Fremtidsdrøm – trening i arbeidstiden

Fremtidsdrøm – trening i arbeidstiden

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 17.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når man har diabetes, har man mange mål og drømmer om hvordan fremtiden skal bli. Selvsagt er den største drømmen for mange å håpe på at det en dag kan komme en kur mot sykdommen, slik at vi ikke lenger har behov for å bekymre oss over de mange utfordringene som følger med en slik diagnose. For meg er trening i arbeidstiden og en drøm!

I tillegg til å sette insulin, måle blodsukker og å være bevisst på hva man spiser til enhver tid, er det godt kjent at trening og aktivitet er et svært gunstig hjelpemiddel til god selvbehandling av sykdommen. Jeg tror, basert på mine egne erfaringer, at denne behandlingen er så god at man ved å kunne legge til rette for mer bevegelse i arbeidstiden, vil kunne ha mulighet til å ha diabetespasienter i jobb over flere år. Og dermed slippe sykmeldinger som kunne vært unngått.

Annonse

Trening er god investering

Uansett alder, sykdomshistorie og livsstil, så er trening en god investering for helsa. Dessverre har døgnet bare 24 timer, og det er ikke alltid så enkelt å få tid til å prioritere nok aktivitet i en hektisk hverdag med jobb, skole, familie og andre forpliktelser. Helt fra jeg var liten har jeg kjent på tidsklemma, fordi jeg bestandig har hatt lyst til å bruke mye fritid på trening. Først som fotballspiller, og senere fordi det har blitt en hobby å pushe nye grenser.

Ved å velge og bruke så mye tid som jeg gjør på trening, i tillegg til å være i fulltidsjobb, sier det seg selv at det ikke blir mange timer eller minutter av en dag igjen til andre ting som også er viktig for god helse. Det sosiale for eksempel. Jeg har alltid vært av den oppfatningen at vi bruker for mye tid av livet vårt på å jobbe og drømme om en hverdag hvor jeg heller kan jobbe effektivt i 6 timer, for så å kunne sette av de 2 siste timene av arbeidsdagen til trening.

LES OGSÅ: Hvordan påvirkes du av jobben?

Effektiv

Når jeg går inn for noe, så ønsker jeg å gjøre det ordentlig. Derfor er jeg veldig effektiv med arbeidsoppgavene mine når jeg er på jobb. Jeg er ikke en av de som er tilhenger av å bli stående og snakke med kollegene mine om løst og fast ved kaffemaskina i timevis i løpet av en uke. Jeg ønsker å gjøre en god jobb, for så å komme meg hjem og bruke tiden min på det jeg vil; trening, familie og et sosialt liv.

Ofte tenker jeg at det jeg gjør i løpet av en 8-timers arbeidsdag lett kunne vært løst på 6 timer. Dersom alle bare var like effektive. På den måten legger man til rette for muligheten til mer fysisk aktivitet, bevegelse, et godt sosialt liv. Og dermed også bedre helse på alle mulige måter.

Annonse

LES OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med trening

En fremtidsdrøm

For oss med en kronisk sykdom som diabetes, er en fremtidsdrøm for meg å gjøre det mulig å jobbe 6-timers arbeidsdager, men at man har avsatt et par timer til fysisk aktivitet, uten at det skal gå utover lønn og andre goder. Optimalt sett, er jeg av den oppfatning at dette burde ha vært realiteten for enhver arbeidstaker.

På den måten ville man også ha skapt flere arbeidsplasser, fordi mindre timer på jobb per ansatt vil kreve flere ansatte, og man vil derfor kunne redusere arbeidsledigheten. Vinn-vinn-situasjon. Når man i tillegg vet hvor mye en sykmelding koster samfunnet, og samtidig ikke trenger å forske lenge for å lese seg opp på at en rekke av disse sykmeldingene kunne vært unngått dersom befolkningen var mer i aktivitet, mener jeg at en slik løsning er udiskutabelt positiv.

LES OGSÅ: Du er en superhelt. Det må feires!


En bedre hverdag

Det er ikke sikkert det er gjennomførbart med det første, men det er heldigvis lov å drømme seg litt bort. En kortere arbeidshverdag med samme lønn, mer tid til trening og aktivitet og dermed også mer tid til familie, venner og andre fritidssysler tror jeg vil vært et gode alle hadde satt pris på. Når man setter mer pris på livet og klarer å stresse ned, er jeg også overbevist om at det fører til bedre helse og bedre regulering av blodsukkeret i et diabetesperspektiv.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: