte fra jobben. For meg har åpenhet overfor kolleger vært svært viktig hele veien. Først og fremst fordi jeg ikke ville ha spekulasjoner på hvorfor jeg var borte, men også fordi jeg tror åpenhet om sykdom skaper et rausere og mer empatisk arbeidsmiljø.

Jeg har aldri opplevd negative kommentarer eller problematiske situasjoner. Jeg har heller ikke følt at jeg har blitt behandlet annerledes fordi jeg diabetesen. Det eneste jeg husker forandret seg, var at mange kommenterte hva jeg spiste. Utsagn som «kan du spise det der?», har jeg flere ganger blitt spurt om. Jeg velger likevel å tro at spørsmålene kommer grunnet uvitenhet om diabetes, nysgjerrighet og omsorg.

LES OGSÅ: Hvor mye koster endringer i arbeidssituasjonen?

Tilrettelegging med diabetes på jobben?

Fleksibilitet er et viktig stikkord for meg når det gjelder jobb og diabetes. Jeg er utrolig heldig som har en arbeidsgiver som har gitt meg stor fleksibilitet. I hektiske perioder når jeg har føling om nettene, kan det være vanskelig å komme seg opp om morgenen. Uten å måtte forklare inngående hvorfor jeg slentrer inn døra klokka 10, har jeg fortalt at jeg har hatt lavt blodsukker på natta og er litt slapp. Enkelt og greit.

Av og til må jeg spise til andre tider enn de andre fordi jeg har lavt blodsukker eller har hyppigere måltider i løpet av arbeidsdagen. Det har heller aldri vært noe problem siden alle vet jeg har diabetes og er avhengig av jevn måltidsrytme.

Annonse

LES OGSÅ: Utfordrende med sommerjobb og diabetes

Hjemmekontor

For meg har muligheten til bruk av hjemmekontor vært til stor nytte. I perioder har jeg hatt fast hjemmekontordag der jeg har sluppet stresset med å komme meg tidlig ut i bilkøen både til og fra jobb. Disse dagene har vært og er gull verdt. Stort sett planlegger jeg hvilken dag jeg skal jobbe hjemme på, men av og til tar jeg hjemmekontor etter en natt med føling. Det er vinn-vinn for både arbeidsgiver og meg.

LES OGSÅ: Noen ganger passer det dårlig å ha diabetes på jobb

Trening i arbeidstiden

For meg har trening blitt en svært viktig del av å mestre diabetesen. Den har vært med å øke min arbeidskapasitet og ført til en enklere regulering av blodsukkeret. Litt trening hver dag er den beste resepten. Men det er ikke like enkelt å få til i en hektisk hverdag. Etter hvert som jeg så hvor viktig trening ble for meg, tok jeg opp med arbeidsgiver om det var mulig å trene i arbeidstiden et par dager i uka. Tiden jeg trener tar jeg igjen som overtid eller på kveldstid. Det fungerer veldig bra for meg. De dagene jeg har hjemmekontor tar jeg en time på treningsstudioet eller løper en tur ute.

En dag i uka drar jeg tidlig fra jobb og trener på vei hjem før henting i barnehagen. Treningen gir meg utrolig overskudd, noe som også er positivt for arbeidsgiver. Nå i sommer har jeg av og til droppet å sitte en halvtime i lunsjen, og heller tatt en løpetur i Frognerparken! Overskuddet og arbeidskapasiteten har vært upåklagelig etter en kjapp joggetur i vakre omgivelser! Jeg er heldig som har en arbeidsgiver som tilrettelegger for meg og mine behov, og anbefaler alle som føler de trenger tilpasninger, til å ta kontakt med leder eller personalansvarlig. Ofte kan det være kun små behov og tilpasninger som skal til for at arbeidsdagen skal bli bedre.

LES OGSÅ: Fremtidsdrøm – trening i arbeidstiden

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: