Utfordrende med diabetes og sommerjobb

Utfordrende med diabetes og sommerjobb

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.
Publisert første gang: 14.07.17 13:50

Sommerjobbsesongen har startet, og det kan være en utfordring for mange unge med diabetes.

Accu-Chek Guide

Jeg pleier å jobbe hver sommer, og denne er intet unntak. Jeg er nyutdannet dyrepleier. Yrket er ikke nødvendigvis en dans på roser, slik som det kanskje høres ut som. Mange tror at dyrepleierens jobb kun består av kos med søte valper og kattunger. Jeg skal ikke gi en leksjon i hva yrket innebærer, men det jeg kan si er at jobben er mye mer enn som så.

Stress, varme og fysisk aktivitet har en innvirkning på blodsukkeret, og en stressende dag kan gi meg lavt blodsukker.

Vi må for eksempel være forberedt til alle tider dersom det plutselig skulle haste inn en akuttpasient. Som dyrepleier må jeg alltid være tilgjengelig for å kunne bistå under operasjon og forberede anestesien til dyret. Jeg må med andre ord alltid være beredt.

Viktig med blodsukkerkontroll

Denne delen av jobben kan være utfordrende når man har diabetes. På en klinikk er det vanligvis flere dyrepleiere som jobber om gangen, noe som er hendig slik at noen andre kan ta operasjonen i stedet for meg hvis blodsukkeret mitt er litt ute og kjører. Det hender derimot at jeg er den eneste dyrepleieren på jobb, og da er det viktig at jeg har god kontroll på blodsukkeret, noe som ikke alltid er like lett.

Dette kan være utrolig skummelt dersom jeg plutselig skulle ende opp med å ha ansvar for en pasient som skal gjennomgå en to timer lang operasjon.

Les også: Å måle blodsukkeret ble en besettelse

Alt spiller inn

Stress, varme og fysisk aktivitet har en innvirkning på blodsukkeret, og en stressende dag kan gi meg lavt blodsukker. Derfor er det utrolig viktig at jeg har følingsmat lett tilgjengelig, som for eksempel appelsinjuice eller druesukker i resepsjonsdisken. Det er også viktig å sette nok insulin til lunsjmaten, men det er minst like viktig å ikke sette for mye.

Accu-Fine vitusapotek

Ofte overdoserer jeg insulin på jobb, fordi det er utrolig vanskelig å regne ut rett dose når jobbdagen er så uforutsigbar. Man vet aldri hvor aktiv eller stresset man vil bli i løpet av dagen. Dette kan være utrolig skummelt dersom jeg plutselig skulle ende opp med å ha ansvar for en pasient som skal gjennomgå en to timer lang operasjon.

Les også: Dette bør du kunne om behandling ved insulinsjokk

Ingenting er umulig

Alt, og det er ingen overdrivelse, er mer komplisert med diabetes, men derimot ikke umulig. Det er selvsagt visse utfordringer når det kommer til sommerjobber, men så lenge man passer på å ta seg tid til å planlegge nøye og gjøre riktige foreberedelser, så har jeg og andre unge med diabetes akkurat samme forutsetning som andre for å lykkes i det vi gjør.

Les også: Slik fikk jeg kontroll over livet mitt med diabetes

0/5 (0 Reviews)
Del: